Maak vieze vingers!

Het groeiseizoen is begonnen. Dé tijd om handen uit de mouwen te steken en jouw buitenruimte te vergroenen. En het mooie is: je hoeft geen groene vingers te hebben om jouw tuin of balkon tot leven te brengen. IVN helpt je op weg. Steek jouw handen in de aarde en beleef de natuur bij jou thuis!

Vieze vingers maken met IVN

IVN Bloeikalender

Wil jij deze lente jouw tuin een make-over geven of mooie bloemen op je balkon zetten? Kies voor planten die elkaar opvolgen in bloei, zodat je het hele jaar bloemen hebt. Leuk voor jou én goed voor de insecten.

IVN Bloesemboog

Aan de slag met een levende tuin

Een tuin(tje) vol bloeiende bloemen, groene planten, vogels en insecten. Duurzame tuinexpert Anne Wieggers laat je in deze gratis online IVN-cursus zien hoe je meer leven in jouw tuin krijgt. Makkelijk, leerzaam en vooral heel leuk!

Start de online cursus

Introductiecursus Natuur

Wil jij vogels, bloemen en bomen leren herkennen en jouw natuurkennis bijspijkeren? Krijg gratis toegang tot de eerste module van de IVN Introductiecursus Natuur. Ga met ons mee op ontdekkingsreis door de Nederlandse natuur.

Meld je alvast aan

Inheemse planten

Korenbloem

Inheemse bloemen tips

Door te kiezen voor inheemse bloemen fleur je niet alleen jouw tuin of balkon op. Je doet ook iets terug voor de natuur! Werk mee aan het verbeteren van de biodiversiteit en meer groen in jouw buurt. Gebruik onze handige kweektips, zodat je elke bloemsoort met aandacht tot bloei brengt.

Raapzaad kinderen

Wat zijn inheemse planten eigenlijk?

Als we het hebben over ‘inheemse planten’, dan gaat het om onze wilde planten. Het zijn de soorten die, zonder menselijk ingrijpen, al eeuwenlang in Nederland groeien. Inheemse planten zijn bikkels en optimaal aangepast aan onze bodem, onze dieren en ons klimaat.

Inheems bloemenpakket

Als je alle tuinen bij elkaar optelt, heb je het grootste natuurpark van Nederland! Stel dat we al die tuinen groener maken. Super simpel, met het Tuiny Bloeipakket. Het pakket bevat 13 inheemse en biologische planten die zorgen voor een lange bloeiboog van het voorjaar tot het najaar.

Moestuinieren

Voor beginnende moestuiniers kan het starten van een moestuin best lastig zijn. Wanneer moet je wat zaaien? Zaai je binnen of buiten? Hoe maak je eigenlijk een plan voor je moestuin? Gebruik onze tips en handleidingen om van jouw moestuin een succes te maken.

Moestuin aanleggen

Tips per moestuinfase

Tips voor zaaien

Zaaien

Een goed begin is het halve werk. Begin daarom niet lukraak zaden in de grond te stoppen, maar bedenk goed wat je waar en wanneer zaait.

Tips voor groeien

Groeien

Een plantje heeft niet alleen water, maar ook lucht, zonlicht, voedingsstoffen en een beetje liefde nodig. Let’s grow!

Tips voor verpotten

Verpotten

Is het wel erg gezellig geworden in je voorzaaibakje en staan de plantjes met z’n allen lekker dicht bij elkaar? Tijd voor meer ruimte!

Tips voor oogsten

Oogsten

Na al dat harde werken is het eindelijk zover: er kan worden geoogst! Met deze tips geniet je nóg meer van het resultaat. Eet smakelijk!

Vlinders en andere insecten in Nederland

De Nationale Postcode Loterij brengt deze lente samen met IVN Natuureducatie een natuurboek uit over ‘Vlinders en andere insecten in Nederland’. Speciaal voor natuurliefhebbers organiseren zij ook een fotowedstrijd met prachtige prijzen, zoals een topmodel systeemcamera. Dus maak jouw mooiste insectenfoto en doe voor 31 mei mee met de wedstrijd.

Natuurlijk tuinieren leeft

Tuinexpert Anne Wieggers wil van tuinen en balkons niet alleen mooie plekken maken, maar ook een vrijhaven voor dieren, insecten en wilde planten en bloemen. In haar nieuwste boek laat ze zien hoe je met behulp van de natuur het hele jaar door uit eigen tuin kunt oogsten.  

Nieuws