Alle kinderen de natuur in!

Woerden

In Woerden brengt Esther Overgaag, Adviseur Natuur- en Duurzaamheidscommunicatie, partners bij elkaar om kinderen meer de natuur te laten beleven. In 2021 staan er ook weer leuke activiteiten op het programma, je leest ze hieronder.  

Activiteiten van Groen doet Goed Woerden

Woerdense buitenlesweek
Samen met de Groen doet goed-partners in Woerden organiseren we in april de Woerdense buitenlesweek. In deze week rondom de nationale Buitenlesdag bieden we alle scholen en klassen in Woerden een uitdagende activiteit aan in de buitenruimte rond de school. Zo enthousiasmeren we leerkrachten om eens vaker een les buiten de muren van de klas te geven. 

Groene activiteiten NME-Centrum InBredius 
Het NME Centrum op Landgoed Bredius is een mooie plek voor bewoners en kinderen uit Woerden en omgeving. Op zondagmiddag is het NME-Centrum geopend voor bezoekers. Naast de expositie, kunnen kinderen een natuurkwartiertje doen. Ook worden er minimaal 12 extra activiteiten aangeboden (o.a. 2 grote activiteiten tijdens het Oogstfeest eind september). Op het buitenbord (De Natuur-O-theek) komt minimaal 20 keer per jaar een leuke natuurtip te hangen, zodat bezoekers ook bij een dicht NME-Centrum gestimuleerd worden de natuur in te gaan. 

50 dingen in de natuur voor je 12e
Brede School Woerden organiseert het naschools programma voor de brede scholen in diverse wijken. Dit aanbod staat open voor alle kinderen in de wijk (en dus niet alleen voor kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan). Activiteiten worden aangeboden via het platform “Sjors, ontdek je talent!”. De workshops zoals in voorgaande jaren gegeven voor de Brede School krijgen een vervolg. Zo krijgen alle kinderen in Woerden de mogelijkheid om te spelen en kennis te maken met de natuur in de buurt.

Spelen in het groen
in 2021 zetten we de begeleide buitenactiviteiten voort in het wijkpark Molenvliet en Landgoed Bredius. Dit jaar willen we het Speelbos elke twee weken organiseren. De ene keer in Molenvliet en de andere keer in het Brediuspark. Doordat we één keer in de maand op de verschillende locaties zijn kunnen we de activiteiten groter en uitdagender en uiteindelijk aantrekkelijker maken voor de kinderen in de wijk.

Alle groenten in de soep
‘Alle groenten in de soep’ zijn zeer gewaardeerde lessen bij  scholen. Naast de 2 tuinen waarmee samengewerkt wordt (de Moes- en Pluktuin op Landgoed Bredius en de tuin bij de Elsa Hoeve), kunnen de lessen voor scholen met een eigen moestuin op school gegeven worden. Scholen die subsidie krijgen via Jong Leren Eten, kunnen de lessen hieruit financieren, waardoor er ruimte komt voor extra groepen om deel te nemen.

Communicatie Buiten in Woerden
Om het groen buitenspelen te bevorderen is een digitale kaart en blog ontwikkeld op www.buiteninwoerden.nl waarin alle buitenbelevingsplekken, speeltuinen en groenlocaties te vinden zijn. Dit platform biedt inspiratie om buiten activiteiten te ondernemen voor kinderen. De digitale kaart en website gekoppeld aan het “Sjors, ontdek je talent”-platform www.sjorsinwoerden.nl, waar jaarlijks duizenden kinderen zich inschrijven voor allerlei activiteiten binnen Woerden.


Activiteiten op natuurterrein De Kievit
Op een tiental zondagmiddagen per jaar worden natuurgerelateerde activiteiten georganiseerd die vrij toegankelijk zijn voor jeugd en hun ouders. Dit zijn activiteiten zoals nestkastjes bouwen, uilenballen pluizen, slootleven bekijken, zangvogels herkennen en bijen-, bloemen- en paddenstoelenexcursies.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Woerden, neem contact op met Esther via: e.overgaag@odru.nl

Betrokken partners

Onder andere NME Woerden (InBredius), Beweegteam Woerden, Brede School Woerden, Volkstuinvereniging Woerden, Buitenbanjers IVN Woerden, Blaadjes en Draadjes, Moes- en Pluktuin Bredius, Moespark Molenvliet, Duurzaam Woerden, Landgoed Bredius, Overbeek Garden Design, Elsa Hoeve, Utrechts Landschap, Stadsimker.