Alle kinderen de natuur in!

Woerden

In Woerden brengt Esther Overgaag, Adviseur Natuur- en Duurzaamheidscommunicatie, partners bij elkaar om kinderen meer de natuur te laten beleven. 

“De grootste uitdaging om  Groen doet goed in Woerden tot een succes te maken, is denk ik niet om nu mooie projecten uit te voeren, maar om ervoor te zorgen dat ze straks, nadat de subsidie gestopt is, ingebed zijn in bestaande structuren.”

Activiteiten van Groen doet Goed Woerden

Digitale Speel, beweeg- en natuurkaart www.buiteninwoerden.nl 
Om het groen buitenspelen te bevorderen is een digitale kaart ontwikkeld waarin alle buitenbelevingsplekken, speeltuinen en groenlocaties te vinden zijn inclusief de beschrijving van buitenactiviteiten als inspiratie om buitenactiviteiten te ondernemen met de kinderen. De digitale kaart herbergt ook de verschillende onderdelen van het trimparcours Molenvlietpark en mogelijke groenbelevingslocaties. De digitale kaart wordt in 2019 verder doorontwikkeld.

Workshops Naschools aanbod Brede school – 50 dingen in de natuur die je gedaan moet hebben voor je 12e
Brede School Woerden organiseert het naschools programma voor een aantal brede scholen. Dit aanbod staat open voor alle kinderen in de wijk (en dus niet alleen voor kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan).  

Vergroenen buitenspeeldag 2019
Op woensdag 12 juni 2019 is de 12e editie van de landelijke Buitenspeeldag.  Buitenspelen maakt kinderen gelukkig maakt en leert ze allerlei dingen leert over onze natuur. Bovendien prikkelt buitenspelen de fantasie en is het goed voor de creativiteit, sociale vaardigheden, gezondheid en de motoriek. De landelijke Buitenspeeldag wordt al 2 jaar in de hele gemeente Woerden onder de aandacht gebracht door Beweegteam Woerden om het buitenspelen te stimuleren en te promoten. In eerdere edities waren hier vooral sport- en beweegaanbieders bij betrokken. Voor 2019 willen we graag een vergroening van de buitenspeeldag realiseren, zodat  er meer activiteiten worden georganiseerd die kinderen laat kennismaken met uiteenlopende activiteiten in de natuur.  

Speelbos Landgoed Bredius en Molenvliet
Er worden op woensdagmiddag wekelijkse speelbosactiviteiten georganiseerd op landgoed Bredius en in wijkpark Molenvliet om het spelen, bewegen en beleven van de natuur dicht bij huis te stimuleren. Daarnaast zullen extra promotie en 4 activiteiten onder schooltijd en in samenwerking met de scholen op het landgoed georganiseerd worden. Dit om de kinderen onder schooltijd in aanraking te brengen met het spelen in het groen en vervolgens de leerlingen te verleiden om ook buiten schooltijd kennis te maken met het spelen in het groen. Juist het Schilderskwartier en Staatsliedenkwartier, gezien de samenleving en kwetsbaarbaarheid van de wijk is hiervoor bij uitstek geschikt.

Natuureducatieve en –recreatieve activiteiten bij NME-Centrum InBredius Het NME Centrum op Landgoed Bredius is een mooie plek voor bewoners uit Woerden en omstreken om buiten te zijn.  Op zondag- en woensdagmiddag is het NME-Centrum geopend voor bezoekers. Naast de expositie die bezocht kan worden, kunnen kinderen er – onder begeleiding van hun (groot)ouders – een natuurkwartiertje doen. Om een bezoek aan het centrum en het omliggende landgoed aantrekkelijker te maken, worden er op 8 zondagmiddagen in 2019 extra activiteiten aangeboden, waarvan 1 grote activiteit tijdens het Oogstfeest eind september.  

Alle groenten in de soep
Na het succes van 'alle groenten in de soep' lessen in 2018 wordt dit in 2019 opnieuw aangeboden. Bij deze praktische lessen werken alle kinderen samen aan het bereiden van één grote pan groentesoep. Kinderen leren zo dat soep niet uit de fabriek komt, maar dat de ingrediënten van deze soep uit de eigen omgeving (kunnen) komen en dat er verschillende onderdelen van een plant in verwerkt zitten. Het idee is dat de les op een moestuin plaatsvindt en dat een klein deel van de oogst gereserveerd wordt voor de soeples. 

Betrokken partners

Onder andere NME Woerden (InBredius), Beweegteam Woerden, Brede School Woerden, Volkstuinvereniging Woerden, Buitenbanjers IVN Woerden, Blaadjes en Draadjes, Moes- en Pluktuin Bredius, Moespark Molenvliet, Duurzaam Woerden, Landgoed Bredius, Overbeek Garden Design.