Rijswijkse kinderen verwonderen zich over waterdiertjes

Rijswijkse kinderen verwonderen zich over waterdiertjes

Groen doet goed 13 juni 2022

Vlokreeftjes, bootsmannetjes, slakken en waterpissebedden; Rijswijkse kinderen halen op 11 juni het ene na het andere schepnetje vol waterdiertjes uit de sloot. Zijn doen mee aan de Slootjesdagen, in Rijswijk georganiseerd door Helden van de Natuur, onderdeel van het programma Groen doet goed. 

Waterdiertjes scheppen is niet heel moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Natuurcoach Gonny legt het uit aan drie zusjes: ‘Doe het netje in het water net langs de waterkant, draai achtjes en herhaal dat vier keer. Vlak boven de bodem, maar niet te diep’. Met geconcentreerde gezichtjes gaan de kinderen aan de slag. Een van de meisjes haalt het net op en kijkt erin: ‘Wow wat veel beestjes’, roept ze uit. 

Allemaal beestjes

Het netje wordt voorzichtig leeggegooid in een bak water. Er krioelen allerlei waterbeestjes in. ‘Deze heeft rode oogjes’, zegt een jongen. ‘En deze plakken aan elkaar, wat is er mis met ze?’, vraagt hij terwijl hij wijst naar twee vlokreeftjes die aan het paren zijn. ‘Zo maken ze kindjes’, legt Gonny uit. Het ene na het andere netje wordt uit het water gehaald en ze vangen de mooiste diertjes. Zoals een grote slak. ‘Waarom komt die niet uit zijn huisje’, vraagt een van de zusjes. ‘Hij moet wel het idee hebben dat hij veilig is, anders komt hij er niet uit, legt Gonny uit. En ze vinden de oude huid van de poot van een rivierkreeftje. ‘Is hij dood?’, vraagt een meisje bezorgd. Gonny legt uit dat het diertje zijn oude kleding heeft uitgedaan en dat het diertje nog leeft.

Slootjesdag RIjswijk 3

Plastic en een kokosnoot

‘Ieuw’, klink het. De kinderen hebben iets gevangen wat niet in de sloot thuishoort: een groot stuk plastic. En even later zelfs een hele kokosnoot. Daar zitten veel diertjes op, maar het hoort natuurlijk niet in de sloot. ‘Hoe gaan we dat doen?’, vraagt Gonny aan een jongetje. Ze besluiten om de beestjes er voorzichtig af te wrijven en terug te zetten in het water. En het plastic gaat natuurlijk in de prullenbak. 

Nieuwsgierig

Kinderen willen in het begin graag een visje of een kikker vangen, vertelt Gonny. ‘Ik ben soms een beetje bang dat ze teleurgesteld zijn als dat niet lukt. Maar eigenlijk is dat nooit zo, ze zijn gefascineerd door alle beestjes die ze wel tegenkomen. Ik vind het belangrijk om kinderen nieuwsgierig te maken voor de natuur. Ik hoop dat ze zich hierdoor gaan afvragen wat er nog meer leeft in de natuur dat ze daarvoor willen zorgen.’

De middag zit erop, de kinderen ontvangen een waterpaspoort waarin ze kunnen aankruisen welke diertjes ze hebben gezien. ‘Ik ga een netje kopen en zelf scheppen’, zegt een jongen enthousiast. ‘Wanneer kunnen we weer komen’, vraagt zijn vader. 

Slootjesdag RIjswijk 1

Over Groen doet goed

Met steun van provincie Zuid-Holland hebben sinds 2013 meer dan 100.000 kinderen kennis gemaakt met de natuur. Erg belangrijk, want spelen in de natuur is niet alleen erg leuk, maar draagt ook bij aan een gezonde ontwikkeling. Groen doet goed richt zich expliciet op de kinderen die natuur het hardst nodig hebben, namelijk kinderen die in stenige wijken wonen, met weinig toegang tot de natuur. Het programma Helden van de Natuur in Rijswijk is de invulling van het programma Groen doet goed. Nieuwsgierig geworden naar het hele programma van Groen doet goed? Ga naar www.groendoetgoed.com voor meer informatie. 

Deel deze pagina