Activiteiten

Bekijk alle
Jeugd IVN 10 juni 2023

Slootjesdagen

Evenement Asten-Heusden Amfibiën en reptielen

Werkgroepen

Maandelijkse doe-opdracht - Juni

Om u nog beter te kunnen laten genieten van de natuur hebben wij voor iedere maand tenminste één doe-opdracht bedacht. Iedere maand een hele andere opdracht en voor iedereen wat wils.

Optie 1:

Ga op zoek naar 5 verschillende soorten water- en oeverplanten. Omdat ze in het water groeien en u ze niet van dichtbij kunt bekijken gaat het met name om de diversiteit aan planten.

Ziet u aan de oever een plant met lange, smalle groene bladeren en een gele bloem? Grote kans dat u de Gele lis ziet.

Ziet u op het water kleine ronde blaadjes? Deze herkend u vast al, het eendenkroos.

Zie u in en op het water een smalle groene stengel met allemaal kleine groene blaadjes eraan, welke aan het einde een soort ster vormen. Jazeker, dat is sterrenkroos.

Met name in onze peelregio is hij met regelmaat te vinden. Een drijvend ovaal blad, een beetje groen tot bordeauxrood van kleur, de drijvend fonteinkruid.

U kent ze vast al van de bermen (ridderzuring). Aan de waterkant groeit deze soort ook, maar dan heet het de waterzuring.

Ziet u uit het water stengels steken van 5-8 mm dik, met aan het einde een ovaal groen blad, wat spits toeloopt, de waterweegbree.

Loopt u toevallig langs een (sier)vijver, dan zie u waarschijnlijk grote ronde bladeren, welke aan 1 kant zijn ingesneden tot de onderwaterliggende stengel. Dit is de waterlelie. Geniet u even van de witte of licht roze bloemen. Prachtig toch !!

Zijn de bladeren maar 3-8 cm groot, dan heeft u te maken met kikkerbeet.

Ziet u onder water dunne sterk vertakte takjes, dan heeft u mogelijk te maken met smalle waterpest.

Ziet u onder water hele fijne kransen, dan zou dit grof hoornblad kunnen zijn. Is er ook nog sprake van boven uitstekende stelen met witte bloemetjes, dan heeft u te maken met de waterviolier.

Zo ziet u maar dat u in korte tijd verschillende soorten tegen kunt komen, die u waarschijnlijk regelmatig ziet.

Optie 2:

Loop eens rond de scherming (veelal tussen 21.30 – 22.30 uur een rondje door uw wijk of rondom uw huis. Grote kans dat u vleermuizen ziet vliegen. Deze beestjes zorgen ervoor dat u minder hinder hebt van insecten als muggen, vliegen, dazen en wespen. Hele nuttige beestjes dus.

 

Ziet een kleine vleermuis dan ziet u waarschijnlijk de gewone dwergvleermuis. Deze soort verblijft tussen april en oktober veelal in huizen in uw buurt. Hij zoekt dat een plekje in de spouwmuur, onder de dakrand, achter de regenpijp of achter boeiborden. U heeft hier verder geen hinder van en de vleermuizen zijn blij dat ze een lekkere slaapplaats hebben.

Ziet u een circa 1,5x grote vleermuis, dan heeft u kans op de laatvlieger.

Mocht u hele goede en snelle ogen hebben dan ziet u misschien bij enkele vleermuizen ook 2 oren op hun kop. Dit is de gewone grootoorvleermuis.

Woont u of loopt u in de buurt van een vijver of de Aa dan heeft u ook kans op de watervleermuis. Gaat u dan vooral eens rustig langs de waterkant zitten en let er eens op hoe hij vliegjes en motten boven het wateroppervlak vangt of hoe hij (en andere soorten) komt drinken. Dit is iets wat eigenlijk iedereen ooit gezien moet hebben.

U hoeft trouwens helemaal niet bang te zijn dat ze u raken. Ze hebben een geweldige sonar (echolocatie) waarmee ze navigeren en zullen altijd op enige afstand van u blijven. Ook leven er in Nederland geen soorten die bloed drinken. Dus u, uw huisdieren en alle zoogdieren zijn veilig.

Kikkerbeet en drijvend fonteinkruid

Vacatures

Gevlekte rietorchis

Maatschappelijke stage

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste stagiairs voor een maatschappelijke stage. Voor meer informatie kun je contact opnemen...
Zwartkop

Podcasts maken

Ben jij degene die het leuk vindt podcasts te maken? Dan kun je met je hobby bij IVN terecht!...
Scholen

Cursuswerkgroep

Het verzorgen van natuurcursussen is een belangrijke manier van kenniseducatie en derhalve een kernactiviteit van IVN. De cursussen en...
Begeleider Jeugd-IVN

Begeleider Jeugd-IVN

Ons IVN afdeling heeft drie jeugdgroepen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Zij komen op woensdagmiddag (leeftijd...
Natuurouder

Natuurbegeleider

Een Natuurbegeleider draagt ertoe bij dat meer kinderen in en om school in contact komen met natuur. Heb je...
De Bikkels

Gezocht: Natuurbelever

Door de digitalisering van onze maatschappij gaat steeds meer digitaal. In het verleden werd de natuur beleeft door het...