De Ark en Komkids maken de leukste en lekkerste bloemenhapjes

De Ark en Komkids maken de leukste en lekkerste bloemenhapjes

Groen doet goed 6 juli 2022

Winnaars Challenge Eetbare Bloemen 

Eetbare bloemen zaaien, opkweken én verwerken tot lekkere gerechtjes; basisscholen uit Zuid-Holland deden afgelopen maanden mee met de Challenge Eetbare Bloemen, georganiseerd door Groen doet goed. De winnaars van de challenge zijn IKC De Ark uit Rotterdam en BSO Komkids/Greenkids uit Schiedam.

In april zaaiden de kinderen de eetbare korenbloemen, goudsbloemen en viooltjes in op het plein. En in juni was het tijd om de bloemen te oogsten en te verwerken tot lekkere hapjes. Groep 6/7 van De Ark koos ervoor om een afscheidsmaaltijd te koken voor groep 8. Met baklava, brood, kruidenboter en salade: allemaal mooi afgewerkt met eetbare bloemen. Spannend en leuk, want eetbare bloemen eet je niet elke dag.  

Afscheidsmaaltje vol bloemen

De Rotterdamse leerlingen legden het koken en smullen vast in een vlog. De jury van de challenge is enthousiast over de inzending van De Ark: ‘Ze hebben al hun gerechten voor het afscheidsmaal zelf gemaakt en in ieder gerecht waren eetbare bloemen verwerkt. Dat gaf een heel mooi een kleurrijk geheel!’, zegt juryvoorzitter Lisa van Antwerpen, makelaar bij Jong Leren Eten Zuid-Holland. De Ark werd tijdens de challenge ondersteund door De Stad Uit, onderdeel van Groen doet goed Rotterdam. 

Smulmoment de Ark2Smulmoment Rotterdam de Ark

 

 

 

 

 

 

Oranje en paars

Leerlingen van BSO Komkids/Greenkids in Schiedam zetten ook de bloemetjes buiten. Ze belegden toastjes met zelf gezaaide bloemen en aten het daarna lekker op. ‘De leerlingen hebben de eetbare bloemblaadjes heel mooi verwerkt’, aldus de jury. ‘De blaadjes zijn er vanaf geplukt en zorgvuldig op de toastjes gelegd. Een mooie combinatie van oranje en paarse kleuren!’ De BSO werd tijdens de challenge ondersteund door Milieu Dichterbij, onderdeel van Groen doet goed Schiedam. De Ark en Komkids/Greenkids winnen met hun inzending een proeverij voor de hele klas.

Smulmoment BSO Greenkids 1Prijsuitreiking BSO Greenkids Schiedam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campagne Groente doet goed

De Challenge Eetbare Bloemen is onderdeel van de campagne Groente doet goed waarmee Groen doet goed kinderen in aanraking wil brengen met voedsel. Waar komt die komkommer eigenlijk vandaan, waar groeit een aardappel of leren kokkerellen samen met een chef; eten is nog nooit zo leuk en lekker geweest! Verder organiseert Groen doet goed regelmatig buitenlessen in de buurt. Zoals zaadballen maken, struintochten door de stadsjungle, kriebelbeestjes zoeken en slootjesdieren bekijken. 

Over Groen doet goed 

Met steun van provincie Zuid-Holland hebben sinds 2013 meer dan 100.000 kinderen kennis gemaakt met de natuur. Erg belangrijk, want spelen in de natuur is niet alleen erg leuk, maar draagt ook bij aan een gezonde ontwikkeling. Groen doet goed richt zich expliciet op de kinderen die natuur het hardst nodig hebben, namelijk kinderen die in stenige wijken wonen, met weinig toegang tot de natuur. Groen doet goed is actief in 12 Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder Schiedam en Rotterdam. Nieuwsgierig geworden naar het hele programma van Groen doet goed? Ga naar www.groendoetgoed.com voor meer informatie. 

Logo Provincie Zuid-Holland

Deel deze pagina