Alle kinderen de natuur in!

Houten

In de gemeente Houten brengt landschapscoördinator Koen Helling partners bij elkaar om kinderen in Houten de natuur meer te laten beleven.

“In mijn werk ervaar ik vaak hoe belangrijk groen, landschap en natuur is voor mensen. En zeker ook voor kinderen, als zij regelmatig in de natuur komen en zien hoe waardevol dat is, kunnen ze later bewust met onze aarde omgaan." 

In de gemeente Houten gaan verschillende partijen aan de slag om kinderen ook in 2020 weer naar buiten te brengen. Hieronder lees je welke activiteiten er geörganiseerd worden. 

Groen Doet Goed Buitendag 2020
In het weekend van 20/21 juni 2020 is de inspirerende, gezellige en jaarlijks terugkerende ‘Buitendag’. Een leuke dag met veel verschillende beleef- en beweegactiviteiten voor kinderen en hun (groot)ouders.

Wildplukken en koken met De Groene Maatjes 
Deze activiteit was is al langere tijd een succes binnen Groen doet goed in Houten en wordt daarom in 2020 voortgezet. De Groene Maatjes zullen in 2020 vier a vijf wildplukactiviteiten organiseren.

Groen doet goed bij lokale activiteiten
Vanuit Groen doet goed organiseren we veel activiteiten zelf, maar dat is niet altijd nodig natuurlijk. Afgelopen jaren hebben we ook een aantal keren aangehaakt bij een activiteit die al op de lokale agenda stond (zoals modderdag, appelplukdag, kersenplukdag) en daar dan Groen goet goed activiteiten aan toegevoegd, zodat de activiteit nog leuker en aantrekkelijker is voor kinderen. Dat willen we in 2020 en de jaren daarna vaker gaan doen.

Ontdek de Keercamp: kinderboerderij, Natuurpad en Footgolf 
Bij het Imkerspark ligt het Natuurpad en een Footgolfparcours. Tijdens de Ontdekkingstocht laten we kinderen kennis maken met het Natuurpad en het Footgolfparcours en doen de kinderen op de kinderboerderij een kunstzinnige opdracht (bijv. dieren schilderen).
De kinderen worden opgedeeld in meerdere groepjes. Tijdens een ééndaags evenement worden kinderen van zowel het basisonderwijs als de kinderopvang uitgenodigd om te struinen, voetballen en schilderen in het groen.

Fluit&Kruid in samenwerking met Buitenwereld en Boerderij Slagmaat
Fluit & Kruid zijn natuurclowns die kinderen (van 3 t/m 12 jaar) stimuleren om in de natuur op onderzoek te gaan. Ze voeren samen met hen opdrachtjes uit en doen spelletjes die passen bij het thema. In 2020 willen zij samen met diverse partners een tiental activiteiten gaan uitvoeren

Workshop spelen in het Groen
De natuur is gezond, laat kinderen bewegen en ontwikkelt de motoriek en het zelfvertrouwen. Maar wat kun je doen om die doelen te bereiken? Deze workshop biedt jonge ouders handvaten om daadwerkelijk aan de slag te gaan, zodat ze bewust worden van het belang van de natuur in de opvoeding van hun kind.

Natuurpad Houten
Bij de Kinderboerderij/speeltuin Buitenwereld en het NME-centrum ligt het Natuurpad Houten. Dit is een leuke route die kinderen zelf kunnen lopen en waar je veel leuke natuuractiviteiten kunt doen. We willen in 2020 het natuurpad een upgrade geven en een aantal elementen toevoegen, bijvoorbeeld een blote-voeten-pad en/of plukfruit om deze route nog spannender en aantrekkelijker te maken.

Mobiele survival-/evenwichtsroute
In het verleden is er bij diverse activiteiten gebruik gemaakt van een externe partij die dan op locatie een survival-/everwichtsparcours aanlegde. Dit was elke keer een groot succes. Daarom is er nu de wens om een eigen mobiele survival-/evenwichtsroute te ontwikkelen, zodat deze vaker bij activiteiten ingezet kan worden zodat nog meer kinderen van deze ervaring kunnen genieten.

Actieve buitenactiviteiten voor 10-plusser op de Vijfwal
Samen met Houten & Co. willen de Groene maatjes leuke en sportieve buitenactiviteiten gaan organiseren op en rond de Vijfwal in Houten zuid. Zo zijn de kinderen niet alleen lekker buiten in het Groen maar ook nog een actief bezig.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Houten, neem contact op met Koen via: koen.helling@houten.nl  

Betrokken partners

NME Houten, Staatsbosbeheer, Groene Maatjes, Kinderboerderij Buitenwereld, KMN Kind & Co. Houten, JOGG, Partou, Sportpunt Houten, Milieuwerkgroep, Kindergarden, Natuurontdekplek, Fluit&Kruid, Boerderij Nieuw Slagmaat.