Groen voor ouderen

De werkgroep heeft als doelstelling om de natuur weer tot leven te brengen bij ouderen in verzorgingstehuizen. Dit gebeurt in de zorgcentra in Heeze en Leende.

Het idee achter “Groen voor Ouderen”, natuurbeleving met ouderen, is om (licht dementerende) ouderen een “groen uitje” te geven zonder dat zij de deur uit hoeven. Dit gebeurt met behulp van de zogenaamde Natuurkoffer. Door middel van de koffer zijn we in staat om contact te maken met ouderen in zorgcentra. Het werken met de natuurkoffer kan een positieve uitwerking hebben op het welzijn van ouderen.

Er zijn vier natuurkoffers, voor elk seizoen één, waarin natuurfoto’s zitten en verder materialen die aansluiten bij de lente, zomer, herfst of winter. Ook is er een cd van het seizoen en zijn er natuurverhalen en gedichten in de koffer aanwezig.

Foto’s en natuurlijke materialen zijn een aanleiding om de oudere uitleg te geven en vragen te stellen over de natuur. De natuur biedt aanknopingspunten voor een gesprek over en herinneringen aan vroeger. Het kan dan gaan over jeugdherinneringen, gezinsleven, oude gewoonten of over werk. Door middel van de koffer en de natuurlijke materialen worden alle functies van de oudere geprikkeld: zien, voelen, ruiken, horen, proeven.

Zo zijn er altijd seizoengebonden natuurproducten zoals verse vruchten en bloemen, dennenappels, hulst, vogelnestjes, geprepareerde vlinders en hommels, kastanjes, boomschors, enz.

De activiteitenbegeleidsters van het zorgcentrum werken nauw samen met de leden van de IVN-werkgroep Groen voor Ouderen.

Vrijwilligers met belangstelling voor het werken met ouderen zijn van harte welkom. Zij kunnen contact opnemen met de coördinator van de werkgroep.

Coördinator

Ruud Krielaart, tel. 06-1043 5830 e-mail: pr@ivnheezeleende.nl