Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
woensdag15dec2021

Kinderen ontmoeten Meneer de Alpaca bij Buurderij van Dam

Van welk dier is deze keutel? Hoe ruikt kuilgras? Hoe voelt de vacht van een varken? Van welk dier is deze staart op de foto? Dit soort opdrachten krijgen de kinderen van groep 1 en 2 wanneer zij op bezoek komen voor het programma van Meneer de Alpaca bij Buurderij van Dam. Dit is een ontmoetingsplek in Wilnis bestaande uit een kinderboerderij, dagbesteding en melkveebedrijf. 

Bij een bezoek door kinderen staat de ontmoeting met boerderijdieren voorop. Dat dit werkt hebben we gezien met de eerste klassen die vaker langskwamen. De kinderen vroegen naar Happy de pony, meneer de Alpaca en naar Tarzan en Jane de mini varkens. De kinderen hebben met veel plezier de opdrachten uitgevoerd. 

De medewerkers (zo noemen we de deelnemers van de dagbesteding) hebben het programma Meneer de Alpaca gemaakt met ieder een eigen bijdrage. Ze hebben het verhaal geschreven met de dieren van de Buurderij, opdrachten gemaakt en het programma uitgewerkt. De opbergkistjes zijn gemaakt in de houtwerkplaats en daarna weer door anderen geschilderd.

Ook tijdens het bezoek van de kinderen zijn de medewerkers actief. Ze staan bijvoorbeeld bij de melkrobot om uitleg te geven en begeleiden groepjes samen met hulpouders. Dit vinden ze fantastisch om te doen. De kinderen leren van de medewerkers op een speelse manier over de dieren en de boerderij.

Dit programma past perfect in de visie van de Buurderij: de buurt samenbrengen door het organiseren van sociale activiteiten en mensen op een educatieve manier kennis laten maken met de boerderij en de natuur. En eenmaal een bezoek gebracht aan de Buurderij komen de kinderen in hun vrije tijd nog graag een of meerdere keren terug!

Meneer de Alpaca is speciaal gemaakt voor en door Buurderij van Dam in samenwerking met NME centrum de Woudreus, mede dankzij subsidie van Groen doet Goed in De Ronde Venen. Lees hier wat er nog meer wordt gedaan in De Ronde Venen!