Gezondheid

Behoeften van kwetsbare ouderen in Europa in beeld

IVN 15 april 2024

Vanuit co-creatie workshops, georganiseerd in vier Europese landen zijn waardevolle inzichten gekomen in de behoeften, verlangens en uitdagingen van kwetsbare ouderen en hun verzorgenden. IVN Natuureducatie neemt samen met stichting Gouden Dagen, vanuit Nederland deel aan dit project Flower.

Ouderen meer naar buiten
De ambitie van het Flower-project is om kwetsbare ouderen meer tijd in de natuur door te laten brengen om hun welzijn, gezondheid en sociale inclusie te verbeteren. Dit doen we door in te steken op het inspireren van en het versterken van vaardigheden van hun zorgverleners formeel (professionals) en informeel (familie en vrienden). De workshop-inzichten vanuit partnerlanden- Italië, Spanje, Nederland en Slovenië – zijn gebundeld in infografics. Deze inzichten worden gebruikt om passend aanbod te creëren van natuuractiviteiten en educatie voor zorgverleners.

Uit de workshops kwamen inzichten naar voren, zowel over het omgaan met natuurlijke ruimte en middelen als voor socialisatie. Zowel buiten als binnen activiteiten zijn cruciaal voor de gezondheid van kwetsbare ouderen en hun verzorgenden. Op de sociale dimensie kwam sterk naar voren dat natuur een trigger kan zijn om herinneringen uit de kindertijd en culturele volkstradities te delen. Dit gaf de deelnemers een gevoel van waardering, Zij voelde zich gezien.

Tips voor natuuractiviteiten
De deelnemers aan de workshops identificeerden een aantal sleutelfactoren voor natuuractiviteiten. Deze tips worden meegenomen in de volgende fase van project Flower. De bevestiging, die als kans naar voren kwam, is dat de meeste kwetsbare ouderen en verzorgenden geïnteresseerd zijn in cursussen gecombineerd met praktische activiteiten. Zij wisselen ook graag ervaringen uit. Voor de oudere doelgroep is deze sociale component erg belangrijk: samen. Dit sluit aan bij inzichten over (hoge) eenzaamheid in deze doelgroep. Online materialen en leren is logischerwijs meer geschikt voor de doelgroep verzorgenden dan voor de kwetsbare ouderen zelf.

Kerninzichten per land

  • Italië: De uitdagingen draaiden meestal rond het overwinnen van fysieke beperkingen. Praktische, hands-on activiteiten werden verkozen boven theoretische. De deelnemers weinig enthousiasme voor directe betrokkenheid bij online bronnen. Verhoogde tuinruimten en toegankelijke natuurlijke omgevingen kwamen naar voren als praktische oplossingen.
  • Nederland: Hoewel online materiaal op voorzichtige belangstelling kon rekenen, benadrukten de deelnemers de behoefte aan creatieve, praktische benaderingen. De angst om kou te vatten, te vallen of alleen te zijn werden genoemd als belemmeringen. Maar met praktische oplossingen en leuke elementen nam de betrokkenheid toe.
  •  Slovenië: Uit de Sloveense sessies bleek een grote belangstelling voor activiteiten in de natuur die lichaamsbeweging en socialisatie combineren. Deelnemers uitten de wens voor zintuigprikkelende tuinen en uitgebreide handleidingen voor buitenactiviteiten. De workshops toverden een glimlach op ieders gezicht en benadrukten de helende kracht van de natuur. Een test met VR-brillen creëerden een inclusieve ervaring, zelfs voor mensen met mobiliteitsbeperkingen.
  • Spanje: suggesties waren cursussen voor integratie, een bottom-up benadering bij ontwikkeling, verbeterde synergiën tussen organisaties en een persoonsgerichte benadering van activiteiten.

Vervolgstappen
Het cursusmateriaal dat in de volgende fase van project Flower wordt ontwikkeld, zal kennis, informatie en relevante activiteiten bevatten hoe kwetsbare ouderen en hun verzorgende te ondersteunen om meer tijd door te brengen in de natuur. Op deze manier verbeteren zij hun sociale inclusie, welzijn en gezondheid.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina