6 (sperzie)bonenweetjes

6 (sperzie)bonenweetjes

In heel Zuid-Holland gaan kinderen aan de slag met het zaaien van (sperzie)bonen; één van de meest gegeten groente onder kinderen. Maar wat weet jij al over de sperzieboon? Wij delen hieronder een paar weetjes met je!

Wist je dat:

  1. De sperzieboon wordt ook wel sla- of princessenboon genoemd.
  2. De stengels van de Mechelse tros bonen (de boon die jij gekregen hebt!) draaien altijd rechtsom om de stok.
  3. Er zijn ook gele en paarse sperziebonen. De gele sperziebonen worden ook wel boterbonen genoemd omdat ze een botergele kleur hebben. De paarse bonen staan ook wel bekend als toverbonen: na het koken worden ze namelijk groen.
  4. Een boon heeft 2 zaadlobben. Dit zijn eigenlijk twee rugzakjes waar hij eten in heeft zitten voor de eerste ontkieming. Zijn eigen groeistart!
  5. Planten horen vaak bij een bepaalde plantenfamilie. De bonen horen bij de vlinderbloemenfamilie. Als je goed naar de bloemen kijkt, lijken deze op een vlinder.
  6. Mensen een eten al duizenden jaren bonen. Voor de oude Indianen op het Amerikaanse continent waren bonen één van de drie heilige gewassen: mais, bonen en pompoen. Deze konden namelijk perfect samen op één akker groeien: pompoen over de grond, de mais ertussendoor en de boon, die een klimrek nodig heeft, tegen de mais op. De drie zussen, werden ze ook wel genoemd.

 

Deel deze pagina