Natuur
dinsdag03mrt2020

Hoe herken je een zieke boom?

Als je ziek bent, lig je het liefst op de bank met een warme deken en een kopje soep. Maar hoe weet je of een boom ziek is? Let hier maar eens op:

Belabberde bladeren

De bladeren vallen bij een zieke boom van de takken af en vaak wordt de kruin ook kaal. Soms krullen ze op, krijgen ze bruine vlekken of kleuren helemaal geel. Zie je een esdoorn met zwarte stippen? Het kan goed zijn dat deze de ‘inktvlekkenziekte’ heeft, die wordt veroorzaakt door een schimmel. 

Zwammen

Bomen en schimmels kunnen in symbiose leven. Maar soms raakt dat voedselweb in de bodem verstoord. Dan verdwijnen de goedaardige schimmels en zien de ziekteverwekkende schimmels een kans om een gezonde boom aan te tasten. Houtrot is hier een voorbeeld van. Als zwammen zich op en rondom de boom nestelen, betekent dit niet veel goeds. De reuzenzwam knijpt de houtvaten van een beukenboom helemaal dicht, waardoor hij langzaam afsterft. 

Reuzenzwam

Paarse vlekken

Bacteriën worden via de grond of het water opgenomen en infecteren op die manier bomen. Bacterievuur is een bekende ziekte. De boom vertoont zwarte of paarse vlekken op de stam die melkachtig of oranje slijm uitscheiden. De boom kan zijn bladeren niet meer verliezen en krullen op. De boom gaat uiteindelijk dood. 

Kleine ziektedragers 

Bladluizen doorboren de bladeren of vreten ze helemaal kaal en de wilgenhoutrups graaft allerlei gaten in de stam. Sprinkhanen en cicaden kunnen bepaalde bacteriën of schimmels met zich meedragen, die voor ziektes kunnen zorgen. Het verwijderen van de insecten gaat vrij makkelijk, maar als een ziekte eenmaal is overgedragen...

Bladluis

BomendokterZorg voor de boom!

Kinderen worden binnen no-time een echte bomendokter met het Bomendokter pakket. Luister met een stethoscoop naar het sapstroom in de boom en bekijk de bast met de superloep. Een leuke manier om de boom nóg beter te leren kennen. Nu voor €24,95 in de IVN Webwinkel.

Bestel

Wist je dat je als lid van IVN 10% korting krijgt in de IVN Webwinkel?