Alle kinderen de natuur in!

Houten

In de gemeente Houten brengt landschapscoördinator Koen Helling partners bij elkaar om kinderen in Houten de natuur meer te laten beleven.

“In mijn werk ervaar ik vaak hoe belangrijk groen, landschap en natuur is voor mensen. En zeker ook voor kinderen, als zij regelmatig in de natuur komen en zien hoe waardevol dat is, kunnen ze later bewust met onze aarde omgaan.

Bewegen, beleven en voedsel

In de gemeente Houten gaan verschillende partijen aan de slag met drie thema’s: bewegen, beleven en voedsel. Binnen deze drie thema’s worden de aankomende vier jaar meerdere projecten uitgevoerd, al dragen sommige projecten bij aan meerdere thema’s.

Ontdekking van het Natuurpad en Footgolf
Bij het Imkerspark ligt het Natuurpad en een Footgolfparcours. Tijdens de Ontdekkingstocht maken kinderen kennis met het Natuurpad en het Footgolf parcours. Tijdens een ééndaags evenement worden kinderen van zowel het basisonderwijs als de kinderopvang uitgenodigd om te struinen en voetballen in het groen. 

Groen Doet Goed Buitendag 2018
Inspirerende en gezellige ‘Buitendag’, in het weekend van 16/17 juni 2018. Een leuke dag met veel verschillende beleef- en beweegactiviteiten voor kinderen en hun (groot)ouders.

Wildplukken en koken
Deze activiteit was een succes in 2016/2017 en wordt in 2018 voortgezet. NME/Groene Maatjes organiseren in 2018 weer een drietal wildplukactiviteiten.

Trekkertocht
Een trekker-klimtoestel en een trekkerbaan waarin  educatieve opdrachten verwerkt worden zodat kinderen kunnen ontdekken, bewegen, verkeersregels leren en van alles over het boerenleven en de link tussen landbouw en natuur.  

Activiteiten Fluit&Kruid
Fluit & Kruid zijn natuurclowns die kinderen stimuleren om in de natuur op onderzoek te gaan. Ze voeren samen met hen opdrachtjes uit en doen spelletjes die passen bij het thema. In 2018 voeren zij voor Groen Doet Goed Houten een tiental activiteiten uit.

Mobiele Blotevoetenpad
Het mobiele blotenvoetenpad is in te zetten tijdens diverse activiteiten en evenementen. Het bestaat uit kastanjehouten stammen die samen vakken vormen en een padlengte creëren van ongeveer 50 meter. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande ondergrond met aangevuld een aantal andere ondergronden.

Opvoeden in het Groen
Jonge ouders zijn zich bewust van het belang van de natuur in de opvoeding van hun kind. De natuur is gezond, laat kinderen bewegen en ontwikkelt de motoriek en het zelfvertrouwen. Maar wat kun je doen om die doelen te bereiken? Deze workshop vindt vier keer per jaar plaats en biedt ouders handvaten om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Betrokken partners

NME Houten, Staatsbosbeheer, JOGG, Partou, Sportpunt Houten, Milieuwerkgroep, Boerderij in de Kijker, Boerderij Nieuw Slagmaat, Van Houten & Co, Spelend Jezelf, Lister en Buitenwereld.