Alle kinderen de natuur in!

Utrecht

In Gemeente Utrecht brengt Ellen Alzer partners samen met als gezamenlijke missie: kinderen in Utrecht voor hun 12e jaar een betekenisvolle ervaring in de natuur laten beleven. 

“Mede door ervaringen van de afgelopen jaren realiseren alle partners zich heel goed hoe belangrijk het is dat kinderen buiten spelen en zijn. Echte overwinningen vinden hier plaats en momenten van verwondering”.

Hieronder lees je welke activiteiten er in 2022 worden georganiseerd. 

Activiteiten van Groen doet goed Utrecht

De Avonturenclub
De Avonturenclub is al sinds de oprichting van Groen doet goed in 2016 een succes. Zij krijgen juist in de stenige wijken, via de scholen, kinderen naar buiten die zonder deze club niet of nauwelijks buiten spelen. In 2020 is de organisatie overgedragen aan nieuwe mensen die in 2021 de Avonturenclub hebben versterkt. Er zijn nieuwe begeleiders opgeleid, de samenwerking met de Brede School Overvecht is verstevigd en er zijn gezamenlijk plannen gemaakt om nog meer begeleiders en stagiaires aan de club te verbinden.

NatuurWijs
NatuurWijs doet ook al mee aan Groen doet Goed vanaf de start. Ontdekkend leren met hoofd, hart en handen in de natuur als buitenlokaal is het motto. De scholen kunnen kiezen uit verschillende vormen van buitenonderwijs. Opgeleide Natuurwijzers begeleiden de klas en de leerkracht bij deze activiteiten in de directe omgeving van de school en de stadsranden.
Daarnaast organiseert NatuurWijs samen met andere partners in de zomervakantie voor kinderen uit aandachtswijken de Zomertoer. Tijdens deze toer gaat een zelfde groep kinderen (max. 25) drie dagen op ontdekkingstocht in natuurgebieden in hun omgeving. En in de voorjaar – en Kerstvakantie worden natuuractiviteiten georganiseerd voor kinderen en ouders om ook ouders te laten zien wat je buiten met je kinderen kunt doen. 

Over de brug feest
Sinds 2018 wordt dit jaarlijks terugkerende feest partner steeds bekender in de wijk. Het feest is op de laatste zaterdag van augustus, in 2022 valt die op 27 augustus. In het Gagelbos wordt een groot scala aan buitenactiviteiten georganiseerd, waarbij groen beleven het uitgangspunt is. Het festival trekt heel veel bewoners, vooral kinderen met hun ouders, uit Overvecht en Zuilen.

Speeltuin Noordse Park
Speeltuin Noordse Park wordt gerund door een zelfstandige buurtorganisatie en doet al sinds 2017 mee aan Groen doet goed. De speeltuin heeft in die periode een grote make-over gehad en kan nu met recht een groene speeltuin genoemd worden. Er worden laagdrempelige creatieve en educatieve natuuractiviteiten georganiseerd waar kinderen aan mee kunnen doen en dit wordt in 2022 verder voortgezet. Met activiteiten als verven met natuurlijke kleurstoffen, wilgentenen vlechten en moestuinieren is de speeltuin een echte trekpleister.

Speelbos Zuilen
Speelbos Zuilen is een prachtig openbaar speelbos, vrij toegankelijk voor kinderen en ouders. Dagelijks spelen hier kinderen lekker buiten.
In 2022 voor worden de wilgenhutten hersteld in de vorm van een workshop en andere nieuwe speelaanleiding worden toegevoegd aan de speeltuin. Ook worden er natuuractiviteiten georganiseerd zodat het spelaanbod van de kinderen wordt uitgebreid.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Utrecht, neem contact op met Ellen via: ellen.alzer@utrechtnatuurlijk.nl  

Betrokken partners

Onder andere: NatuurWijs, Dock, De Hinnikwagen, Modderlab, Professor Loep, Adventure XL, Ludus Outdoor, Scouting Zuilen, Ludens, Utrecht Natuurlijk, Zo is Zuilen, Stichting Het Vogelnest, Vrienden van Amelisweerd, Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd, Urban Pilots, KeesTuint, Agnes Kruiden, Staatsbosbeheer, Harten voor Sport, Wijk & Co.