Overig
zondag10feb2019

Week van de Invasieve Exoten

In juni 2019 vindt voor de vierde keer de Week van de Invasieve Exoten plaats. Een week die traditiegetrouw begint op de derde vrijdag van juni en 10 dagen duurt, zodat er 2 weekenden in zitten. 

In juni 2016 vond de eerste editie plaats. In 10 dagen tijd waren er over het land verspreid ruim 20 lezingen, excursies, natuurwerkdagen en andere publieksactiviteiten waar aandacht werd besteed aan de uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terechtgekomen zijn. Een kort videoverslag is via deze link te bekijken: https://vimeo.com/195037604. In de daaropvolgende jaren waren er telkens zo’n 15 tot 30 publieksactiviteiten. 

Aan de eerdere edities hebben onder meer meegewerkt:  de gemeente Amersfoort, het waterschap Vallei en Veluwe, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, netwerk voor milieuprofessionals VVM, Tijdschrift Milieu, hoogleraar invasiebiologie Rob Leuven, muggendeskundige Bart Knols, Landschapsbeheer Flevoland, diverse afdelingen van IVN en KNNV, Ecomare, Onderwater in Leiden, Hortus Alkmaar, Botanische tuin Zuidas, Natuurdiorama Holterberg, Natuurmuseum Klaas Nanninga, de Ecohovenier, RAVON Werkgroep VissenOnderzoek Friesland, Natuurgroep Poelbroekpark,  Tuingroep Amstelglorie,  Burgerinitiatief Cabombabestrijding Wijdemeren, de Keuken van het Ongewenst Dier, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, Stichting Roois Landschap, Natuur- en Vogelwerkgroep de Krimpenerwaard, Stichting natuurvrienden Capelle a/d IJssel, Natuurfotografie.nl,  Scheltema Boekverkopers en Amsterdam University Press. 

Wegens het succes van de eerste drie edities wordt in 2019 opnieuw een Week van de Invasieve Exoten georganiseerd. Dit jaar start de week op 21 juni en duurt tot en met zondag 30 juni. exoten

Het verzoek is of IVN-afdelingen tijdens die week. rond het thema invasieve exoten, een of meerdere activiteiten zouden willen aanbieden. Dit kan echt van alles zijn! Denk niet alleen aan een lezing, een workshop, een excursie of een werkdag, maar ook een quiz, spel, performance of andere activiteit behoort tot de mogelijkheden. 

Meer informatie over de Week van de Invasieve Exoten vindt u op  www.weekvandeinvasieveexoten.nl  (er is ook kortere URL: www.wvdie.nl). Via de website kunt u ook een activiteit aanmelden. 

Als u behoefte heeft aan suggesties voor personen die veel afweten van het onderwerp (of bepaalde soortgroepen daarbinnen) of als u anderszins nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen. ( info@invasieve-exoten.nl)

 P.S.: Mocht u al verder vooruit willen plannen: In 2020 is het eerste lustrum van de Week van de Invasieve Exoten gepland, van vrijdag 19 juni tot en met zondag 28 juni 2020.