Kinderen ruimen plastic afval op vanaf een supboard 

Kinderen ruimen plastic afval op vanaf een supboard 

Groen doet goed 9 augustus 2022

Lege colablikjes, plastic dopjes, een frisbee en zelfs een hele maaltijd; kinderen uit Ridderkerk haalden op 4 augustus afval uit het water tijdens een clinic afvalsuppen. Een leuke en sportieve activiteit waarbij kinderen op een laagdrempelige manier leren over de plastic soep en wat ze daar zelf aan kunnen doen. Groen doet goed organiseert dit jaar afvalsupclinics in 8 gemeenten in Zuid-Holland voor kinderen tussen 10 en 12 jaar.

‘Ga met je knieën wijd op de sup zitten duw jezelf dan als een kikkertje langzaam omhoog terwijl je naar een vast punt kijkt.’ Instructrice Sophie brengt de 14 kinderen op het strandje van zwemplas Oosterpark eerst de basis bij van het suppen. Dan is het tijd om het water in te gaan; sommige kinderen staan nog een beetje wiebelig op de plank, anderen hebben het vaker gedaan en peddelen soepel weg. Als ze de basics onder de knie hebben dan begint het echte werk: ze krijgen een emmer en een grijper en gaan op zoek naar afval. 

Frisbee

Afvalsuppen Ridderkerk GDG 4‘Ik heb iets, ik heb iets’, roept Imani. Een aantal kinderen komt naar haar toe gepeddeld om de ‘vangst’ te bekijken. Het is een stukje aluminiumfolie. Met een grijpertje haalt ze het behendig uit het water, gooit het in de emmer en peddelt snel weer door. ‘Kijk!’ roept Daniel een stukje verderop. Hij houdt een frisbee omhoog. Er zit wat alg op, maar verder ziet het er nog prima uit. Daniel: ‘ Thuis heb ik ook een frisbee, nu heb ik er twee.’ Wat vindt hij eigenlijk van het afvalsuppen? ‘Leuk! Ik ga echt hard’, roept Daniel terwijl hij snel verder peddelt.  

Opruimen is leuk

‘Het lijkt net een videogame, ze zij heel gefocust en gaan er helemaal voor’, zegt Sophie. Zij begeleidt de afvalsupclinics samen met haar collega vanuit Supbinckies. Doel van de clinics is dat de kinderen lekker sportief en laagdrempelig aan de slag gaan met een serieus probleem, de pastic soep. ‘We willen ze laten zien dat opruimen ook leuk is. Bovendien leren ze iets nieuws: suppen. Dat krijgen ze snel onder de knie omdat afval opruimen een duidelijk doel geeft.’ 

Bewustwording

De afvalclinics worden georganiseerd vanuit het programma Groen doet goed. Een deel vindt plaats tijdens schoolvakanties, zodat kinderen die zelf niet op vakantie gaan mee kunnen doen. In Ridderkerk biedt Groen doet goed partner Buurtlab afvalsuppen aan via welzijnsorganisatie Facet. ‘Dit is een topactiviteit’, zegt Brendon van Facet. Hij merkt dat dit soort activiteiten zorgen voor bewustwording onder kinderen. ‘Ze beseffen hierdoor hoeveel rommel er ligt en dat je daar zelf iets aan kunt doen.’ Als voorbeeld vertelt hij over twee buurtkinderen van 12, die wekelijks uit zichzelf met een knijper en vuilniszak op pad gaan, geïnspireerd door een zwerfafvalactiviteit waaraan ze meededen. 

Afvalsuppen Ridderkerk GDG 4Na 1,5 uur afvalsuppen op het water komt de middag aan zijn einde. De vangst wordt bij elkaar gelegd. De meest bijzondere vondst? Een meisje laat haar emmer zien, met op de bodem een kapot eendenei. ‘Mag ik het aan mijn moeder laten zien?’, vraagt ze. En ze loopt trots met de emmer naar haar moeder. 

Video van 6A1wShke2Vg

Accepteer cookies

Over Groen doet goed 

Met steun van provincie Zuid-Holland hebben sinds 2013 meer dan 100.000 kinderen kennis gemaakt met de natuur. Erg belangrijk, want spelen in de natuur is niet alleen erg leuk, maar draagt ook bij aan een gezonde ontwikkeling. Groen doet goed richt zich expliciet op de kinderen die natuur het hardst nodig hebben, namelijk kinderen die in stenige wijken wonen, met weinig toegang tot de natuur. In 12 gemeenten in Zuid-Holland werken Groen doet goed partners hiervoor samen. De clinics afvalsuppen zijn mogelijk gemaakt voor een voucherregeling van de provincie Zuid-Holland. 

Nieuwsgierig geworden naar het hele programma van Groen doet goed? Ga naar www.groendoetgoed.com voor meer informatie. 

Deel deze pagina