Alle kinderen de natuur in!

Utrecht

In Gemeente Utrecht brengt Ellen Alzer partners samen met als gezamenlijke missie: alle kinderen in Utrecht voor hun 12e jaar een betekenisvolle ervaring in de natuur laten beleven. 

“Mede door ervaringen van de afgelopen jaren realiseren alle partners zich heel goed hoe belangrijk het is dat kinderen buiten spelen en zijn. Echte overwinningen vinden hier plaats en momenten van verwondering.”.

Hieronder lees je welke activiteiten er in 2021 worden georganiseerd. 

Speelbos Zuilen
Speelbos Zuilen is een prachtig openbaar speelbos, vrij toegankelijk voor kinderen en ouders. Dagelijks spelen hier kinderen lekker buiten.
Omdat de feestelijke dag die gepland was in 2020 niet kon doorgaan schuiven we hem door naar 2021. Het thema van die dag wordt waarschijnlijk iets met afval. Zo worden kinderen betrokken bij het vinden van oplossingen voor het vele zwerfafval in de wijk en het speelbos. Er zullen opruimacties komen en workshops voor aantrekkelijke vuilnisbakken. Ook is er aandacht voor de schadelijke gevolgen van zwerfafval en het belang van afvalscheiding. En natuurlijk is er aandacht voor de ingenieuze kringloop van de natuur waar afval niet bestaat maar alles waarde heeft.

De Avonturenclub
De Avonturenclub is al sinds de oprichting van Groen doet goed in 2016 een succes. Zij krijgen juist in de stenige wijken, via de scholen, kinderen naar buiten die zonder deze club niet of nauwelijks buiten spelen. In 2020 is de organisatie overgedragen en in 2021 zal die worden voortgezet door nieuwe partijen. 

NatuurWijs
NatuurWijs doet ook al mee aan Groen doet Goed vanaf de start. Ontdekkend leren met hoofd, hart en handen is het motto. De scholen kunnen kiezen uit 3 vormen: Nu naar buiten, bosuitjes en driedaags programma. De activiteiten vinden plaas in de gebieden van Staasbosbeheer, Natuurmonumenten en Utrechts Landschap maar ook de stadsparken (stadsnatuur) wordt meegenomen in het programma.
Naast het programma bij de scholen organiseert NatuurWijs samen met andere partners in de vakantieperiode voor kinderen uit aandachtswijken: Lente-, Zomer- of Herfsttoer. Tijdens zo’n toer gaat een zelfde groep kinderen (max. 25) drie dagen op ontdekkingstocht in natuurgebieden in hun omgeving.

Over de brug feest
Sinds 2018 wordt dit jaarlijks terugkerende feest partner steeds bekender in de wijk. Vorig jaar kon het vanwege corona helaas niet doorgaan, maar in 2021 wordt het opnieuw georganiseerd. Het feest is op de laatste zaterdag van augustus. In het Gagelbos wordt een groot scala aan buitenactiviteiten georganiseerd, waarbij groen beleven het uitgangspunt is.

Speeltuin Noordse Park
Speeltuin Noordse Park wordt gerund door een zelfstandige buurtorganisatie en doet al sinds 2017 mee aan Groen doet goed. De speeltuin heeft in die periode een grote make-over gehad en kan nu met recht een groene speeltuin genoemd worden. Er worden laagdrempelige creatieve en educatieve natuuractiviteiten georganiseerd waar kinderen aan mee kunnen doen en dit wordt in 2021 verder voortgezet. 

Sjanghaipark 50 jaar
Het Sjanghaipark in Overvecht is 50 jaar geleden ontworpen en aangelegd, volgens principes van Louis de Roy (“mens en natuur werken samen in langdurige interactie), in samenwerking met de toenmalige buurtbewoners. Dit ruige stukje natuur vierde in 2020 haar 50-jarig bestaan. De feestweek die in 2020 niet door kon gaan wordt in 2021 georganiseerd. Eén van de dagen staat in het teken van spelen in de natuur met struintochten en hutten bouwen voor kinderen.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Utrecht, neem contact op met Ellen via: ellen.alzer@utrechtnatuurlijk.nl  

Betrokken partners

Onder andere: NatuurWijs, Dock, De Hinnikwagen, Modderlab, Professor Loep, Adventure XL, Ludus Outdoor, Scouting Zuilen, Ludens, Utrecht Natuurlijk, Zo is Zuilen, Stichting Het Vogelnest, Vrienden van Amelisweerd, Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd, Urban Pilots, KeesTuint, Agnes Kruiden, Staatsbosbeheer, Harten voor Sport, Wijk & Co.