Nationale Parken

De nationale parken zijn het kenmerkend natuurlijk erfgoed van Nederland, onze topnatuurgebieden, met topbelevingen, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Nederland heeft 21 nationale parken. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De nationale parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen.

Dag van het Nationaal Park

Op 24 mei vierden we onze verbinding met de natuur in al haar glorie tijdens de Dag van het Nationaal Park. Ontdek inspirerende verhalen in de fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’. Maak kennis met een gepassioneerde natuurgids, Junior Ranger of een ondernemer die balans creëert tussen recreatie, landbouw en natuur. De verhalen laten zien hoe belangrijk het is om de verbondenheid met de natuur op te zoeken.

Dag van het Nationaal Park

Overzicht Nationale Parken in Nederland

IVN in de Nationale Parken

IVN heeft sinds de jaren tachtig, wanneer het merendeel van de nationale parken officieel werden ingesteld, de opdracht om de communicatie en de educatie in de nationale parken te coördineren. Intussen is IVN in 19 van de 21 nationale parken actief bezig om mensen en organisaties met elkaar te verbinden, allianties te smeden en netwerken op te bouwen. Van meerjarenplan tot onderwijsprogramma’s, informatiekranten, communicatie en participatietrajecten, bewonersavonden of natuur-recreatieve evenementen. In samenwerking met o.a. terreinbeheerders, vrijwilligers, overheden en recreatiebedrijven initiëren en organiseren IVN-coördinatoren een hoogwaardig aanbod van activiteiten en producten. IVN is ook actief betrokken bij de nieuwe nationale parken: Nieuw Land en Hollandse Duinen (i.o.).

Benieuwd naar ons werk? Lees het jaarverslag 2022

Programma's in de nationale parken

Gastheer van het Nationaal Park

Recreatieondernemers zijn voor bezoekers vaak de eerste kennismaking met een nationaal park. Als grootste opleider in natuurbeleving biedt IVN een uitgebreide 4-daagse cursus specifiek voor het nationaal park, waarmee we deelnemers klaarstomen tot échte kenner en gastheer van het gebied. Tot nu toe zijn meer dan 3.000 recreatieondernemers opgeleid, waarvan het grootste deel ondernemer is in een van de Nationale Parken.

Veel Gastheren en -vrouwen zijn gaan samenwerken. Een paddenstoelenspeurtocht, ‘proeverij’ van het Nationaal Park, stiltewandeling bij zonsopkomst, excursie met de boswachter of een schaapsherder ontmoeten. Het is een greep uit het activiteitenaanbod van Beleefweken, die in verschillende nationale parken zijn georganiseerd.

Junior Rangers

Voor jongeren van 12 t/m 18 jaar is er het Junior Rangers programma, om regelmatig met elkaar op pad te gaan, de natuur te leren kennen en natuurlijk een leuke tijd te hebben. De Junior Rangers helpen bijvoorbeeld mee met het onderhoud van natuur in het nationaal park, gaan met de boswachter op pad of helpen met tellingen van roofvogels, vlinders of muizen.

Het Junior Rangers programma wordt aangeboden in negen nationale parken: Weerribben-Wieden, Drentsche Aa, Drents-Friese Wold, Lauwersmeer, Dwingelderveld, Sallandse Heuvelrug, De Groote Peel, De Meinweg en Grenspark Kalmthoutse Heide. Als Junior Ranger zetten de jongeren zich in voor het nationaal park en worden echte ambassadeur van de omgeving. In een aantal nationale parken

Jaarverslagen

Benieuwd naar ons werk in de nationale parken? Download de jaarverslagen ‘IVN in de Nationale Parken’:

Contact

Heb je een vraag voor een specifiek nationaal park of algemene vragen over het werk van IVN binnen de nationale parken?