Alle kinderen de natuur in!

De Ronde Venen

In De Ronde Venen brengt Conny van Kruysbergen partijen bij elkaar die gezamenlijk een mooi programma neerzetten om kinderen uit De Ronde Venen naar buiten te krijgen. Hieronder lees je wat er zoal gedaan zal worden in 2020.  

Move Mates Groen met BSO
Team Sportservice biedt in samenwerking met BSO (Kind en Co Wilnis) het project Move Mates Groen aan. Hierbij worden kinderen tussen de 10 en 12 jaar van de BSO door een buurtsportcoach opgeleid tot Speel(plein)coaches. In die rol begeleiden zij jongere kinderen tijdens de naschoolse activiteiten met natuurbeleef- en beweegactiviteiten. Daarnaast wordt een medewerker van de BSO opgeleid tot trainer Move Mates, zodat dit op meerdere locaties uitgezet kan worden in de toekomst.

Schoolmoestuin basisschool de Windroos Mijdrecht
Bij basisschool de Windroos is in 2018 een moestuin gecreëerd. Onder leiding van vrijwilligers en ouders wordt er in het groeiseizoen drie middagen per week door alle groepen in de moestuin gewerkt. Alle groepen hebben hun eigen stukje tuin. Leerlingen genieten in de moestuin van de groei van allerlei groente en fruit. De het werken en leren in de moestuin zal in 2020 worden voortgezet en verder uitgebreid met lessen en materialen.

Natuur- en Moestuinclub
Bij de Natuur- en Moestuinclub beleven kinderen de natuur aan de hand van het opzetten van een eigen moestuintje, het volgen, onderhouden en eten ervan en het doen van natuuractiviteiten in en rondom de (moes-)tuin van NME de Woudreus en in het Speelwoud. Ze worden hierdoor gestimuleerd zelf spel te ontdekken in de natuurspeeltuin en het Speelwoud zodat ze ook op andere momenten naar de natuurspeeltuin zullen gaan om te spelen.

Natuurlijk spelen in het Haitsmapark en het Speelwoud
Zowel in het Haitsmapark in Mijdrecht als in het Speelwoud in Wilnis is met subsidie van Groen doet goed in 2018 en 2019 een aantal natuurlijke speelelementen geplaatst. Hier wordt in 2020 op verder gebouwd. Naast het creëren van een vlot in het Haitsmapark en een wilgentunnel in het Speelwoud worden er maandelijks activiteiten georganiseerd voor buurtkinderen en hun ouders. Aan belangstellende ouders wordt een workshop “natuurlijk spelen’ aangeboden.

Natuurbeleving voor de allerkleinsten
Voor hun welzijn, gezondheid en ontwikkeling hebben kinderen natuur of een buiten spelen in een natuurlijke omgeving nodig. Daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen om kinderen in contact te brengen met de natuur en te laten ervaren dat buiten zijn en spelen fijn is.
Daarom biedt Mama Lokaal in 2020 in elk seizoen peuteractiviteit in de natuur aan. Hierbij wordt ingespeeld op de natuurlijke nieuwsgierigheid en drang tot ontdekken van jonge kinderen. Hun ouders ervaren hoe leuk kinderen dat vinden en krijgen inspiratie om zelf ook meer met hun kinderen naar buiten te gaan, ook als de kinderen 4 jaar en ouder zijn.

Wildpluk workshops
Tijdens wildpluk workshops gaan kinderen met elkaar een onkruidig diner voor hun ouders maken. Hiervoor gaan ze op verschillende geschikte plekken in De Ronde Venen wilde planten verzamelen. Met de verzamelde planten maken de kinderen diverse gerechten en hapjes. De tafels worden gezellig gedekt, de ruimte wordt sfeervol ingericht en aan het einde van de workshopmiddag mogen de ouders aan tafel.

Insectenhotels maken
Scholier Floor van der Meer van het VeenLandenCollege in Vinkenveen wil graag de biodiversiteit van een stuk grond in Vinkeveen vergroten. Ze heeft van de gemeente geld gekregen voor zaden en de gemeente heeft ook geholpen bij het prepareren van de grond. Floor wil ook graag insectenhotels en nestkastjes ophangen. En hier heeft ze de hulp van kinderen nodig. Op 20 mei 2020 organiseert zij samen met vrijwilligers van De Woudreus een workshop voor 4 – 12 jarigen. Tijdens de workshop gaan de kinderen insectenhotels en andere nestgelegenheden maken. Een deel van de hotels gaat mee naar huis, een ander deel van de producten wordt op 22 mei door Floor en de kinderen geplaatst op het landje van Floor.  

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed De Ronde Venen, neem contact op met Conny via: c.vankruysbergen@odru.nl

 

Betrokken partners

NME De Ronde Venen, Move Mates, Basisschool de Windroos, Paardenbloem Natuuractiviteiten, Speelwoud, Haitsmapark, Mama Lokaal, Team sportservice, de Woudreus, Kids college, Paulusschool.