De IVN Natuurkoffer

De IVN Natuurkoffer brengt de natuur naar binnen!

Jan Westera uit Zwolle is de bedenker van de Natuurkoffer. Zijn idee is landelijk opgepakt en door Riet van Dijk uit Doetinchem en Wil Paulus uit Silvolde, aangepast aan de omgeving van het werkgebied van het IVN De Oude IJsselstreek. Na een testperiode in enkele verzorgingshuizen in Doetinchem, Dinxperlo, Gendringen, Ulft en Terborg, zijn de koffers klaar om uitgeleend te worden.

Klik hier voor een verslag van een activiteit met de natuurkoffer in het verpleeghuis in Terborg.

Download onderstaand het verslag van een activiteit met de natuurkoffer in een zorgcentrum in Dinxperlo.

De IVN-natuurkoffer in het zorgcentrum in Dinxperlo

Klik op onderstaand document om het jaarverslag over het jaar 2021 te downloaden.

Jaarverslag Natuurkoffer 2021

Rabobank Graafschap Zuid heeft 500 euro beschikbaar gesteld voor ontwikkeling van de Natuurkoffers. Wij zijn heel blij met deze donatie!

Wat is de natuurkoffer?

De natuurkoffer zit boordevol ideeën om met ouderen de natuur te beleven zonder dat zij de deur uit hoeven gaan. Tijdens deze natuuractiviteit komen ondermeer prachtige foto's uit de natuur op tafel met herkenbare beelden uit de eigen omgeving. Hierdoor worden de deelnemers uitgenodigd vragen te stellen en hun verhaal te vertellen.

IVN De Oude IJsselstreek De NatuurkofferHet gebruik van de koffer is niet strak gebonden aan een protocol, maar laat juist veel ruimte om dat zelf in te richten. De koffers zijn afgestemd op het publiek, het seizoen en de omgeving.

Deze natuuractiviteit wordt begeleid door werknemers/activiteitenbegeleiders van verpleeg- en verzorgingshuizen, eventueel aangevuld met IVN- natuurgidsen en/of vrijwilligers. Het is ook erg leuk er kinderen of jongeren bij te betrekken.

IVN De Oude IJsselstreek De Natuurkoffer

Hoe werkt het?

De IVN Natuurkoffer is erg gebruiksvriendelijk. Zowel voor begeleiders die weinig van natuur weten als voor IVN Natuurgidsen die niet veel van ouderen weten. Een goede handleiding wijst de weg.

IVN De Oude IJsselstreek De Natuurkoffer

Het effect: positieve invloed van natuur op gezondheid
Natuuractiviteiten hebben een positieve invloed op de gezondheid van ouderen. Het zien van natuur brengt mensen tot rust. Een verblijf in de natuur is een probaat middel tegen stress.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Prijzen
De IVN Natuurkoffer is te huur voor € 25,-. Deze prijs geldt alleen indien u het materiaal zelf afhaalt in Silvolde. U kunt de koffer ook laten bezorgen tegen een vergoeding van € 0,30 per kilometer. U mag de koffer maximaal een week gebruiken. Wilt u de koffer langer of korter lenen, dan maken we graag een individuele prijsafspraak.

Begeleiding
U kunt als vrijwilliger/ activiteitenbegeleider zelf met de koffer aan de slag. Het is ook mogelijk hiervoor een IVN natuurgids in te zetten of de activiteit samen met een gids te begeleiden. Voor de begeleiding door een Natuurgids vragen we een minimale vergoeding van € 15,-  (exclusief reiskosten à € 0,30 per kilometer). Offerte op aanvraag.

Betaling
U betaalt de huur van de koffer en de eventuele begeleidingskosten bij voorkeur contant bij het afhalen van de koffer. Eventuele ontbrekende materialen worden achteraf doorberekend.

Reserveren of aanvragen van de folder
Klik hier voor meer informatie of het aanvragen van De Natuurkoffer. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk bericht.