Natuur
woensdag02mrt2022

Geef de natuur in jouw gemeente een stem op woensdag 16 maart

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Hét moment om je stem te laten horen als het om je eigen leefomgeving gaat. Iedereen heeft wel een mening over zijn eigen wijk. Hoe ziet die er in de ideale wereld uit? Wat IVN Natuureducatie betreft is deze in ieder geval groen. Waarom? Groen brengt geluk, gezondheid, sociale verbondenheid en veiligheid. Kortom: we hebben de natuur hard nodig. Help op 16 maart dus een handje mee en stem groen!

De ideale wijk, waar eigenlijk iedereen wel wil wonen: Bewoners hebben goed contact met elkaar, er is nauwelijks criminaliteit en over verkeersveiligheid hoeft niemand zich zorgen te maken. Ouders kunnen kinderen met een gerust hart buiten laten spelen en de wijk oogt zo aantrekkelijk dat veel mensen buiten sporten en bewegen. Het sleutelwoord om dit alles te bereiken is GROEN.

Uit allerlei onderzoek blijkt dat natuur gelukkig en gezond maakt. Alleen al uitzicht op een boom door het woonkamerraam maakt gelukkiger. In groene wijken ligt de criminaliteit aanzienlijk lager, zijn er voor kinderen fijne plekken om buiten te spelen en zijn meer ontmoetingsplekken.

Groene schoolpleinen

Voor IVN is meer natuur in de directe woonomgeving een van de speerpunten voor de komende jaren. IVN wil vol inzetten op de vergroening van het onderwijs, zowel buiten als binnen. Wij vinden dat kinderen recht hebben op een fijn groen schoolplein, dat voor leerkrachten geschikt is om buiten les te geven. Van buitenles worden kinderen namelijk veel enthousiaster, hun leerprestaties gaan omhoog en het is goed voor de gezondheid. Daarnaast kan er op deze groene schoolpleinen niet alleen in de pauzes heerlijk buiten worden gespeeld, maar ook buiten schooltijd. Er zijn namelijk heel veel kinderen die in een flat in een grijze wijk wonen en helemaal geen fijne plek hebben om te spelen. 

Bouw natuurinclusief

Vrijwel iedereen weet dat de biodiversiteit de laatste decennia achteruit is gehold. Een heleboel soorten zijn verdwenen en het is tijd geworden dit tij te keren. Bij bouwprojecten is het daarom van groot belang dat gemeenten ervoor zorgen dat er natuurinclusief wordt gebouwd, met andere woorden dat er rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld vogels en vleermuizen, die ook een onderkomen nodig hebben. Dit stedelijk groen ziet er daarnaast niet alleen fraai uit, ook biedt het verkoeling tegen de zomerhitte en verbetert het de luchtkwaliteit.

Tiny Forest

Zelf is IVN er trots op dat al een flink aantal gemeenten een of meerdere Tiny Forests hebben geplant. In dit minibos staan zorgvuldig uitgezochte inheemse bomen en struiken dicht op elkaar geplant. Een Tiny Forest zorgt voor een boost aan biodiversiteit, het slaat CO2 op en het helpt tegen hittestress in de zomer en wateroverlast op andere momenten.

Help jouw gemeente

Woensdag 16 maart is het zover. Dat is de dag om te laten weten dat jij wilt wonen in een groene gemeente met een bestuur dat zich inzet voor klimaat en biodiversiteit. Ga dus vooral naar de stembus en stem groen!