Buitenlesdag

Tijdens de Buitenlesdag vieren we dat steeds meer leerkrachten het hele jaar door buitenles geven. Buiten lesgeven is niet alleen heel leuk, het is ook gezond en goed voor de ontwikkeling van de leerlingen. En het kan elke dag! Onze missie: 25% van de lestijd is buitenlestijd. Doe jij ook mee?

Meld je nu aan en ontvang het lesmateriaal voor de Grote Pieperles gratis in je mailbox!

Elke dag = buitenlesdag!

IVN werkt aan een (be)leefwereld waar contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is, zodat ze spelenderwijs een band opbouwen met de natuur. Ook op het schoolplein. Door buiten te zijn ontdekken ze zelf de waarde van de natuur. Goed voor het kind én goed voor de natuur.

Het (groene) schoolplein en de buurt vormen een fantastisch buitenlokaal! Voor natuurlessen, maar ook om vakken als taal, rekenen, geschiedenis en techniek contextrijk en geïntegreerd aan te bieden, met meer ruimte voor beweging. Dat is niet alleen heel leuk, het is ook gezond en goed voor de ontwikkeling van de leerlingen. Daarom organiseert IVN Natuureducatie sinds 2016 de Nationale Buitenlesdag.

 

Buitenlesbeweging

In 2017 toonde DUO aan dat maar liefst tweederde van alle leerkrachten vaker buitenles wil geven. Dat ze dit nog weinig doen, heeft te maken met verschillende knelpunten. Zo geven leerkrachten aan dat zij behoefte hebben aan goede voorbeeldlessen, verbetering van de eigen vaardigheden in buitenles geven, een geschiktere buitenruimte en extra ondersteuning. Om scholen en leerkrachten hierbij te helpen, biedt IVN het volgende aan:

Voorbeeldlessen

Met leerkrachten zijn buitenlessen voor alle leeftijden en vakken ontwikkeld die aansluiten bij de kerndoelen van het primair onderwijs.

Vaardigheden

Volg met jouw schoolteam de training Natuurrijke Studiedag! Ontwikkel de juiste vaardigheden en leer buitenless te integreren in de dagelijkse praktijk.

Buitenruimte

Lees tips voor kleine en grote vergroening om jouw schoolplein in te richten als natuurrijk buitenlokaal.

Buiten leer je meer!

Met meer sport en spel en een beter lichaamsbesef presteren kinderen cognitief beter, zo blijkt uit onderzoek. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld gedragen zich beter in de klas, ze zijn taakgerichter. Daarnaast presteren kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter in de les.

 

Buitenles maken of geven?

Het bedenken van je eigen buitenles vergt wel wat tijd, maar het is eigenlijk eenvoudiger dan je zou denken. Naarmate je het vaker doet, zul je merken dat het steeds sneller gaat. Hetzelfde geldt voor het geven van buitenlessen. Met deze tips willen we je graag een handje helpen.

leerlingen krijgen buitenles en natuureducatie op een groen schoolplein, buitenlokaal of op de basisschool