inlandse eik

Zomereik “Boom van het jaar” in Heeze-Leende

Heeze Leende 30 juni 2023

Het zal niemand verbaasd hebben dat de inlandse eik, een zomereik, op het grasveldje aan de Stoelenmatter/Tinnengieter tot de mooiste boom van de gemeente is gekozen. Wat voor veel mensen wel een verrassing was, is dat er zoveel prachtige bomen op ons grondgebied staan, waaronder een aantal echte “juweeltjes”. De nummer twee in de verkiezing, die door IVN Heeze-Leende was uitgeschreven (de tamme kastanje aan de Saturnus in Heeze) doet in niets onder voor de nummer 1 maar kreeg net iets minder stemmen. De kastanje werd weer op de voet gevolgd door de varenbeuk in de burgemeester Serarisstraat en de treurbeuk in de pastorietuin in Heeze. En zo kunnen we doorgaan! In de top 10, die door een jury was geselecteerd uit 60 nominaties, waren alle dorpskernen vertegenwoordigd. Alle bomen kregen veel stemmen waaruit blijkt dat het wel leeft onder de inwoners van onze gemeente. Veel mensen hebben wel “iets” met bomen. Dat blijkt ook uit de persoonlijke verhalen die de inzenders vermelden bij hun motivatie om juist die boom te kiezen tot hun favoriet. En het wordt veel mensen wel duidelijk dat we bomen gewoon nodig hebben! Een boom levert meer verkoeling dan een hele reeks airco’s, ze zuiveren de lucht, geven plaats aan allerlei dieren en zorgen ervoor dat de grond gezond en stevig blijft. En ze zijn ook nog eens gewoon mooi om te zien!

Uit de inzenders die op de winnende eik gestemd hebben zal wethouder Robert Groenewoud op dinsdag 25 juli een winnaar loten die een “jonkie” van de eik ontvangt. Of eigenlijk een certificaat, want het plantseizoen van deze bomen ligt ergens in de herfst. De daadwerkelijk overhandiging zal gebeuren tijdens de 50e boomfeestdag die in november gevierd wordt.

Mocht de interesse in bomen gewekt zijn dan is het mogelijk om bij de bomenwerkgroep van het IVN aan te sluiten. In deze groep kan je meer over bomen en struiken te weten komen tijdens wandelingen binnen en buiten de bebouwde kom van onze gemeente.

Deel deze pagina