slootjesdag Biodiversiteit

Waterballet langs de Strijper Aa

Heeze Leende 12 juni 2023

Zondag 11 juni, een snikhete dag. 33 kinderen van het Jeugd IVN zijn op pad voor de jaarlijkse Slootjesdag, ook nu weer bij de Strijper Aa. Een klassieker op het programma, maar altijd weer een daverend succes. Wat een vrolijke, warme, zonnige ochtend aan de waterkant was het!

De beek stond laag, de oevers waren glad en modderig, maar toch hebben de kinderen veel verschillende waterdiertjes weten te vangen! Waterschorpioenen, visjes, kleine kikkertjes, waterpissebedden, waterslakken en vele larven: de larve van de waterroofkever, libellenlarven, jufferlarven, muggenlarven en nog veel meer.

De conclusie is dat deze beek, ondanks de modder en drab, toch best een behoorlijke biodiversiteit verborgen houdt, en daarmee dus een gezonde beek genoemd kan worden.

Onder leiding van gids Maria Willems hebben de kids de verschillende diertjes bekeken en bestudeerd. Kinderen die in waren voor nog meer avontuur konden zelfs nog even een rondje lopen door het bosje en het grasland in de buurt, op zoek naar verschillende oeverplanten.

Om 12 uur gingen alle kinderen met hun ouders weer huiswaarts. Dank aan gids Maria en ook aan de vader van Rein, die de kinderen op waterijsjes trakteerde, zodat ze allemaal nog even konden afkoelen. Want dat was hard nodig!

Ontdek meer over

Deel deze pagina