Alle kinderen de natuur in!

De Ronde Venen

In De Ronde Venen brengt Conny van Kruysbergen partijen bij elkaar die gezamenlijk een mooi programma neerzetten om kinderen uit De Ronde Venen naar buiten te krijgen. Hieronder lees je wat er zoal gedaan zal worden in 2021.  

Buitenlesdag
Op dinsdag 13 april 2021 worden de basisscholen in gemeente De Ronde Venen uitgenodigd om mee te doen aan de Nationale Buitenlesdag. Door verschillende Groen doet goed-partners en andere organisaties worden in alle dorpskernen (begeleide) activiteiten aangeboden. Bijvoorbeeld in het Speelwoud in Wilnis, Klarenbeek bij Abcoude en op het schoolplein. Zo ervaren de scholen dat buiten les krijgen of geven niet alleen leuk is, maar ook goed is voor de gezondheid en ontwikkeling van de leerlingen

Avonturenclub
Een avonturen club in elke kern van gemeente De Ronde Venen waar kinderen bij elkaar komen om spannende stoere bushcraft activiteiten te doen. Zo gaan kinderen avonturen beleven in hun eigen woonplaats en ervaren ze hoe leuk en spannend buitenspelen is en worden ze geïnspireerd om ook zelfstandig naar buiten te gaan spelen in hun eigen omgeving.

Natuurbeleving op Buurderij van Dam
Buurderij van Dam bestaat uit een kinderboerderij met natuurspeeltuin, moestuin, melkveebedrijf en dagbesteding. Buurderij van Dam zet samen met het NME centrum in Wilnis een programma op voor de kleutergroepen van scholen. De beleving, het contact maken met de dieren en hierbij het gebruiken van allerlei zintuigen staat centraal. Zo komen zij op jonge leeftijd al in aanraking met de dieren en de natuur. Ook kan dit programma de leerkrachten en ouders inspireren om meer met hun klas en kinderen de natuur en dieren op te zoeken.

Ontdekkingstochten voor het gezin
Met de activiteit ‘Ontdekkingstochten voor het gezin’ gaan gezinnen op zondagmiddag met een gids mee op ontdekking in de natuur in de eigen omgeving. Hierbij wordt uitgegaan van de activiteiten ‘een wilde wandeling maken’ en ‘een fort beleven’ zoals die staan in de Rondeveense versie van het boekje 50-dingen-in-de-natuur-die-je-voor-je-twaalfde-gedaan-moet-hebben. Onderweg worden natuurbelevingsactiviteiten gedaan, passend bij de locatie en het seizoen. Kinderen doen deze activiteiten samen met hun (groot)ouders (of andere opvoeders). Zo worden de ouders geïnspireerd om vaker met hun kinderen in de buurt erop te gaan en natuur te beleven.

Natuurclub jong
Jonge kinderen maken bij de Natuurclub kennis met en beleven de natuur in de (moes-)tuin van NME centrum de Woudreus en in het Speelwoud. Ze worden gestimuleerd zelf te spelen en ontdekken in de natuurspeeltuin, die in aanleg is en het Speelwoud zodat ze buiten de aangeboden activiteit vaker naar de natuurspeeltuin zullen gaan om te spelen.

Natuur- en Moestuinclub
Bij de Natuur- en Moestuinclub beleven kinderen de natuur aan de hand van het opzetten van een eigen moestuintje, het volgen, onderhouden en eten ervan en het doen van natuuractiviteiten in en rondom de (moes-)tuin van NME de Woudreus en in het Speelwoud. Ze worden hierdoor gestimuleerd zelf spel te ontdekken in de natuurspeeltuin en het Speelwoud zodat ze ook op andere momenten naar de natuurspeeltuin zullen gaan om te spelen.

Natuurpad in Abcoude (Klarenbeek)
Samen met kinderen van 8 tot 12 jaar uit Abcoude wordt een ontdekkingspad  op natuurterrein Klarenbeek ontwikkeld over natuur en klimaatverandering. De koolmees staat centraal. Die neemt de kinderen via een pad mee langs de natuur van Klarenbeek, laat ze zijn vrienden ontmoeten, wijst op de gevaren en gevolgen van de klimaatverandering en daagt de kinderen uit om zelf iets voor de natuur te doen. Er wordt gebruikt gemaakt van QR-codes om informatie en opdrachten te geven, waardoor kinderen van alles ontdekken. Het pad zal ook georganiseerd aangeboden worden, door vrijwilligers van de Ruige Hof en via scholen en BSO’s. Zo kunnen kinderen kennis maken met dit mooie natuurgebiedje ‘om de hoek’.

Schoolmoestuin Kids College Wilnis
Door een schoolmoestuin op Kids College te creëren leren de kinderen tijdens buitenlessen in de praktijk over de natuur en gezonde voeding. De kinderen zullen natuur- en milieueducatie krijgen in de moestuin en zo de natuur nog meer te leren waarderen. De moestuin wordt met behulp van vrijwilligers achter de basisschool ingericht. De leerlingen zullen daarna zelf zaaien en met hulp van de vrijwilligers de moestuin onderhouden en oogsten.

Natuurbeleving voor de allerkleinsten
Voor hun welzijn, gezondheid en ontwikkeling hebben kinderen natuur of een buiten spelen in een natuurlijke omgeving nodig. Daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen om kinderen in contact te brengen met de natuur en te laten ervaren dat buiten zijn en spelen fijn is.
Daarom biedt Mama Lokaal peuteractiviteit in de natuur aan. Hierbij wordt ingespeeld op de natuurlijke nieuwsgierigheid en drang tot ontdekken van jonge kinderen. Hun ouders ervaren hoe leuk kinderen dat vinden en krijgen inspiratie om zelf ook meer met hun kinderen naar buiten te gaan, ook als de kinderen 4 jaar en ouder zijn.

Wildpluk workshops
Tijdens wildpluk workshops gaan kinderen met elkaar een onkruidig diner voor hun ouders maken. Hiervoor gaan ze op verschillende geschikte plekken in De Ronde Venen wilde planten verzamelen. Met de verzamelde planten maken de kinderen diverse gerechten en hapjes. De tafels worden gezellig gedekt, de ruimte wordt sfeervol ingericht en aan het einde van de workshopmiddag mogen de ouders aan tafel.

Move Mates Groen met BSO
Team Sportservice biedt in samenwerking met BSO (Kind en Co Wilnis) het project Move Mates Groen aan. Hierbij worden kinderen tussen de 10 en 12 jaar van de BSO door een buurtsportcoach opgeleid tot Speel(plein)coaches. In die rol begeleiden zij jongere kinderen tijdens de naschoolse activiteiten met natuurbeleef- en beweegactiviteiten. Daarnaast wordt een medewerker van de BSO opgeleid tot trainer Move Mates, zodat dit op meerdere locaties uitgezet kan worden in de toekomst.

Schoolmoestuin basisschool de Windroos Mijdrecht
Bij basisschool de Windroos is in 2018 een moestuin gecreëerd. Onder leiding van vrijwilligers en ouders wordt er in het groeiseizoen drie middagen per week door alle groepen in de moestuin gewerkt. Alle groepen hebben hun eigen stukje tuin. Leerlingen genieten in de moestuin van de groei van allerlei groente en fruit. De het werken en leren in de moestuin zal in 2021 worden voortgezet en verder uitgebreid met lessen en materialen.

Natuurlijk spelen in het Haitsmapark en het Speelwoud
Zowel in het Haitsmapark in Mijdrecht als in het Speelwoud in Wilnis is met subsidie van Groen doet goed de afgelopen jaren een aantal natuurlijke speelelementen geplaatst. Hier wordt in 2021 op verder gebouwd. Naast het creëren van een vlot in het Haitsmapark en een wilgentunnel in het Speelwoud worden er maandelijks activiteiten georganiseerd voor buurtkinderen en hun ouders. Aan belangstellende ouders wordt een workshop “natuurlijk spelen’ aangeboden.

Insectenhotels maken
Scholier Floor van der Meer van het VeenLandenCollege in Vinkenveen wil graag de biodiversiteit van een stuk grond in Vinkeveen vergroten. Ze heeft van de gemeente geld gekregen voor zaden en de gemeente heeft ook geholpen bij het prepareren van de grond. Floor wil ook graag insectenhotels en nestkastjes ophangen. En hier heeft ze de hulp van kinderen nodig. in mei 2021 organiseert zij samen met vrijwilligers van De Woudreus een workshop voor 4 – 12 jarigen. Tijdens de workshop gaan de kinderen insectenhotels en andere nestgelegenheden maken. 

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed De Ronde Venen, neem contact op met Conny via: c.vankruysbergen@odru.nl

Betrokken partners

NME De Ronde Venen, De Woudreus, Jongerenwerk De Maat, Scouting Vinkeveen, Riethoek, Buurderij van Dam, Ineke Bams – Natuurbeleving & Duurzaamheidseducatie, Staatsbosbeheer Natuurmonumenten
IVN De Ronde Venen & Uithoorn, Jessicaas, Paardebloem Natuuractiviteiten, Natuur-o-theek, De Ruige Hof, Kids College, Natuurgids Ellen Aarsman, Move Mates, Basisschool de Windroos, Mama Lokaal, Speelwoud, Haitsmapark, Team sportservice.