Terugblik Groen doet goed ontmoet

Terugblik Groen doet goed ontmoet

Groen doet goed 26 september 2022

Op zaterdag 10 september kwam een mooie groep vrijwilligers, zzp-ers, coördinatoren en trekkers uit de Groen doet goed-netwerken in de provincie Utrecht samen. Bij het Groene Huis in Amersfoort stond een inspirerende dag klaar met een lezing door boswachter Marieke Schatteleijn en diverse workshops, om inspiratie op te doen voor nieuwe natuuractiviteiten. Ook de Utrechtse moestuincoaches, opgeleid via Jong Leren Eten, waren uitgenodigd voor deze dag om kennis te maken met het netwerk en de eigen kennis te verbreden.

De dag werd afgetrapt met een welkomstwoord door Vivian van Deel, projectleider Groen doet goed bij IVN Natuureducatie. Zij kon mooie cijfers delen met de deelnemers over de ontwikkeling van Groen doet goed over de afgelopen jaren. Zo doen er al negen gemeenten mee met Groen doet goed, waardoor in 2021 ruim 14.000 kinderen en hun (groot)ouders meededen met een of meerdere activiteiten. Er is inmiddels een grote verzameling van netwerkpartners verbonden aan Groen doet goed die steeds vaker de verbinding met elkaar zoeken.

Boswachter Marieke Schatteleijn inspireert

Na het delen van deze en andere resultaten droeg Vivian het stokje over aan Marieke Schatteleijn, boswachter bij Staatsbosbeheer en schrijver van het boek Natuurzin. In haar lezing vertelde Marieke de deelnemers waarom buiten zijn in de natuur ons gezonder, gelukkiger en creatiever maakt. En waarom vooral kinderen die in een stedelijke omgeving opgroeien, baat hebben bij natuur. Zo geeft buiten zijn in de natuur ons de kans om in de verte te kijken en zo onze ogen te ontspannen. Maar ook het directe licht dat we ontvangen als we buiten zijn is van belang voor een gezond dag-nacht ritme. Verder is de natuur een groene pauze voor het brein. Als je buiten loopt in de natuur is je hoofd rustiger en kan je inspiratie vinden. Kinderen die groen in de buurt hebben zijn sociaal en emotioneel sterker. Marieke besloot haar lezing met haar pleidooi dat natuur weer een centrale plek in ons bewustzijn en dagelijks leven moet krijgen. We moeten buiten zijn in de natuur, net zo belangrijk gaan vinden als bijvoorbeeld voldoende bewegen en gezond voedsel.

Aan de slag tijdens de workshops

Na deze inspirerende woorden van Marieke konden de deelnemers zelf aan de slag met drie verschillende workshops verdeeld over twee ronden. Tussendoor stond een heerlijke lunch klaar en kon er volop uitgewisseld worden.

Voor de workshop vuur maken nam Barry Blommestein, van ‘Natuurlijk heel leuk’, de deelnemers mee naar de vuurplaats van het landgoed. De focus was om te leren hoe je kinderen op een leuke en veilige manier kan leren vuur maken. Iedereen mocht het natuurlijk zelf proberen. Als het na een aantal pogingen lukte om een vuurtje te krijgen, voeld dat als een hele overwinning. Dit is niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen een hele leuke activiteit!

Groen doet goedMet tekencoach Marissa Stoffers gingen de deelnemers aan de slag met de workshop Tekenen in de natuur met kinderen. Na een korte warming-up door middel van vijf ultrakorte tekenopdrachten van 1 minuut gingen de deelnemers op tekensafari en tekenden zij bladeren en beestjes. De resultaten waren indrukwekkend. De deelnemers gingen met een prachtig schrift vol met hun eigen tekeningen en diverse thuisopdrachten naar huis.

Bij Méla Krijger, projectleider bij NME centrum ANMEC, volgden enkele deelnemers de workshop kindvolgend werken. Hierbij wordt uitgegaan van wat kinderen kunnen; hoe stimuleer en motiveer je kinderen door het ze zelf te laten ervaren, ontdekken en zintuigelijk te laten beleven in een uitdagende en rijke natuurlijke leeromgeving? Wat vraagt een kind volgende houding van een begeleider ten aanzien va natuurbeleving? De deelnemers werden uitgedaagd om vanuit het oogpunt van een kind vragen te stellen over de omgeving. Méla deelde verder diverse werkvormen en materialen, die als hulpmiddel kunnen dienen bij kindvolgend werken.

De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje in het Groene Huis.

Meer foto’s van deze dag vind je in het fotoalbum

Deel deze pagina