amfibieëntunnel Amfibiën en reptielen

Crowdfundingsactie voor amfibieëntunnels daverend succes

Heeze Leende 28 juni 2023

De actie “Licht aan het einde van de tunnel”, geïnitieerd door IVN Heeze-Leende om zoveel mogelijk geld op te halen voor amfibieëntunnels onder de Somerenseweg in Heeze, is een groot succes geworden. Met de opbrengst van de actie (71.000 euro) en de vier tunnels die gemeente en provincie financieren, kunnen in totaal tot zeven ondergrondse doorgangen worden gerealiseerd, het minimale aantal dat nodig is om amfibieën veilig naar de overkant te helpen. Het eindresultaat van de crowdfunding kwam onder meer tot stand door een genereuze schenking van ASML dat een complete amfibieëntunnel voor zijn rekening nam.

Even terug naar de motivatie voor de crowdfundingsactie: Zoals wellicht bekend trekken ieder voorjaar trekken veel kikkers, padden en salamanders de Somerenseweg in Heeze over. Ze gaan van hun overwinteringsgebied bij de Lange Bleek naar de vennen op de Strabrechtse heide waar ze zich voortplanten. Niets of niemand kan ze tegenhouden, ook het aanstormende verkeer niet. Tot rampzalige gevolgen! Vele worden geplet onder de autobanden. Om dat te voorkomen is een aantal vrijwilligers ieder voorjaar wekenlang op pad om de amfibieën de weg over te helpen, een erg arbeidsintensief en gevaarlijk karwei. Een betere, meer structurele oplossing is een permanente verbinding tussen de twee natuurgebieden door middel van speciale amfibieëntunnels, waardoor de amfibieenpopulatie in stand wordt gehouden en een positieve bijdrage aan de biodiversiteit wordt geleverd. Dit is echter een kostbare zaak waarvoor IVN Heeze-Leende zich maximaal heeft ingespannen om voldoende tunnels tot stand te brengen.

Het is bijzonder verheugend dat er zoveel draagvlak is binnen de regio voor een dergelijk natuurproject. Inwoners, het lokale bedrijfsleven, ondernemers en het internationaal opererende bedrijf ASML: alle hebben ze de amfibieën omarmd. ASML laat weten dat ze de realisatie van de amfibieëntunnels een mooi en sympathiek initiatief vindt en daar graag een bijdrage aan levert. Daar is de natuur in het algemeen zeer bij gebaat en uiteindelijk ook de mensen die in onze regio wonen en werken.

IVN is alle sponsoren zeer erkentelijk. Alleen door hun betrokkenheid kon het project een groot succes worden en komt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor de amfibieën van de Somerenseweg.

Amfibieentunnels-situatieschets

Ontdek meer over

Deel deze pagina