Alle kinderen de natuur in!

Nieuwegein

Groen doet goed Nieuwegein richt zicht op drie deelprojecten – beleef je groen, beweeg je groen en proef je groen – die onderling ook weer verbonden zijn. Gezondheid is het verbindende thema. Grietje van der Hoek, adviseur omgevingseducatie, werkt samen met partners aan een groen aanbod voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Blote  Voetenpad
Het blote voetenpad is open van 1 april t/m de herfstvakantie. Families, BSO ’s en scholen kunnen het blote voetenpad beleven met of zonder belevingsrugzakje waarin een opdrachtenboekje zit. In de meivakantie wordt het blote voetenpad ingezet als blote voetenpadXL. We voegen dan extra natuurbelevings- en ervaringsopdrachten toe die met vrijwilligers en het Natuurkwartier zelf worden ontwikkeld en uitgevoerd.

Beleefroutes
Beleefroutes zijn interactieve routes die via de app beleefroutes worden gedownload. Afgelopen jaar zijn er 2 routes ontwikkeld: sport en spelroute Park Oudegein en Het Mysterie van de Zwarte Molen. Deze routes worden in de kersvakantie 2018/2019 voor het eerst ingezet tijdens de vakantie activiteiten. Voor de
vakantie activiteiten in de voorjaarsvakantie worden de laatste 2 routes ontwikkeld: een kabouterroute voor kinderen van 4 – 6 jaar en een mysterie route Reintje de Vos. De routes zijn ook buiten de vakantie altijd beschikbaar tijdens openingstijden Natuurkwartier en kunnen ingezet worden voor kinderfeestjes, familie uitjes, bso- uitjes en schooluitjes.

Buitentheater
Het buiten theater vormt een onderdeel van de vakantie activiteiten. Het buitentheater is een theaterworkshop waar natuur centraal staat.

52-keer naar buiten
De kalender 52 x Naar Buiten wordt gebruikt als inspiratie bron voor de vakantie activiteiten.
Tijdens de vakantie activiteiten worden er 2 – 4 activiteiten uitgewerkt die kinderen kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld parfum maken, kerststalletjes maken, kastanjes volk, zaadbommen etc. Daarnaast bieden wij BSO ’s een abonnement aan waar zij 4 workshops kunnen volgen zodat zij vaardig worden met de activiteiten en tijdens de vakanties deze met hun bso kinderen in het Natuurkwartier kunnen uitvoeren.

52 x Naar Buiten met buitenspelletjes.nl
Aan de scholen in Nieuwegein wordt een abonnement op buitenspelletjes aangeboden tegen gereduceerd tarief. In deze database staat een kalender waarop elke week een nieuw buitenspelletje wordt aangeboden. Sport ID en BSO Wijs gaan een aantal gastlessen geven
waarin zij deze spelletjes gaan uitvoeren. Leerkrachten kunnen in deze database gedurende een jaar raadplegen voor spelletjes en activiteiten waar buiten spelen in de natuur centraal staat. Het programma gaat in het schooljaar 2019-2020 van start.

Buiten keuken
De Buitenkeuken vormt een onderdeel van de vakantie activiteiten. Kinderen gaan onder begeleiding van een kok van Reinaerde of Humanitas koken met groente uit de Proevtuin en de moestuin van het Natuurkwartier of met eetbare planten uit het Natuurkwartier.

Natuurreporter
De Natuurreporter is onderdeel van de vakantie activiteiten. De Natuurreporter doet mee aan een workshop hoe je natuur kunt filmen of fotograferen. De maker van het beste filmpje of foto wint de titel Natuurreporter 2019 van het Natuurkwartier. Bibliotheek Eemland verzorgt de film- en fotoworkshops.

Fruitdoolhof
In 2018 is het fruitdoolhof aangelegd door kinderen en de Proevtuin. Dit jaar was het doolhof nog te pril om openen te gaan voor publiek. Het voornemen is om tijdens het Lentefeest op 19 mei het Fruitdoolhof feestelijk te openen. 

Survival Baan
In de laatste week van de zomervakantie komt de kindervakantieweek 2 dagen langs in het Natuurkwartier. Onderdeel is een survivalbaan die wordt opgebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en gebruik te maken van de natuurlijke omgeving.

Zomerspelen
In de zomervakantie wordt er gedurende 2 weken elke dinsdag, woensdag en donderdag een actief buitenprogramma opgesteld waar natuurbeleving en -ervaring en buitenspelen centraal staat. Deze activiteit is
onderdeel van de vakantieactiviteiten en is voor iedereen toegankelijk. Elke dag zullen er verschillende activiteiten worden georganiseerd zoals vijfkamp, fakkels maken en boomklimmen.

Winterspelen
Elke woensdagmiddag vanaf januari t/m 1 april en vanaf de herfstvakantie t/m december is er een georganiseerde buitenactiviteit bij het Natuurkwartier. Uitdagende en spannende buitenactiviteiten om te ervaren dat je in de winter ook goed en fijn kunt buiten
spelen.

Betrokken partners

MEC Nieuwegein, Staatsbosbeheer, OBS De Toonladder, Volkstuinvereniging Ons Belang, Spelend Jezelf, Duurzaam Gericht, GGD, Sport ID Nieuwegein. De Kom, Theater Totaal, Bibliotheek Eemland, Bouwgein, Jeugdland, BSO Wijs, Proevtuin.