Slootjesdag bij het waterpark Lankheet Buurt vergroenen

Vele activiteiten in de Ronde Venen

Groen doet goed 13 juni 2023

In de Ronde Venen was er veel te beleven de afgelopen weken. Lees hieronder welke activiteiten in de gemeente allemaal georganiseerd zijn.

Meivakantie in het Speelwoud met Natuurspeeltuinen de Ronde Venen

In het Speelwoud kwam Wilde Bras ook dit jaar weer langs. 40 kinderen leerden eten zoeken, vuurtjes maken, hutten bouwen, takken snijden, spelen en genieten van geluiden en muziek. Er was een ochtend groep (4-8 jaar) en een middag groep (9+). Veel modder, rode konen en een ritje in de kruiwagen dat bijna in de sloot eindigt. Aan het einde van de dag wil iedereen Wilde Bras zijn.

Natuurdocent Romy Muste heeft in de meivakantie de wereld van de worm verkend met een groepje kinderen. Ze hebben een wormendans gedaan, een wormenbak gemaakt, een rennende wormenquiz gespeeld. Het wormen opgraven kon natuurlijk niet ontbreken. Ook kregen ze te zien wat wormen eten en waarom ze belangrijk zijn voor de natuur. Met de handen in de aarde hebben de kinderen ontdekt hoe je een mollengang of wortelstelsel uitgraaft, en als afsluiting zijn er ook aardig wat wortels geproefd!

Plantenfeest bij de Woudreus

Op woensdagmiddag 17 mei hebben 25 bezoekers (kinderen met en zonder hun ouder(s), grootouders) in groepjes mee gedaan aan het plantenfeest bij de Woudreus. Hier speelden deze lente de planten de hoofdrol in het kader van het jaar van de biodiversiteit bij de Woudreus.

Tijdens het plantenfeest maakten de deelnemers eigen pesto van wilde kruiden die tijdens een wandeling verzamelden. Naast het proeven zijn ook alle andere zintuigen ingezet om bijzondere dingen over planten te ontdekken. Er was bijvoorbeeld een stethoscoop om te luisteren naar de sapstroom van een boom. Het was moeilijk te horen maar het was wel leuk om te proberen! Afsluitend maakten de kinderen hun eigen zaadballetje met wilde bloemen voor de bijen en andere insecten. Deze mochten ze mee naar huis nemen.

Buitenlesdag  2023

Cultuurpunt Ronde Venen organiseerde het aanbod voor de buitenlesdag in samenwerking met NME centrum de Woudreus. Het was een prachtige dag om buiten met kunst, cultuur en natuur activiteiten in de weer te zijn. Bijna 350 kinderen door de hele gemeente waren buiten bezig op of om het schoolplein. Er was een workshop waar leerlingen buiten gingen tekenen als de oude meesters, met walnoteninkt op papier. Ergens anders werd er gedanst tijdens de veelzijdige dansworkshops, waarin de kinderen al bewegend leerden over de natuur. Er was een workshop in het beeldhouwen met speksteen, een feest om zo hun eigen beeldje te maken. In de fotoworkshop “Daar mag een lijstje omheen” van Roos Uithol leerden de kinderen spelenderwijs met een lijstje van stevige takken of hun eigen handen om hun favoriete plekken of objecten vast te leggen, en onderscheid te maken in een compositie: wat is het onderwerp en wat zijn de bijzaken. Er hebben verschillende klassen avontuurlijk gespeeld met de Giga groene avonturen en/of de Giga Groene schatkaart.

Kortom de Buitenlesdag was een prachtige gelegenheid om kunst, cultuur en natuur met elkaar te verbinden. Door het buiten aan te bieden was het een plezier voor de kinderen, hun leerkrachten en de kunstdocenten.

Naar buiten in de Ronde Venen

Met z’n allen maakten ze een grote kring op een veld in Mijdrecht op 22 april. De 28 kinderen van de Arabische taalles in Mijdrecht waren zo blij om een nieuwe buitenspeelplek te ontdekken. Een aantal ouders en tieners uit de deelnemende gezinnen had spullen mee voor activiteiten. De activiteiten waren een combinatie van beweging en educatie. Fulla Kato , de groen doet goed aanvrager voor deze activiteit vond het heerlijk om iedereen buiten te zien genieten, iets wat ze graag stimuleert. Iedereen verheugt zich op de volgende activiteit.

Vogelcursus: Sijsjes en Drijfsijsjes

Tijdens onze excursie naar het Abcoudermeer  stond er behoorlijk veel wind maar het lukte de leerlingen toch om een aantal watervogels ( o.a. aalscholver, blauwe reiger, wild eend, kuifeend, meerkoet, fuut  en een aantal andere soorten ( o.a., ekster, koolmees, halbandparkiet ) te bespieden. Op onze tweede excursie bij de Ruige Hof en Klarenbeek waren er vooraf nog enige zorgen om het weer maar dat hebben de kinderen goed getrotseerd. Een aantal vogels liet zich niet zien, dat is een goede reden om vaker op vogelavontuur te gaan. Bij de afsluitende les op school zijn beide groepen creatief aan de slag gegaan met het maken van vogelposters.

Ontdek meer over

Deel deze pagina