Plant mee!

Het is weer tijd om de handen uit de mouwen te steken en jouw buitenruimte te vergroenen. En het mooie is: je hoeft geen groene vingers te hebben om jouw tuin of balkon tot leven te brengen. IVN helpt je op weg. Steek jouw handen in de aarde en beleef de natuur bij jou thuis!

Vieze vingers maken met IVN

Maak van jouw tuin een groene oase

Wil jij van jouw tuin een paradijs maken voor vogels en insecten, maar weet je niet goed hoe je dit moet doen? In deze video geven we je praktische tips waarmee jij jouw tuin laat bruisen van het leven.

Zo overleeft jouw tuin de zomervakantie

Door het volgen van deze praktische tips overleeft jouw tuin de warme zomer, en kun jij met een gerust hart op vakantie.

Cursussen

Aan de slag met een levende tuin

Een tuin(tje) vol bloeiende bloemen, groene planten, vogels en insecten. Duurzame tuinexpert Anne Wieggers laat je in deze gratis online IVN-cursus zien hoe je meer leven in jouw tuin krijgt. Makkelijk, leerzaam en vooral heel leuk!

Introductiecursus Natuur

Wil jij vogels, bloemen en bomen leren herkennen en jouw natuurkennis bijspijkeren? Krijg gratis toegang tot de eerste module van de IVN Introductiecursus Natuur. Ga met ons mee op ontdekkingsreis door de Nederlandse natuur.

Online moestuincursus

Online cursus stap voor stap moestuinieren

Zelf groente, fruit en kruiden kweken is leuk, maar succesvol oogsten is best lastig. Want wanneer je moet zaaien, waar en hoe? Wanneer mogen jouw plantjes naar buiten? Hoe zorg je voor veel oogst? IVN helpt je met een online moestuincursus!

Tuiny Producten

Hittestress, waterberging en droogte zijn een steeds grotere uitdaging. Veel van onze wilde planten en dieren hebben het niet makkelijk, zeker niet in de stad. Maar als je alle tuinen bij elkaar optelt, heb je het grootste natuurpark van Nederland!

Stel je voor dat we al die tuinen wat groener maken. Daarmee gaan we hittestress tegen, kan de bodem weer regenwater opnemen en geven we plant en dier een thuis. Jij kunt daar iets aan doen! Super simpel, met een van onze kant-en-klaar pakketten vol inheemse planten. Vergroen jouw tuin met een Tuiny Forest, Tuiny Poel, Tuiny Haag of Tuiny Bloeipakket.

Tuiny Forest

Inheemse planten

Korenbloem

Inheemse bloemen tips

Door te kiezen voor inheemse bloemen fleur je niet alleen jouw tuin of balkon op. Je doet ook iets terug voor de natuur! Werk mee aan het verbeteren van de biodiversiteit en meer groen in jouw buurt. Gebruik onze handige kweektips, zodat je elke bloemsoort met aandacht tot bloei brengt.

Raapzaad kinderen

Wat zijn inheemse planten eigenlijk?

Als we het hebben over ‘inheemse planten’, dan gaat het om onze wilde planten. Het zijn de soorten die, zonder menselijk ingrijpen, al eeuwenlang in Nederland groeien. Inheemse planten zijn bikkels en optimaal aangepast aan onze bodem, onze dieren en ons klimaat.

Welke bomen en planten zijn inheems?

Hoe onderscheid je inheemse bomen en struiken van niet-inheemse soorten? Met deze plantlijst is het makkelijk. Neem hem mee naar jouw (biologische) tuincentrum, hovenier of kweker en haal de juiste soorten. Zo maak je jouw eigen bosje met een mengelmoes van je favoriete planten!

IVN Bloeikalender

Wil jij jouw tuin een make-over geven of mooie bloemen op je balkon zetten? Kies voor planten die elkaar opvolgen in bloei, zodat je het hele jaar bloemen hebt. Leuk voor jou én goed voor de insecten.

IVN Bloesemboog

Moestuinieren

Voor beginnende moestuiniers kan het starten van een moestuin best lastig zijn. Wanneer moet je wat zaaien? Zaai je binnen of buiten? Hoe maak je eigenlijk een plan voor je moestuin? Gebruik onze tips en handleidingen om van jouw moestuin een succes te maken.

Moestuin aanleggen

Tips per moestuinfase

Tips voor zaaien

Zaaien

Een goed begin is het halve werk. Begin daarom niet lukraak zaden in de grond te stoppen, maar bedenk goed wat je waar en wanneer zaait.

Tips voor groeien

Groeien

Een plantje heeft niet alleen water, maar ook lucht, zonlicht, voedingsstoffen en een beetje liefde nodig. Let’s grow!

Tips voor verpotten

Verpotten

Is het wel erg gezellig geworden in je voorzaaibakje en staan de plantjes met z’n allen lekker dicht bij elkaar? Tijd voor meer ruimte!

Tips voor oogsten

Oogsten

Na al dat harde werken is het eindelijk zover: er kan worden geoogst! Met deze tips geniet je nóg meer van het resultaat. Eet smakelijk!