Alle kinderen de natuur in!

Houten

In de gemeente Houten brengt landschapscoördinator Koen Helling partners bij elkaar om kinderen in Houten de natuur meer te laten beleven.

“In mijn werk ervaar ik vaak hoe belangrijk groen, landschap en natuur is voor mensen. En zeker ook voor kinderen, als zij regelmatig in de natuur komen en zien hoe waardevol dat is, kunnen ze later bewust met onze aarde omgaan.

Bewegen, beleven en voedsel

In de gemeente Houten gaan verschillende partijen aan de slag met drie thema’s: bewegen, beleven en voedsel. Binnen deze drie thema’s worden de aankomende vier jaar meerdere projecten uitgevoerd, al dragen sommige projecten bij aan meerdere thema’s.

Beleven
Binnen het thema beleven gaan vijf projecten lopen. Er wordt een beleefroute aangelegd van de parkeerplaats naar het speelbos in Nieuw Wulven (toevoegen van (beweeg)opdrachten). Er komt een beleef/beweegdag in bos Nieuw Wulven  met diverse natuuractiviteiten vanuit de verschillende organisaties. Zoals waterbeestjes zoeken met NME Houten, op zoek naar ringslangen met de Milieuwerkgroep, scouting, sport- en beweegactiviteiten met het Sportpunt Houten. Ook worden er twee blote voetenpaden aangelegd. Hierdoor kunnen de kinderen de natuur voelen in plaats van zien. Op boerderijen is er ook van alles te beleven. Er wordt een speur- en ontdekkingstocht ontwikkeld voor open dagen van boerderijen en er worden een trekker-klimtoestel en een trekkerbaan geplaatst. Kinderen kunnen daar ontdekken, bewegen, verkeersregels leren en van alles leren over het boerenleven.

Bewegen
Binnen het thema bewegen lopen de volgende projecten. In Houten-Noord wordt een sport- beweeg- en beleefparcours aangelegd. In heel Houten worden klimbomen aangelegd en andere klimplekken gerealiseerd. Kinderen krijgen zo meer mogelijkheden om buiten te bewegen. Een ander project is het ontwikkelen en aanleggen van en boerenbootcamp. Want waar kun je nu beter melkbus sjouwen, hooibaal werpen, emmers dragen, kruiwagenracen en banden rollen dan op de boerderij? Tijdens zo’n bootcamp zijn kinderen niet alleen aan het bewegen, ze leren ook over de boerderij en het werk dat daarbij hoort of vroeger hoorde. In Houten is ook een maïsdoolhof te vinden. Onmisbaar is een uitkijktoren, die in 2016 is gerealiseerd. Door Sportpunt Houten wordt een footgolfparcours aangelegd. Met footgolf leg je in het groen voetballend een parcours af waarbij je met zo weinig mogelijk schoten de bal in de hole probeert te krijgen.

Voedsel
Binnen het thema voedsel zijn er twee projecten: een workshop wildplukken en kokenvoor gezinnen en het aanplanten van een smulbosje. Naast deze projecten is Groen doet goed Houten ook bezig met de overkoepelendeprojecten de groene gezinskalender en ‘50 dingen die je voor je twaalfde gedaan moet hebben’.

Betrokken partners

NME Houten, Staatsbosbeheer, JOGG, Partou, Sportpunt Houten, Milieuwerkgroep, Boerderij in de Kijker, Boerderij Nieuw Slagmaat, Van Houten & Co, Spelend Jezelf, Lister en Buitenwereld.