Eerste natuurlijke speelplek in Wijk bij Duurstede

Eerste natuurlijke speelplek in Wijk bij Duurstede

Groen doet goed 15 december 2021

In oktober heeft Natuurlijk heel leuk de eerste natuurlijke speelplek aangelegd in Wijk bij Duurstede vanuit het programma Groen doet doed. Bij de natuurlijke speelplek gaat het om het combineren van water, zand, keien, boomstammen, takken en andere natuurlijke materialen. Wethouder Wil Kosterman verzorgde samen met een paar kinderen de openingshandeling door de waterpomp voor het eerst te gebruiken.

Het doel van de natuurlijke speelplek is om kinderen te stimuleren om hun fantasie meer te gebruiken in hun spel. Dat was gelijk te merken, er werd direct volop gegraven en gebouwd. En de noten uit de boom naast de waterspeelplek kregen direct een functie als dammetjes in de waterstroom. 

In Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek worden komend jaar nog meer natuurlijke speelplekken aangelegd als aanvulling bij bestaande speelplekken. Door het aanplanten van eetbare planten, struiken en planten rondom deze speelplekken voegen we meer biodiversiteit toe en bieden we niet alleen de kinderen en ouders meer speelplezier, maar ook de dieren en planten vinden hier een fijne plek om te schuilen, te eten en te zijn.

Tijdens de schoolnatuurwerkdag op vrijdag 5 november hebben leerlingen van basisschool Het Anker al geholpen met het aanplanten van drie fruitbomen en diverse struiken. De dag erna hebben vrijwilligers van alle leeftijden tijdens de landelijke natuurwerkdag meegeholpen met de rest van de eetbare beplanting.

Het beheer en onderhoud van deze nieuwe natuurlijke speelplekken wordt de komende jaren verzorgd door een inclusieve beheergroep van Natuurlijk heel leuk samen met omwonenden van de speelplek. Zo zorgen we enerzijds voor meer contact tussen mensen en natuur, maar ook met mensen onderling. Ook in dat opzicht een mooi voorbeeld van ‘Groen doet goed!’.

In Wijk bij Duurstede gebeurt nog veel meer vanuit Groen doet goed. Je leest het hier!

Deel deze pagina