Schooljeugd plant voor de 50e keer bomen

Op woensdag 15 november wordt weer de jaarlijkse boomfeestdag gehouden en dat is een hele bijzondere, namelijk de vijftigste! De allereerste boomfeestdag was al in 1957 in Apeldoorn. In Heeze gebeurde dat voor het eerst in 1971 door leerlingen van de Bergerhofschool. Doelstelling van de boomfeestdag is o.a. de betrokkenheid van de jeugd bij de natuur te vergroten. De boomplantdagen zijn al die jaren door IVN georganiseerd in goede samenwerking met de Gemeente Heeze-Leende die zorgde voor de locaties en assistentie verleende bij het planten.

Vijftig jaar boomfeestdag, dat betekent dat veel ouders van kinderen die nu gaan planten ook al ergens in de gemeente een boom hebben staan. En misschien zelfs al een enkele grootouder! Het planten heeft best een grote impact op het kind. De meesten weten nog precies waar ze als kind een boom geplant hebben.

Op veel plekken in Nederland is de boomfeestdag in het voorjaar. In Heeze-Leende is dat tegenwoordig in het najaar. Dat heeft te maken met de samenstelling van de grond in dit gebied. Dat is vooral zand.

Op 15 november gaan ongeveer 140 kinderen uit groep 7 van de Basisschool dus voor de 50ekeer bomen planten. De kids van de Merlebos, Dirk Hezius, de Trumakkers en Kindcentrum De Parel gaan naar industrieterrein De Poortmannen in Heeze (Boelakkers 26). Kinderen van de Berkenschutse en De Triangel planten op Kloostervelden in Sterksel (Dokter Ruttenpark 6). Vanwege het jubileum wordt op elke locatie een speciale herinneringsboom geplant. Tijdens het planten wordt de muziek verzorgd door Padoekmuziek.

Naast het planten is er ook altijd een binnenprogramma waar de kinderen veel leren over bomen & struiken en met name hoe belangrijk ze zijn. Schoolgidsen van het IVN vertellen verhalen over de natuur en er zijn ook tafels met natuurvoorwerpen.

Belangstellenden zijn van harte welkom op één van de locaties. De kinderen beginnen om 9.00 uur en het duurt tot ongeveer 11.30 uur.

booplantfeest
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina