Moddermiddag in Couwenhoven (Zeist): Er mag gekliederd worden!

Moddermiddag in Couwenhoven (Zeist): Er mag gekliederd worden!

Groen doet goed 5 december 2022

Modder vies, saai en nutteloos? Helemaal niet, vindt natuurgids Mirjam van der Laan van Natuurbeleving De Boomklever. Eens per maand neemt zij kinderen van BSO Griffel en buurtkinderen mee op natuurexcursie in de wijk Couwenhoven in Zeist. Vandaag op het programma: moddermiddag!

We verzamelen bij de skatebaan van Couwenhoven. Geen natuurgebied, dat is waar. Maar genoeg voor Mirjam om mee te werken. Achter de skatebaan is namelijk een groot veld, een vijver en wat bosjes. Bovendien is het belangrijk om kinderen te laten zien dat je niet per se in een groot bos hoeft te zijn om lekker te spelen en te ontdekken, dat kan juist ook dicht bij huis. Behalve Mirjam gaan ook twee begeleiders van Sportief Zeist en iemand van de BSO mee op pad. Op de andere middagen doen zij sport- en spelactiviteiten met dezelfde groep, maar stukje bij beetje leren zij door mee te doen ook steeds meer van de natuur.

Spullen sjouwenEerst lijkt het een spelletjesmiddag te worden met levend stratego, maar dan komt Mirjam aanlopen met haar spullen. Er klinkt gejuich. ‘Gaan we weer kreeften vangen?’ vragen de kinderen meteen. Twee weken geleden hebben ze namelijk ontdekt wat er allemaal in het vijvertje verderop leeft, zelfs kreeftjes dus! Maar nee, vandaag staat er een ander thema op de planning, namelijk modder. Kun je alleen daarmee een groepje kinderen een middag vermaken? Jazeker.   

Moddertekening‘In de natuur wordt modder gezien als heel nuttig. Waarom smeren dieren zichzelf in met modder?’ vraagt Mirjam aan de kinderen. ‘Om lekker vies te worden’ en ‘tegen luizen’ roepen de kinderen om beurten. Hele goede antwoorden, maar er is nog een belangrijke reden: ze gebruiken het als zonnebrand en om hun huid te verzorgen. ‘Wisten jullie dat sommige mensen in de spa wel 50 euro betalen voor een modderbad?’, vertelt Mirjam, ‘Maar vandaag krijgen wij het gratis’. Eerst gaan ze zelf modder maken. De kinderen weten meteen wat ze daarvoor nodig hebben: zand, aarde en water. Ze zoeken in tweetallen een plekje om te graven. Daarna moeten ze uit zien te vinden hoeveel water je erbij doet om een goede modderverf te krijgen. Straks gaan ze er namelijk mee schilderen. Iedereen gaat hard aan de slag en het duurt niet lang tot de eerste wormen tevoorschijn komen. ‘Dit is een hele lieve worm, die mag op mijn hand’.
Worm

Als de verf dan helemaal goed gemengd is, gaan ze er een eigen schilderij mee maken. ‘Wat ga je tekenen?’ ’Een 3D huis’, zegt een jongen vastbesloten.
Sommigen kinderen kunnen eindeloos bezig blijven met hun schilderij. Naast modder gaan ze ook blaadjes gebruiken op het kunstwerk. Dat ziet Mirjam graag. Ze geeft in haar excursies vaak expres weinig kaders, dan komen de kinderen vanzelf met eigen ideeën. Bijvoorbeeld de jongen die een heel gedetailleerd huis schildert. Als hij een fijnere kwast nodig heeft, maakt hij deze zelf van een takje dat hij vindt. Een ander komt met een brede glimlach naar Mirjam toe: ‘Juf, wij zijn klaar met de kunst’. De volgende opdracht is om te proberen ook op de bomen te schilderen, net zoals mensen dat vroeger in grotten deden. En zo verschijnen er mammoeten, tijgers en poppetjes op de bomen in het kleine bosje.

BomentekeningDan is het tijd voor een stapje verder. Iedereen die het wil mag op zichzelf tekenen met de modder. ‘Op je hand of arm’ stelt Mirjam voor, ‘of wie het durft mag ook een paar stippen op zijn gezicht zetten’. Dat spreekt tot de verbeelding… ‘Wil jij? wil jij? Wil jij?’ probeert een jongen het gelijk bij alle begeleiders. ‘Nou, kijk eerst maar of je zelf wil,’ grinnikt Mirjam. En ja hoor, even later vraagt hij of de begeleider zijn hele neus met modder kan insmeren, want dan lijkt hij een skelet. Andere kinderen laten het op zichzelf tekenen links liggen en storten zich weer vol op de bomen. Waar ze eerst nog heel precies en geduldig aan hun schilderij op papier werkten, gaan dezelfde kinderen op de boom helemaal los. ‘Juf, ik heb de héle boom bekliederd,’ verzucht één van de meisjes voldaan.

Modder kliederenNaast kinderen van de BSO, mogen ook alle kinderen uit de wijk meedoen met de activiteiten op woensdag. Nog niet iedereen weet deze leuke middagen te vinden, maar wie een keer wil komen kijken, is van harte welkom. Het kost niks en het is niet nodig om je van te voren aan te melden. Hopelijk komen nog meer kinderen af en toe sporten en leren over de natuur. Want het klopt wat Mirjam antwoordt als een kind haar vraagt of ze echt alles over de natuur weet. ‘Nee, niet alles, want er is zó veel te ontdekken! Ook als je oud bent, blijf je dingen erbij leren. Ik heb een heleboel gelezen over de natuur, maar het meeste leer je van zelf buiten zijn.’

modder tekening

Website Mirjam van der Laan: www.natuurbelevingdeboomklever.nl/home
 

Over Groen doet goed Zeist

In Zeist brengt adviseur Natuur- en Duurzaamheids-communicatie Annemarieke Holland partners bij elkaar om de Groen doet goed plannen te realiseren. In Zeist is er specifieke aandacht voor de kansen die een natuurlijke omgeving biedt om gezond gedrag en leven voor kinderen te stimuleren. Lees meer op www.ivn.nl/groen-doet-goed/zeist 

Deel deze pagina