Monsterlijk leuk peuter-uitje in stadspark Elisabeth Groen

Monsterlijk leuk peuter-uitje in stadspark Elisabeth Groen

Groen doet goed 25 maart 2022

Elke maand is er in Amersfoort voor ouders en oppassers van peuters iets leuks te beleven in stadspark Elisabeth Groen. Susan Katsman en de vrijwilligers van Beleef het Beekdal nemen de kleintjes én de volwassenen mee op pad om buiten te ontdekken en samen plezier te maken. De verhalen, opdrachten en spelletjes gaan over van alles, zelfs over zoiets spannends als monsters…

Op zoek naar monsters

‘Hebben jullie wel eens een monster gezien? Die gaan we zoeken vandaag!’, vertelt Susan de kinderen met een brede glimlach. Dat trekt gelijk de aandacht. Om te laten zien dat je niet bang hoeft te zijn voor monsters, leest ze hardop voor uit een boekje over het monster ‘de Gruffalo’. Als de muis niets van zo’n monster te vrezen heeft, dan zal het hier in het park ook wel meevallen.  De kinderen gaan eropuit om een eigen bosmonster te maken met wat ze onderweg allemaal vinden.

Gdg Amersfoort 2022 1

Verzamelen maar!

Iedereen krijgt een bakje om daarin te verzamelen wat ze maar willen voor het monster dat ze straks gaan maken: ogen, gekke haren, stekels, tanden, misschien wel een wrat net als die van de Gruffalo… Met z’n allen lopen we door het park, door het veld, over de brug, langs de bomen. Sommige kinderen rennen vooruit, sommigen pakken gelijk alles op wat ze tegenkomen en anderen zijn juist kieskeuriger. Ook de ouders, opa’s en oma’s verzamelen mee. ‘Heb je dit veertje al gezien? Als je die nou ook gebruikt, dan krijgt jouw monster een zacht plekje’.

Gdg Amersfoort 2022 2

Ieder een eigen monster

De helpers zijn een fijn extra paar ogen, maar vooral ook handig voor het sjouwen. Wat niet (meer) in het bakje past, kunnen zij mooi vasthouden. De ene hand aan de kinderwagen, in de ander een dikke tak die hoe dan ook mee moest. Dan komt de stoet aan bij de picknicktafel waar de peuters in het zonnetje aan hun monsters gaan knutselen. Iedereen krijgt een dennenappel als basis, een stuk boetseerklei en voor wie wil een paar beweeglijke oogjes. En daar komen stuk voor stuk mooie creaties van!

Gdg Amersfoort 2022 3

Speciaal voor iedereen

Tijdens de activiteit spreken Susan en vrijwilligers Joke en Anne de kinderen steevast aan met hun voornaam. Zo voelt iedereen zich gezien, ook de kinderen die er voor het eerst bij zijn. Susan vertelt hoe de groepjes kinderen bij haar activiteiten steeds groter worden en hoe veel ouders terug blijven komen, ook met jongere broertjes en zusjes. De ouders en oppassers vinden het geweldig dat er activiteiten zijn zoals deze, ‘Even lekker naar buiten, zo vliegt de ochtend om!’, merkt één van hen op.

Gdg Amersfoort 2022 4

Beleef het Beekdal in Elisabeth Groen

Beleef het Beekdal wil voor iedereen uit de wijk iets passends aanbieden. Daarom is er niet alleen eens per maand een ochtend voor peuters; ook voor kleuters, oudere kinderen en voor volwassenen organiseren Susan en de vrijwilligers activiteiten. Neem bijvoorbeeld de maandelijkse natuurwerkdag in het park, daar zijn deelnemers van allerlei leeftijden bij betrokken. De activiteiten van Beleef het Beekdal vinden plaats in het bijzondere stadspark Elisabeth Groen. Binnen Stichting Elisabeth Groen werken nog veel meer vrijwilligers samen aan deze prachtige groene plek, ontwikkeld en onderhouden voor en door inwoners van Amersfoort.

Gdg Amersfoort 2022 5

Meer over de monsters

Nadat de kinderen klaar zijn met knutselen, gaan ze op zoek naar de holletjes of andere schuilplekken van bosmonsters. Wat voor plekjes zouden daar goed voor zijn? Op de grond tussen de boomwortels, in een konijnenholletje of in een mooie holle boomstam? Als de schuilplekken gevonden zijn, is het tijd om de zelf gekleide monsters uit te beelden met een spelletje. ‘Hoe beweegt jouw monster zich? Draait het monster in rondjes of stampt het monster op de grond?’, vraagt één van de vrijwilligers. Samen met papa, mama, opa of oma beelden de kinderen hun keuzes uit. Er zitten sluipende, waggelende, piepende, brullende en kakelende monsters tussen.

Gdg Amersfoort 2022 6De kleimonsters hebben ondertussen staan drogen in de zon en zijn klaar om na deze gezellige ochtend mee naar huis te gaan. Susan, Anne en Joke zwaaien alle monsters, peuters en hun oppassers uit tot hopelijk een volgende keer in het park met weer een nieuw thema.

Deel deze pagina