Alle kinderen de natuur in!

Houten

In de gemeente Houten brengt landschapscoördinator Koen Helling partners bij elkaar om kinderen in Houten de natuur meer te laten beleven.

“In mijn werk ervaar ik vaak hoe belangrijk groen, landschap en natuur is voor mensen. En zeker ook voor kinderen, als zij regelmatig in de natuur komen en zien hoe waardevol dat is, kunnen ze later bewust met onze aarde omgaan." 

Bewegen, beleven en voedsel

In de gemeente Houten gaan verschillende partijen aan de slag met drie thema’s: bewegen, beleven en voedsel. Binnen deze drie thema’s worden de aankomende vier jaar meerdere projecten uitgevoerd, al dragen sommige projecten bij aan meerdere thema’s.

Ontdekking van het Natuurpad en Footgolf
Bij het Imkerspark ligt het Natuurpad en een Footgolfparcour, waar kinderen van alles kunnen ontdekken. Tijdens een ééndaags evenement worden kinderen van zowel het basisonderwijs als de kinderopvang uitgenodigd om te struinen en voetballen in het groen. 

Survival route (Op Wereldreis)
Op en rond het natuurpad wordt een survivalroute/ -activiteit opgezet. Deze activiteit is bijvoorbeeld beschikt voor kinderfeestjes en BSO. Kinderen maken kennis met een aantal survival-activiteiten, o.a. vuur maken, oriënteren, brandneteltouw maken, over water heen komen e.d.

Groen Doet Goed Buitendag 2019
Inspirerende en gezellige ‘Buitendag’, in het weekend van 15/16 juni 2019. Een leuke dag met veel verschillende beleef- en beweegactiviteiten voor kinderen en hun (groot)ouders.

Wildplukken en koken
Deze activiteit was een succes in 2016-2018 en wordt in 2019 voortgezet. NME/Groene Maatjes organiseren in 2019 weer een viertal wildplukactiviteiten.

Activiteiten Fluit&Kruid
Fluit & Kruid zijn natuurclowns die kinderen stimuleren om in de natuur op onderzoek te gaan. Ze voeren samen met hen opdrachtjes uit en doen spelletjes die passen bij het thema. In 2019 voeren zij voor Groen Doet Goed Houten een tiental activiteiten uit.

Mobiele Blotevoetenpad
Het mobiele blotenvoetenpad is in te zetten tijdens diverse activiteiten en evenementen. Het bestaat uit kastanjehouten stammen die samen vakken vormen en een padlengte creëren van ongeveer 50 meter. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande ondergrond met aangevuld een aantal andere ondergronden.

52 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e
Vanuit het project Groen Doet Goed Utrecht is een ‘52 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e’ - kalender ontwikkeld. Deze kalender beschrijft maandelijks een aantal leuke buitenactiviteiten. Met de projectgroep Groen Doet Goed Houten is afgesproken met de lokale partijen leuke activiteiten rond die thema’s te gaan organiseren.

Spelen in het Groen
Jonge ouders zijn zich bewust van het belang van de natuur in de opvoeding van hun kind. De natuur is gezond, laat kinderen bewegen en ontwikkelt de motoriek en het zelfvertrouwen. Maar wat kun je doen om die doelen te bereiken? Deze workshop biedt ouders handvaten om daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Deze workshop wordt vier keer gehouden in elk seizoen 1 keer.

Nature-Escape-room
De laatste jaren zijn er veel escaperooms gekomen. Bij een escape room moet je in een beperkte tijd allerlei opdrachten doen en raadsels oplossen en zo binnen de gestelde tijd vrij moet zien te komen.
Aansluitend op dat concept wordt er een Nature-Escape-room-concept voor Groen Doet Goed Houten ontwikkeld.

Overzichtskaart met Groene Speelplekken
Binnen de gemeente Houten zijn er allerlei leuke plekken in het buitengebied en ook binnen de bebouwde kom waar je leuk kunt spelen. Alleen is er geen goed overzicht waar je zoals kunt spelen. Binnen dit project willen we met een aantal partijen uit de projectgroep samen een mooie kaart gaan maken.

Betrokken partners

NME Houten, Staatsbosbeheer, Groene Maatjes, Kinderboerderij Buitenwereld, KMN Kind & Co. Houten, JOGG, Partou, Sportpunt Houten, Milieuwerkgroep, Kindergarden, Natuurontdekplek, Fluit&Kruid, Boerderij Nieuw Slagmaat.