

Delftse kinderen testen natuuractiviteiten op Buitenspeeldag
Een vierkantje met takken maken, daarin speuren naar insecten en die bekijken met een loeppotje; kinderen uit de Delftse wijk Tanthof testten deze leuke natuuractiviteit tijdens de Nationale Buitenspeeldag op 14 juni. De activiteit is onderdeel van een kosteloos en laagdrempelig natuuraanbod in de wijk, dat bestaat uit filmpjes en een speur- en spelkaart. Groen doet Goed Delft, JOGG Delft, buurtsportcoaches van Delft voor Elkaar en Duurzaamheidscentrum Papaver werken samen om dit aanbod te ontwikkelen.
Het is bijna 30 graden tijdens de Nationale Buitenspeeldag op het basketbalveldje in Tanthof-oost. Maar dat mag de pret niet drukken. Kinderen springen uitgelaten op het springkussen dat er speciaal voor deze dag staat. Een stukje verderop zitten kinderen op hun knieën in het gras te turen. Zij doen mee aan een hele andere activiteit: ze zoeken naar kriebelbeestjes onder leiding van Wim (Papaver) en Suzanne Wardenaar (Groen doet Goed). En dat is nog niet zo makkelijk in het droge gras. Wim helpt de kinderen een handje door een gaatje in de grond te maken. En ja hoor, daar is het eerste beestje: een regenworm.
Samenwerken aan gezondheid
Tanthof is een wijk waar verschillende organisaties samen met bewoners werken aan een gezonde leefomgeving. Dit alles om ervoor te zorgen dat de kinderen in Tanthof zo gezond mogelijk kunnen opgroeien. Buurtsportcoaches organiseren al langer activiteiten voor kinderen in de wijk om hen in beweging te brengen. Door de samenwerking tussen de verschillende organisaties wordt natuurbeleving én bewegen aan elkaar gekoppeld. ‘In het groen zijn is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van kinderen’, vertelt Annemarie Buitenhuis van JOGG Delft en Groen doet Goed Delft. ‘We willen dat kinderen in de wijk zo laagdrempelig en dichtbij mogelijk kunnen sporten, spelen en de natuur kunnen beleven.’
Het is de bedoeling dat op vier speelplekken in Tanthof tegels komen te liggen met een QR-code. Als bewoners die code scannen dan zien ze een video, met daarin tips over wat je op die plek kan doen. Zoals een potje bomentikkertje, waarbij kinderen ook even voelen aan de schors van de boom – voelt die ruw of juist zacht? Ouders kunnen de speur- en spelkaart vanaf eind augustus ophalen bij de kinderboerderij in de wijk.
Lieveheersbeestjeslarve
Na de eerste regenworm vinden de kinderen er snel meer. En even later ook nog een spinnetje en een bladluis. Een meisje komt aangelopen met in haar loeppotje een klein zwart diertje. ‘Dat is de larve van een lieveheersbeestje’, vertelt Suzanne. ‘Wooow’, reageren de kinderen, want dat hebben ze nog niet eerder gezien. De diertjes worden weer vrijgelaten en de kinderen pakken wat koud water en appels die door de buurtsportcoaches zijn uitgestald. De test met de natuuractiviteiten is wat de kinderen betreft geslaagd.
Over Groen doet goed
Met steun van provincie Zuid-Holland hebben sinds 2013 meer dan 100.000 kinderen kennis gemaakt met de natuur. Erg belangrijk, want spelen in de natuur is niet alleen erg leuk, maar draagt ook bij aan een gezonde ontwikkeling. Groen doet goed richt zich expliciet op de kinderen die natuur het hardst nodig hebben, namelijk kinderen die in stenige wijken wonen, met weinig toegang tot de natuur. Netwerkpartners uit 12 gemeenten werken daarvoor met elkaar samen.