Alle kinderen de natuur in!

Houten

In de gemeente Houten brengt Christel Postma van het NME-centrum partners bij elkaar om kinderen in Houten de natuur meer te laten beleven.

In de gemeente Houten gaan verschillende partijen aan de slag om kinderen ook in 2021 weer naar buiten te brengen. Hieronder lees je welke activiteiten er geörganiseerd worden. 

Groen Doet Goed Buitendag 2021
Op 2 oktober 2021 is de inspirerende, gezellige en jaarlijks terugkerende ‘Buitendag’. Een leuke dag met veel verschillende beleef- en beweegactiviteiten voor kinderen en hun (groot)ouders.

Wildplukken en koken met De Groene Maatjes 
Deze activiteit is al langere tijd een succes binnen Groen doet goed in Houten en wordt daarom in 2021 voortgezet. De Groene Maatjes zullen in 2021 vijf wildplukactiviteiten organiseren.

Groen doet goed bij lokale activiteiten
Vanuit Groen doet goed organiseren we veel activiteiten zelf, maar dat is niet altijd nodig natuurlijk. Afgelopen jaren hebben we bij activiteiten die al op de lokale agenda stonden (zoals modderdag, appelplukdag, kersenplukdag) Groen goet goed activiteiten toegevoegd, zodat de activiteiten nog leuker en aantrekkelijker zijn voor kinderen. Dat willen we in 2021 en de jaren daarna vaker gaan doen.

Ontdek de Keercamp: kinderboerderij, Natuurpad en Footgolf 
Bij het Imkerspark ligt het Natuurpad en een Footgolfparcours. Tijdens de Ontdekkingstocht laten we kinderen kennis maken met het Natuurpad en het Footgolfparcours en doen de kinderen op de kinderboerderij een kunstzinnige opdracht, zoals dieren schilderen. Tijdens een ééndaags evenement worden kinderen van zowel het basisonderwijs als de kinderopvang uitgenodigd om te struinen, voetballen en schilderen in het groen.

Activiteiten Natuur Ontdek Plek
De vrijwilligers van de Natuur Ontdek Plek organiseren 5 keer per jaar activiteiten voor kinderen (van 6 t/m 12 jaar), meestal in de natuur en soms bij heel slecht weer een binnen activiteit. Vaak gaan ze hierbij naar het natuurgebied Nieuw Wulven. Ze voeren samen met hen opdrachtjes uit en doen spelletjes die passen bij het thema.

Bushcraft 
De Groene Maatjes organiseren bushcraft-activiteiten voor basisschoolkinderen (8-12 jaar), met telkens een ander thema, bijvoorbeeld vuur en koken, eten en medicijnen, knopen en bouwen. De activiteiten zijn op verschillende locaties in de gemeente Houten (bv. Nieuw Wulven, natuurpad, Fort WKU). Naast deze activiteiten wordt er ook een bushcraft-uitleenkist, met zes verschillende opdrachtkaarten en een handleiding voor begeleiders ontwikkeld. 

Upgrade Natuurpad Houten
Bij de Kinderboerderij/speeltuin Buitenwereld en het NME-centrum ligt het Natuurpad Houten. Dit is een leuke route die kinderen zelf kunnen lopen en waar je natuuractiviteiten kunt doen. We willen vanuit Groen doet goed het natuurpad een upgrade geven en een aantal elementen toevoegen. Bijvoorbeeld een blote-voeten-pad en/of plekbomen en struiken om de route nog spannender en aantrekkelijker te maken. Ook willen we kijken of we aan dit natuurpad een leuke survival activiteit kunnen koppelen. 

De Hoorn van de Viking Koning
In samenwerking met Nieuwegein, IJsselstein en Lopik gaan binnen het samenwerkingsverband ‘Buitenwijs’ buitenlessen gegeven worden aan basisscholen. Voor Houten gaat het in 2021 totaal om vier lessen. Het is een samenwerkingsproject met Staatsbosbeheer.

Speurtochten voor gezinnen
Afgelopen jaar is vanwege de beperkingen door corona een Roodkapje-speurtocht ontwikkeld die zelfstandig door gezinnen gedaan kon worden. Dit was een groot succes. Het idee is om ook in 2021 in de zomer en herfstvakantie weer speurtochten te gaan doen.

Ontwikkeling Buitenspeelkaart
Gemeente Houten heeft zowel binnen als buiten de bebouwde kom veel plekken waar je leuk buiten kunt spelen. Deze locaties zijn niet bij iedereen bekend en staan ook niet duidelijk op de kaart. Daarom wil Sportpunt Houten samen met de gemeente, BSO’s en de Jeugdraad een mooie buitenspeelkaart gaan maken waar al deze locaties op staan.

Sport-/survivalparcours voor kinderen
Al in de eerste jaar van Groen doet goed (2016), was het de bedoeling om gekoppeld aan de komst van een mogelijke horecagelegenheid in Nieuwe Wulven, een sport- of survivalparcours voor kinderen te maken. Dit staat nog steeds op het wensenlijstje. Nadat het project jaren stil gelegen heeft gaat de horecagelegenheid er nu echt komen en willen we opnieuw bekijken of hier een leuk Groen doet goed-project aan gekoppeld kan worden.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Houten, neem contact op met Christel via: christel.postma@houten.nl.

Betrokken partners

NME Houten, Staatsbosbeheer, Buitenwijs, Groene Maatjes, Kinderboerderij Buitenwereld, KMN Kind & Co. Houten, JOGG, Partou, Sportpunt Houten, Milieuwerkgroep, Kindergarden, Natuurontdekplek, Fluit&Kruid, Boerderij Nieuw Slagmaat.