Gezondheid

Basisschool de Bonckert wint buitenles met boswachter Tim

Primair onderwijs 12 april 2024

Afgelopen dinsdag 9 april werd met bijna 100.000 leerlingen van ruim 1.300 scholen de Nationale Buitenlesdag gevierd. De Buitenlesdag viel dit jaar in de Week van de Schooltuin en stond dit jaar daarom in het teken van de Grote Pieperles, waarin kinderen ontdekken hoe de aardappel en andere groentes eigenlijk groeien. Basisschool de Bonckert in Boxmeer plakte er nog een leuke Buitenlesdag aan vast, zij zijn namelijk de winnaar van de buitenles met boswachter Tim van KRO-NCRV. Hij nam de leerlingen op woensdag 10 april mee op avontuur op hun eigen schoolplein.

Verwondering tijdens de buitenles

De leerlingen van groep 1, 2 en 3 van basisschool De Bonckert in Boxmeer hebben geluk. Hun Juf Veronique heeft met de aanmelding voor Nationale Buitenlesdag een buitenles van boswachter Tim gewonnen. En daar zijn ze heel blij mee! In het ochtendzonnetje vragen de leerlingen boswachter Tim het hemd van het lijf. Hoe kan een boom groeien? Hoe kan een dier een ander dier vangen? Waarom heet een pissebed een pissebed? Tim legt het ze allemaal uit. Daarna is het tijd voor actie! 

Tim vertelt: ‘Op dit groene schoolplein kun je je heel goed verstoppen, weet je wie dat nog meer doen? Dieren! Kom, we gaan ze zoeken!’ Dolenthousiast gaan de leerlingen aan de slag. Ze weten wel waar ze moeten zoeken, in het bosje bij hun school. Er wordt van alles ontdekt; wormen, pissebedden, mieren, kevers, slakken. Boswachter Tim is super trots op de leerlingen. Ze durfden uiteindelijk allemaal een kriebeldiertje te pakken en vast te houden. Buiten verleggen de leerlingen hun grenzen en raken verwonderd door de bijzondere vondsten op hun eigen schoolplein. Amber (groep 2): ‘We blijven heel lang buiten! We gaan allemaal dieren zoeken met boswachter Tim. Het is een speurtocht!’ 

Schoolgids Karen Lamers van IVN de Maasvallei laat de leerlingen zien dat je op je hand kunt tekenen met het oranje melksap van een stinkende gauwe. Dat willen ze allemaal wel! Ook het kleefkruid om jezelf mee te versieren vinden de kleuters heel interessant. De les wordt afgesloten met het uitbeelden en raden van allerlei dieren. Nog even een groepsfoto met boswachter Tim, een handtekening en een high-five. Na een ochtend in de frisse buitenlucht kunnen de leerlingen vol energie verder met hun schooldag. 

   

Elke dag = buitenlesdag

In Nederland vindt momenteel slechts 1 procent van de lessen vindt buiten plaats, terwijl onderzoek al jaren aantoont dat buitenles een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Ook leerkrachten zien overwegend positieve effecten van buiten lesgeven en zien 75% binnen- om 25% buitenles als de ideale verhouding (DUO, 2017). Goed nieuws: tweederde van alle leerkrachten zou ook echt vaker buiten les willen geven. Tijdens de Nationale Buitenlesdag zetten we met alle deelnemers een stap in de goede richting en streven we naar die 25% buitenles.

Ook op de Bonckert zijn ze inmiddels achter de voordelen van het geven van buitenles. Schoolleider Marieke Jansen: ‘We geven hier op school regelmatig buitenles, dat vinden we belangrijk. Binnenkort starten we ook met moestuinieren. Daar kunnen we nog wel wat hulp bij gebruiken’.  

Klik op onderstaande knop voor meer achtergrondinformatie over het onderzoek en de voordelen van buitenles.

Voordelen buitenles

Ontdek meer over

Deel deze pagina