Alle kinderen de natuur in!

Voeding

'Vandaag waren we bij de boerderij. Voor het eerst gaf ik eten aan een koe en voor het eerst proefde ik verschillende melken. Eerst was het spannend en rook het vies, maar daarna was ik er wel aan gewend.' - verslag activiteit 'De boer op'.

De grootste winst voor de gezondheid valt in deze tijd te behalen door een gezonde leefstijl. Niet alleen voldoende bewegen, ook gezonde voeding is essentieel. Gezond eten en een gezond eetpatroon zijn van belang voor de gezondheid van ieder individu, maar ook voor de samenleving als geheel. Voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen. Maar de feiten zijn zorgelijk: van de Nederlandse kinderen eet minder dan 1% genoeg groente en minder dan 5% genoeg fruit. En meer dan 10% van de kinderen en jongeren tussen de 4 en 20 jaar heeft overgewicht.

Groen doet goed voeding

Gezonde voeding is op speelse wijze verweven in het Groen doet goed-programma. Proeven, beleven en ervaren staan centraal. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Natuurexcursies naar de boerderij aan de rand van de stad.
  • Eten uit de natuur: aandacht voor alles wat je kunt eten tijdens een excursie. Van watermuntthee tot brandnetelsoep, van weegbreepesto tot kruidenboter.
  • Zelf je eten verbouwen door met de klas te werken in een moestuin.
  • Het goede voorbeeld geven tijdens activiteiten: geen limonade, maar water met een aardbei of stuk komkommer erin bijvoorbeeld.