Alle kinderen de natuur in!

Utrecht

In Utrecht doen al  ruim 30 organisaties mee en zij hebben een gezamenlijke missie vastgesteld: alle kinderen in Utrecht hebben voor hun 12e jaar een betekenisvolle ervaring in de natuur gehad. Daarbij kiezen zij voor een aanpak waarbij ze de kinderen laten kennis maken met de natuur dichtbij hun huis en hun school.

Ellen Alzer is adviseur duurzame initiatieven en brengt in die functie partners samen om Groen doet goed in de gemeente Utrecht tot een succes te maken.

“Ik ben al jaren actief in het groen en op dit moment werkzaam bij Utrecht Natuurlijk. Ik geniet enorm van natuur en ben daar ook wekelijks te vinden”.

Activiteiten van Groen doet goed Utrecht

Maatjesproject
Voor het maatjesproject worden twaalf studenten(vrijwilligers) gekoppeld aan twaalf kinderen. Zij gaan één middag per week op stap in de natuur. Daarnaast nemen zij vier keer deel aan een NatuurWijs excursies.

De Avonturenclub: gevaarlijk spelen en ontdek de natuur in je eigen buurt
De Avonturenclub is een sportief naschools programma voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De begeleider gaat met de kinderen op ontdekkingstocht in hun buurt. Er wordt een combinatie gemaakt met sportieve vaardigheden zoals rennen, springen en werpen.

Vergroenen van schoolpleinen, liefst in krachtwijken
Onder begeleiding van Utrecht Natuurlijk gaan verschillen scholen (samen met schoolteam, ouders en kinderen) plannen maken voor de vergroening van het schoolplein. Eén school is al bekend: de ODBS Pieterskerkhof in de binnenstad van Utrecht

Natuurlijk spelen bij het Niftarlakeplantsoen in Zuilen
De natuurwaarde van  het Niftarlakeplantsoen wordt vergroot en het plantsoen wordt  aantrekkelijker gemaakt voor kinderen en buurtbewoners. Groen doet goed draagt bij aan de ontwikkeling van speelnatuur en het organiseren van natuurbelevingsactiviteiten.

NatuurWijs
Van vijf scholen gaan in 2016 verschillende klassen drie dagen naar het bos waar ze het programma van NatuurWijs volgen. Daarnaast bieden NatuurWijs en Utrecht Natuurlijk lessen voor een dagdeel aan Utrechtse scholen.

Fietsen in het groen: fietslessen en fietstochten met natuurbeleving
Harten voor Sport gaat in samenwerking met Utrecht Natuurlijk fietsactiviteiten naar natuurgebieden organiseren voor kinderen en hun ouders. Kinderen en hun ouders ontdekken al fietsend de bijzondere natuurplekken in hun wijk, omdat de fietstochten langs deze plekken gaan. In de natuurgebieden rondom/buiten de stad worden verschillende natuurbelevingsactiviteiten aangeboden.

Natuursprong
Tijdens Natuursprong gaat een schoolklas onder schooltijd naar het Gagelbos. Hier krijgen ze allerlei spelvormen waarbij beweging en natuurbeleving de boventoon voeren.

Vergroten bekendheid Gagelbos
Er worden activiteiten georganiseerd in het Gagelbos om zo steeds meer mensen te laten ervaren hoe leuk een bezoek aan het bos is.

Revival het Vogelnest Rhijnauwen
Het Vogelnest is een groot omheind buitenterrein in Rhijnauwen. Kleuterklassen gaan er sinds jaar en dag heen voor een buitenspeeldag. Maar het buitenterrein en het gebouw zijn aan inmiddels aan vernieuwing toe.

Inrichting van een Cool Natureplek in Utrecht
Samen met omwonenden en kinderen wordt er, op een nog te bepalen locatie, een natuurspeelplek ontworpen en ingericht. Dit is een groot avontuurlijk ingericht natuurlijk gebied waarin spelen, leren en bewegen centraal staan.

Betrokken partners

Onder andere NatuurWijs, Staatsbosbeheer, Bureau Niche, Harten voor Sport, Doenja Dienstverlening, Wijk & Co en het Vogelnest Rhijnauwen.