Bloemen en planten

Prijswinnaars smullen van eetbare bloemen

Groen doet goed 22 mei 2023

Paardenbloemen, witte dovenetels, koolzaad; het zijn allemaal prachtige bloemen die je ook nog eens kan eten! Op 9 mei 2023 smulden leerlingen van IKC De Ark uit Rotterdam en BSO Komkids/Greenkids uit Schiedam van allerlei eetbare bloemen tijdens een proeverij. Die proeverij wonnen zij door mee te doen aan de Challenge Eetbare Bloemen van Groen doet goed.

19 leerlingen van kinderopvang Komkids/Greenkids proeven tijdens de proeverij allerlei nieuwe smaken. Zoals drie verschillende soorten thee; met allerlei soorten munt, kruiden én bloemen zoals seringen en madeliefjes. ‘Zal ik er ook nog rozenblaadjes aan toevoegen?’, vraagt workshopleider en kok Caroline Zeevat. ‘Jaaa’, roepen de leerlingen luidkeels. ‘Dit is de meest kleurrijke thee die ik ooit heb gezien’, zegt Hannia terwijl ze een slokje thee neemt.

Nieuwe smaken

Na de thee mogen de kinderen crackers besmeren en versieren met zoete en hartige bloemetjes. De keuze is groot: koolzaad, witte dovenetel, lievevrouwebedstro, Roomse kervel en paardenbloem. ‘Zo, dit blaadje is lekker’, zegt Koen terwijl hij een hapje witte dovenetel neemt. Hij had nooit eerder bloemen geproefd en vindt alles lekker. Ook Isabella smult van de hapjes: ‘Ik vond alles lekker. Behalve de dovenetel, want die prikte in mijn tong.’

Challenge Eetbare bloemen

De Challenge Eetbare Bloemen is onderdeel van de campagne Groente doet goed waarmee Groen doet goed kinderen in aanraking wil brengen met voedsel. De challenge is mogelijk gemaakt voor een bijdrage van de provincie Zuid-Holland. In 2022 wonen IKC De Ark uit Rotterdam en BSO Komkids/Greenkids uit Schiedam de challenge. Ze zaaiden eetbare korenbloemen, goudsbloemen en viooltjes in op het schoolplein. Daarna oogsten ze de bloemen en verwerkten ze die tot lekkere hapjes. De Ark werd tijdens de challenge ondersteund door De Stad Uit, onderdeel van Groen doet goed Rotterdam. En BSO Komkids/Greenkids De BSO werd tijdens de challenge ondersteund door Milieu Dichterbij, onderdeel van Groen doet goed Schiedam.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina