Kinderen uit stenige wijken op ‘overlevingsexpeditie’ in de duinen

Kinderen uit stenige wijken op ‘overlevingsexpeditie’ in de duinen

Groen doet goed 18 juli 2022

Hoe maak je een hut, hoe filter je water en welke sporen kun je vinden in de duinen? Meer dan 100 kinderen ontdekten afgelopen week hoe je dat doet tijdens de expeditie ‘Overleven in de duinen’, georganiseerd door Naar buiten!, onderdeel van Groen doet goed. Op 15 juli was BSO Vlietkinderen uit Leidschendam aan de beurt om op expeditie te gaan in Nationaal Park Hollandse Duinen.

Waarom zijn jullie hier vandaag? Vraagt begeleider Jack Boogmans – volledig in stijl gekleed in camouflageshirt. ‘Beestjes zoeken?’, vraagt iemand. ‘Ja dat ook’, zegt Jack. ‘Jaah!’, roepen de kinderen opgetogen. ‘We gaan overleven in de duinen’, vertelt Jack. Vandaag staat op het programma: een hut bouwen, struinen en sporen zoeken, waterfilteren én een buideltje maken. 

Hutten bouwen

GDGduinen2Tijd om aan de slag te gaan met hutten bouwen. En dat is nog niet zo makkelijk. Je moet er met acht kinderen in passen en het moet veilig en droog zijn, vertelt Jack. Een aantal kinderen sjouwt met zware takken, anderen denken na over de strategie. Een kindje verzamelt alvast dennentakken en dennenappels voor de afwerking van de hut en een ander zoekt alvast naar een accessoire: een tak in de vorm van een waterpistool. Na een uurtje staan er drie mooie bouwwerken. De kinderen geven elkaar complimentjes: ‘Goed dichtgemaakt, mooie ingang, gezellige stoelen.’ 

Kinderen uit stenige wijken

‘Kinderen moeten de hele dag door stilzitten en hun impulsen onder controle houden. Al die opgekropte energie kan er nu lekker uit’, vertelt Suzanne Wardenaar van Naar buiten!. Al een paar jaar organiseert Naar buiten! elke eerste week van de schoolvakantie een expeditie naar zee. Speciaal bedoeld voor kinderen uit stenige wijken die niet vaak op vakantie gaan. Die schrijven zich meestal in via welzijnsorganisaties en soms via een buitenschoolse opvang. Deze zomer doen kinderen mee uit Leidschendam, Leiden, Den Haag en Rijswijk. 

Allemaal beestjes

Na het huttenbouwen is het tijd om te struinen door de duinen op zoek naar beestjes, eetbare planten en dierensporen. Onder begeleiding van Suzanne en Noa gaan de kinderen op avontuur. Elke paar stappen blijven ze stilstaan en slaken verwonderde kreten. ‘Kijk hier! Wat is dit?’ Ze vinden van alles: pluisjes, opvliegende sprinkhanen, veertjes, zwart-gele rupsjes en een klein wit vlindertje met witte stippen. ‘Dat is een motje, hij is licht zodat je hem goed ziet in de avond’, weet een meisje te vertellen. Ze lopen langs een waterput. Suzanne legt uit dat regenwater in dit gebied gezuiverd wordt tot drinkwater. ‘Drinken we regen?’, vraagt een meisje vol verbazing.

Boost van zelfvertrouwen

Het is belangrijk dat kinderen via dit uitje in aanraking komen met de natuur, zegt Nino, die mee is als begeleider vanuit Vlietkinderen. ‘Ik hoop dat ze de verbinding met de natuur nog meer gaan voelen en dat ze daardoor de wereld een stukje mooier gaan maken.’ Hij merkt ook dat buiten zijn de kinderen focus geeft en een boost van zelfvertrouwen. ‘Een eerste keer een beestje op je hand is eng, maar als ze het dan durven zijn ze zo trots.’ 
Hebben jullie al honger, vraagt Suzanne. Ze plukt een stukje hondsdraf en laat dat aan de kinderen proeven. Over de smaak zijn de meningen verdeeld: ‘Ieuw!’, ‘Lekker!’. Verderop vinden ze nog een dode uitgedroogde kikker. Die mag mee naar de opvang, daar krijgt hij een mooi plekje.

Over Groen doet goed

Met steun van provincie Zuid-Holland hebben sinds 2013 meer dan 100.000 kinderen kennis gemaakt met de natuur. Erg belangrijk, want spelen in de natuur is niet alleen erg leuk, maar draagt ook bij aan een gezonde ontwikkeling. Groen doet goed richt zich expliciet op de kinderen die natuur het hardst nodig hebben, namelijk kinderen die in stenige wijken wonen, met weinig toegang tot de natuur. Netwerkpartners uit 12 gemeenten werken daarvoor met elkaar samen. Naar buiten! is een van de Groen doet goed-partners. Nieuwsgierig geworden naar Groen doet goed? Ga naar www.groendoetgoed.com voor meer informatie.

GDGduinen4

GDGduinen3

Deel deze pagina