Alle kinderen de natuur in!

Amersfoort

In Amersfoort brengt Brigit Kuypers van Centrum voor Natuur en Milieu Educatie partners bij elkaar om in Amersfoort meer kinderen de natuur te laten beleven.

Brigit werkt samen met verschillende organisaties de komende vier jaar aan het volgende doel: Zoveel mogelijk kinderen en hun opvoeders gaan naar buiten om kennis te maken met natuur en te bewegen in het groen, waar mogelijk in de natuur om de stad, waar dat nodig is dichtbij de kinderen in de wijk. Een goed functionerend netwerk met een diversiteit aan mensen en organisaties in de stad die een breed scala aan activiteiten aanbieden is hiervoor het geëigende middel. In de projectinformatie lees je met welke projecten ze in Amersfoort aan deze missie werken.

Activiteiten van Groen doet Goed Amersfoort

Aansluiten bij activiteiten van B.Slim
Vanuit B.Slim organiseren een breed scala aan organisaties samen activiteiten gericht op bewegen en gezonde voeding. In 2016 en 2017 hebben zij hun activiteiten met succes vergroend. Dit jaar gaat B.Slim zich meer richten op de structurele activiteiten zoals natuurclubs en een cursus moestuinieren. Ook wordt de doelgroep 0-4 jarigen belangrijker: er komen peuterochtenden en mamacafés.

Combinatiefunctionaris Natuur
Er komt een combinatiefunctionaris Natuur voor de ABC-scholen. De kinderen komen deze combinatiefunctionaris natuur iedere keer weer tegen, op verschillende momenten in hun ontwikkeling en op verschillende plekken in de wijk. Het gaat om  activiteiten met peuters, series van naschoolse activiteiten, natuuractiviteiten onder schooltijd, BSO-activiteiten en  vakantieactiviteiten.

Maatjesproject voor kinderen in aandachtswijken
De Groene Maatjes zijn vrijwilligers die één keer per maand met twee kinderen een buitenactiviteit  doen. De kinderen die meedoen hebben vaak een kleine leefwereld, hebben bijvoorbeeld overgewicht, erg weinig zelfvertrouwen, moeite om te zeggen wat ze willen of zijn erg druk en hebben moeite om zich op school te concentreren. Daarnaast doen zij samen mee aan zes NatuurWijs buitenmiddagen, met een opgeleide NatuurWijzer in een natuurgebied op loop- of fietsafstand van de school.

Natuurkids Wagenspeelplaats
Bij Natuurkids Wagenspeelplaats kunnen kinderen wekelijks 2 uur gratis meedoen met natuurbelevingsactiviteiten. In 2018 gaan we een nieuwe uitdaging aan. We willen samenwerken met partners die gespecialiseerd zijn in het sociale aspect die ons ondersteunen in het begeleiden van de kinderen die wat betreft natuureducatie weinig interesse en korte aandachtsboog hebben en soms moeilijk gedrag laten zien.

Betrokken partners

GGD Regio Utrecht, ABC Scholen, Coöperatie 033Groen, Stichting NatuurWijs, Welzin Amersfoort, Samenwerkstad, Wilde Kevers, Samenspel Natuurlijk, Artizone, Lekker Buiten Natuurlijk, Natuur is een feest en Ontdek het buiten.