amfibieën overzetten

Overzetten amfibieën in volle gang

Heeze Leende 22 februari 2024

In de week van 23 februari is het overzetseizoen 2024 van amfibieën over de Somerensweg van start gegaan. Over een afstand van 331 meter werden de 19 emmers weer op 18,50 meter afstand van elkaar ingegraven en werd het scherm geplaatst. Ook dit jaar weer met hulp van Brabants Landschap en de IVN-Natuurbeheergroep. De jaarlijkse trektocht kon beginnen! Probleem was wel dat de winterhabitat van veel amfibieën gedeeltelijk ondergelopen was. Dat gold met name voor het gebied aan de kant van de Lange Bleek. Een ondergelopen winterhabitat is niet zo gunstig voor de amfibieën. Liever zoeken ze droge plaatsen op tussen boomwortels, vergane boomstammen, takkenhopen of in de strooisel-laag. Het is afwachten wat de gevolgen zijn voor de populatie.

Vrijdag 26 januari was een goede start met in totaal 51 amfibieën. De eerste 10 dagen werden 932 amfibieën overgezet, een mooie start. Probleem was wel dat veel emmers door de vele regen volgelopen waren. Dat betekende geulen graven en emmers ontwateren, dus extra-werk! Pikant was de melding van voorbijgangers die meenden gezien te hebben dat vossen amfibieën uit de emmers visten. Deskundigen achten dat onwaarschijnlijk en als ze het al doen dan zullen ze dat weer uitkotsen (we noemen dat “sterrenschot”). Ook reiger, bunzing, zwarte kraai en buizerd eten wel eens amfibieën, maar dat bevalt hen doorgaans matig.

Verder waren er ook weer interessante “bijvangsten” bij het overzetten. Om maar wat te noemen: de zeldzame moerasschallebijter en vele tuinschallebijters, de kortschildkever, driehoornmestkever, knotskronkel en grote platrug. In de 4e week kwam er een melding binnen dat er wellicht een nieuwe trekroute van gewone padden was ontstaan in de buurt van de Sterkselseweg. Bij nader onderzoek werden er inderdaad een aantal gewone padden gevonden, zowel dood als levend, over een lengte van 100 meter op het fietspad tussen de hoofdingang van Kempenhaeghe tot voorbij de weg die van het industrieterrein afkomt. Het is nog te vroeg voor conclusies, maar we zullen het goed in de gaten blijven houden.

Deel deze pagina