Maart
Week 1: Broodje bakken
Ingrediënten voor 10 broodjes
- 1 kilo tarwemeel
- 600 ml lauwwarm water (de temperatuur is belangrijk voor de gist)
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel zout
- 6 gram gedroogde gist
Overige benodigdheden
- Slabak of pan
- Een vochtige theedoek (niet ‘nat’)
- Maatbeker
- Eetlepel
Was je handen. Begin met het maken van het deeg. Dat moet namelijk nog een tijdje rijzen. Doe alle ingrediënten behalve het water in de bak en meng alles met je handen. Doe telkens een scheutje (ongeveer 100 ml per keer) bij het mengsel en kneed verder. Het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt dan in het recept staat. Kneed net zo lang door tot je een vaste massa hebt waarvan je bolletjes kan maken. Het deeg is goed als het niet meer aan je handen blijft plakken. Bewaar alles in de bak, met de vochtige theedoek er overheen.
Laat minimaal 1,5 uur rijzen. Maak tijdens het rijzen een vuur, zodat hij goed heet is als het deeg klaar is om te bakken. Verzamel ook takken om het deeg omheen te wikkelen.
Is het deeg gerezen? Maak dan 10 bolletjes deeg. Maak van elk bolletje een worstje en rol dit worstje om de stok heen. Houd de broodjes boven het heetste gedeelte van het vuur (de smeulende kolen) en draai regelmatig. Afhankelijk van de dikte van het brood en de temperatuur van het vuur duurt het ongeveer 10 a 30 minuten om het broodje gaar te krijgen. Als je voorzicht draait aan het broodje en het komt makkelijk los (droge binnenkant), dan is het broodje gaar. Eet het broodje met wat je zelf het lekkerst vind: boter en suiker, een knakworstje, of bedenk zelf iets lekkers!
Week 2: Klim in een boom
Ga zo hoog als je durft. Houd altijd 2 van je handen en voeten in contact met de boom!
Week 3: Lammetjes aaien
Dit hoeven we niet uit te leggen, toch?!
Week 4: Plant je eigen boompje
Wist je dat er ook miniboompjes in het wild te vinden zijn? Kijk ook eens op de site van de Boomfeestdag!