Activiteiten

Bekijk alle
Jeugd IVN 15 juni 2024

Slootjesdagen

Evenement Asten-Heusden Amfibiën en reptielen

Werkgroepen

Maandelijkse doe-opdracht - December

m u nog beter te kunnen laten genieten van de natuur hebben wij voor iedere maand tenminste één doe-opdracht bedacht. Iedere maand een hele andere opdracht en voor iedereen wat wils.

December

Maak in je tuin een mooie voederplaats en zorg ook meteen voor een vorstvrije drinkplaats. Op deze plaats kun je mooi genieten van de foeragerende vogels en wie weet komt er in de schemer een egel of overdag een eekhoorn langs.

Zorg wel dat de kat niet de beste uitkijkplaats heeft. Vogels en kleine zoogdieren vinden het namelijk fijn als ze ongestoord van het eten en drinken kunnen genieten.

vetbollen zelf maken

Je kunt vetbollen natuurlijk in de winkel kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk en snel zelf maken! Met wat vormpjes, lege melkpakken, wc-rolletjes of eierdozen maak je zelf de vrolijkste figuren.

Mag u op de kleinkinderen passen? Of weet uw kind(eren) niet wat ze op de vrije woensdagmiddag moeten gaan doen? Het maken van vetbollen is een leuke bezigheid en geeft u meteen een bestemming voor uw frietvet.

Nodig

  • Vast frituurvet (of kokosvet).
  • Vogelzaad.
  • Vormpjes: je kunt koekvormpjes gebruiken maar ook kopjes, lege melkpakken, eierdozen of zelfs uitgeperste sinaasappelhelften.
  • Stukjes touw.
  • Een pan.

Zo maak je vetbollen

Smelt het frituurvet voorzichtig in een pan. Wacht tot alles gesmolten is en haal de pan van het vuur. Voeg nu voorzichtig vogelzaad toe. De mengverhouding is 1:1. Je hebt dus net zoveel frituurvet nodig als vogelzaad. Heb je het goed gemengd? Vul dan je vormpjes met het mengsel. Het mengsel wordt het snelst weer hard in een koude omgeving.

Heb je je vetbol in een melkpak, kopje, eierdoos of ander organisch materiaal gemaakt? Dan kun je deze zo buiten hangen.

Tip voor de koekvormpjes: leg de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Daar krijg je de vormpjes straks makkelijk weer af. Giet je mengsel nu voorzichtig in de vormpjes en leg er steeds een touwtje in zodat je jouw creaties straks makkelijk op kunt hangen. Het koekvormpje kun je makkelijk verwijderen door ‘m héél even onder de warme kraan te houden.

Bron: Natuurmonumenten

Foto: Buitenlevengevoel

Vetbollen maken

Vacatures

Gevlekte rietorchis

Maatschappelijke stage

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste stagiairs voor een maatschappelijke stage. Voor meer informatie kun je contact opnemen...
Zwartkop

Podcasts maken

Ben jij degene die het leuk vindt podcasts te maken? Dan kun je met je hobby bij IVN terecht!...
Scholen

Cursuswerkgroep

Het verzorgen van natuurcursussen is een belangrijke manier van kenniseducatie en derhalve een kernactiviteit van IVN. De cursussen en...
Begeleider Jeugd-IVN

Begeleider Jeugd-IVN

Ons IVN afdeling heeft drie jeugdgroepen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Zij komen op woensdagmiddag (leeftijd...
Natuurouder

Natuurbegeleider

Een Natuurbegeleider draagt ertoe bij dat meer kinderen in en om school in contact komen met natuur. Heb je...
De Bikkels

Gezocht: Natuurbelever

Door de digitalisering van onze maatschappij gaat steeds meer digitaal. In het verleden werd de natuur beleeft door het...