Gastheer van het Landschap

Als grootste opleider in natuurbeleving biedt IVN een uitgebreide lokale cursus tot natuurbelevingsexpert om recreatieondernemers klaar te stomen tot échte kenner en gastheer van het landschap. Vergroot je gebiedskennis, word onderdeel van het netwerk en bied jouw gasten ook die extra natuurbeleving!

Ondernemen in de natuur is een fantastisch voorrecht. Steeds meer mensen omarmen de natuur. Het is geen plek waar we naartoe gaan, maar waar we thuiskomen. Van een overnachting aan de bosrand tot een dagje uit op het water, de natuur is dichtbij en er valt zo veel over te vertellen. Als we ons eenmaal in de natuur bevinden en er échte aandacht aan schenken, merken we dat onze verbinding met de natuur alleen maar groeit.

Als ondernemer in een prachtige natuurlijke en cultuurhistorische omgeving draag je jouw enthousiasme en liefde op jouw gasten over. Je stelt het kader voor hun ontmoeting met het landschap. Hiermee gaat ook een gevoel van verantwoordelijkheid gepaard; hoe kunnen we bewust omgaan met natuur en cultuurhistorie, en tegelijkertijd zorgeloos genieten?

Wat houdt het in?

  • Leer jouw omgeving op detaillevel kennen: van flora en fauna tot natuur- en cultuurhistorie. Je volgt een 4-daagse cursus specifiek voor jouw landschap.
  • Word zichtbaar voor alle gasten die op zoek zijn naar authentieke natuurbeleving.
  • Ontmoet gelijkgestemde ondernemers en wissel kennis en ervaringen uit. Ervaar dat je onderdeel bent van een netwerk.

Extra voordelen

  • Zet jouw onderneming op de kaart door aan te sluiten bij landelijke IVN-campagnes, zoals de Slootjesdagen in het voorjaar en de #2uurnatuur Challenge in de herfst. Deze campagnes zijn publiekstrekkers en bieden mensen uit de regio de mogelijkheid om kennis te maken met jouw locatie.
  • Bied jouw gasten tijdens arrangementen en andere activiteiten extra hulpmiddelen om het landschap beter te leren kennen en zorg voor ultieme natuurbelevenis. Maak hiervoor gebruik van jouw 10% korting in de IVN webwinkel.

Gastheernetwerken in samenwerking

Beleefweken

Een netwerk van Gastheren van het Landschap werkt samen om een uitgebreid programma aan activiteiten op te zetten: een Beleefweek. Een week boordevol unieke natuurbeleving voor iedereen! Jong en oud, omwonende en bezoeker. Beleefweken worden door heel Nederland georganiseerd. Vaak vindt een Beleefweek plaats in het naseizoen, voornamelijk in september en oktober.

IVN Trektochten

IVN Trektochten zijn meerdaagse wandelingen dwars door Nederlandse natuurgebieden. Je waant je buiten de gebaande paden met routes uitgestippeld door IVN Natuurgidsen. Onderweg pauzeer en overnacht je bij Gastheren van het Landschap, die door de route met elkaar verbonden zijn en alles over het natuurgebied kunnen vertellen.

Juist als je denkt dat jouw onderneming of activiteit te kleinschalig is, dan is het programma Gastheer van het Landschap een ideale mogelijkheid. Je leert meer over de omgeving waar je gevestigd bent en dat verhaal kun je overdragen aan je gasten. Het vergroot je netwerk en je ontdekt er mogelijkheden tot samenwerken waar je anders niet opgekomen zou zijn.

Geert Santhuizen, Gastheer van het Landschap in Flevoland

Omdat Parkstad zo’n rijk verleden heeft en omdat mijn roots daar ook liggen, was ik op zoek naar meer kennis, met name op het gebied van historie, geologie en natuur. Dit was voor mij de reden om het IVN programma Gastheer van het landschap te volgen. Laat je inspireren door je eigen vertrouwde omgeving!

Suzanne Creusen, Gastheer van het Landschap in stadsregio Parkstad Limburg

Je moet een beetje het gebied promoten. De kortste klap is om het zelf te vertellen – wat hier in de omgeving te zien en te doen is. Door zelf wijs te worden. Als recreatieondernemer ben je afhankelijk van toerisme. We helpen om het gebied te promoten, waar ook weer meer toerisme uit kan komen. Mooi voor Drenthe, maar ook mooi voor de ondernemers.

Arno van der Heijden, Gastheer van het Landschap in Nationaal Park Drentsche Aa

Contact

Interesse om Gastheer van het Landschap te worden? Of wellicht een cursus te initiëren in jouw omgeving?

Aanmelden terugkomdag Gastheer van het Landschap Ermelo

Landelijke partners