
Natuurvraag: alle slakken verzamelen!
Caitlin Duivenvoorden, IVN Leiden e.o.: Afgelopen zomer liep ik met mijn tante door de duinen van Katwijk. Daar zagen we iets vreemds. In lage plantjes die aardig verdroogd leken, waren een heleboel kleine slakken omhoog gekropen. Dit zag er al vreemd uit bij één plantje, maar toen we om ons heen keken zagen we dat er honderden slakjes in de dorre plantjes omhoog waren gekropen! Waarom doen ze dat?
Antwoord:
Rykel de Bruyne, weekdierdeskundige bij Stichting ANEMOON
De slakken die Caitlin gezien heeft zijn zandslakken. Die zijn steeds meer te zien in ons land. De zandslak is een ‘zuidelijke opschuiver’ die oorspronkelijk thuishoort in het gebied rond de Middellandse Zee. Ze leven vaak in flinke aantallen bijeen in droge en zonnige gebieden, meestal in de duinen aan de kust. Bij warmte kruipen ze omhoog in de stengels van planten of op palen en muren. Zo zijn ze ver weg van de hete, uitdrogende zandbodem. Ze kunnen hele perioden in ‘estivatie’ – warmtevlucht – doorbrengen.
Heb je ook een Natuurvraag? Mail hem naar: mensennatuur@ivn.nl
Ben jij al lid van IVN?
Deze natuurvraag komt uit het Mens en Natuur magazine, het ledenmagazine van IVN. Elk nummer staat boordevol interviews, reportages, praktische tips, nieuws en meer. Als lid van IVN geniet je van vele voordelen en ontvang je het magazine vier keer per jaar gratis.