Ontdek de sloot

De IVN Slootjesdagen vinden in 2024 voor de 10e keer plaats. Van 10 t/m 16 juni 2024 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen, hun leerkrachten en (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven.

Contact IVN Slootjesdagen
ivn-slootjesdagen

Activiteiten

Hier vind je alle activiteiten die door IVN-afdelingen door heel Nederland tijdens de negende editie van de Slootjesdagen voor jong en oud langs de waterkant worden georganiseerd. Ga op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot.

slootjesdagen-zoekkaart

Alles over slootjes

Wat is het nut van slootjes in Nederland en welke waterdiertjes en waterplanten kan je allemaal tegenkomen? Lees hier alles over de verschillende soorten waterdiertjes en planten en herken ze nog makkelijker door onze zoekkaart(en) te downloaden.

Slootjesdagen voor scholen

Met de klas

Wil jij kinderen meer leren en laten ervaren over het leven in en om de sloot? Download dan het lespakket of schrijf je in voor de slootjesdagen webinar.

Slootjesonderzoek

Welke waterdiertjes in de sloot leven, vertelt ons iets over de kwaliteit van het water. Kom waterdiertjes zoeken tijdens de Slootjesdagen op 10 t/m 16  juni 2024 en onderzoek samen met IVN hoe gezond het water in de Nederlandse sloten is. Met een schepnet, loeppot en een speciale zoekkaart Waterdiertjes kunnen kinderen en hun (groot)ouders op avontuur bij de sloot. Onze IVN Natuurgidsen staan klaar om je te helpen! Samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en waterdiertjes.nl onderzoeken we de waterkwaliteit van Nederlandse slootjes.

Slootjesonderzoek

Uren knutselplezier

Wil jij leren hoe je de meest levendige sloot van Nederland bouwt? Of hoe je jouw eigen schepnet kan maken? Beleef uren knutselplezier, check onze natuurdownloads en ga lekker aan de slag.