Alle kinderen de natuur in!

Leusden

In 2021 sluit Leusden als tiende gemeente in de provincie Utrecht aan bij het Groen doet goed netwerk! Natuur- en duurzaamheidscentrum De Groene Belevenis zal het project binnen de gemeente vorm gaan geven en werkt hiervoor samen met diverse lokale organisaties. Centraal staat de natuur beleven en buiten zijn. Een simpel uitgangspunt, maar niet voor alle kinderen in Leusden vanzelfsprekend. Een greep uit de projecten die vanuit ‘Groen doet goed’ in Leusden gaan lopen:

Buitenschool
Basisscholen de Rossenberg en Het Startblok zijn met de Buitenschool gestart. Bij de Buitenschool bezoekt een groep leerlingen een hele lesdag de Struintuin van De Groene Belevenis. Deze natuurlijke belevingstuin dient niet alleen als leslokaal, maar voorziet ook in alle lesmaterialen. Vaste lesmethodes worden losgelaten en leerlingen worden gestimuleerd op onderzoek uit te gaan. Dat staat garant voor de nodige natuurbelevenissen! De Groene Belevenis ondersteunt de docenten en ontwikkelt passende werkvormen. 

Natuurbeleving met Eigenzinnig kind 
Ook is er een samenwerking ontstaan met Eigenzinnig kind; een ambulante hulpverleningsorganisatie die kinderen met ASS (autisme spectrum stoornis) begeleid. De gevolgen van de lockdown raakt deze doelgroep hard. De Groene Belevenis en Eigenzinnig kind zijn gaan samenwerken door behandeltijd in de Struintuin aan te bieden en onderzoeken de mogelijkheden om deze manier van werken voor meer hulpverleners en kinderen in een kwetsbare situatie mogelijk te maken. 

En verder...
De overige projecten richten zich op kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Zo wordt er in samenwerking met kinderopvang SKA een logeerkoffer ontwikkeld voor de kinderen en hun ouders die de peuterspeelzaal bezoeken. De logeerkoffer is van Muis, een knuffel die in toerbeurten een week bij de kinderen thuis komt logeren. In zijn koffer neemt Muis een aantal doe-kaarten en materialen mee om de kinderen en hun ouders te stimuleren om buiten op ontdekkingstocht te gaan. De kaarten zijn laagdrempelig waardoor de stap om naar buiten te gaan klein is.

Wil je meer weten over ‘Groen doet goed’ in Leusden? 
Neem dan contact op met Petra de Booij (specialist vrijetijdsbesteding) van De Groene Belevenis: p.debooij@degroenebelevenis.nl.

Samenwerkingspartners

Kinderopvang SKA, Voila (Verschillend Onderwijs in Leusden Achterveld), basisscholen De Rossenberg en het Startblok, Eigenzinnig kind en Lariks (sociaal plein Leusden).