De IVN Natuurkoffer

De IVN Natuurkoffer brengt de natuur naar binnen!

Jan Westera uit Zwolle is de bedenker van de Natuurkoffer. Zijn idee is landelijk opgepakt en door Riet van Dijk uit Doetinchem en Wil Paulus uit Silvolde, aangepast aan de omgeving van het werkgebied van het IVN De Oude IJsselstreek. Na een testperiode in enkele verzorgingshuizen in Doetinchem, Dinxperlo, Gendringen, Ulft en Terborg, zijn de koffers klaar om uitgeleend te worden.

Download onderstaand het verslag van een activiteit met de natuurkoffer in een zorgcentrum in Dinxperlo:
De IVN-natuurkoffer in het zorgcentrum in Dinxperlo

Klik op onderstaand document om het jaarverslag over het jaar 2022 te downloaden:
Jaarverslag 2022 Natuurkoffer

Rabobank Graafschap Zuid heeft 500 euro beschikbaar gesteld voor ontwikkeling van de Natuurkoffers. Wij zijn heel blij met deze donatie!

Wat is de natuurkoffer?

De natuurkoffer zit boordevol ideeën om met ouderen de natuur te beleven zonder dat zij de deur uit hoeven gaan. Tijdens deze natuuractiviteit komen onder meer prachtige foto’s uit de natuur op tafel met herkenbare beelden uit de eigen omgeving. Hierdoor worden de deelnemers uitgenodigd vragen te stellen en hun verhaal te vertellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gebruik van de koffer is niet strak gebonden aan een protocol, maar laat juist veel ruimte om dat zelf in te richten. De koffers zijn afgestemd op het publiek, het seizoen en de omgeving.

Deze natuuractiviteit wordt begeleid door werknemers/activiteitenbegeleiders van verpleeg- en verzorgingshuizen, eventueel aangevuld met IVN-natuurgidsen en/of vrijwilligers. Het is ook erg leuk er kinderen of jongeren bij te betrekken.

 

 

 

Hoe werkt het?

De IVN Natuurkoffer is erg gebruiksvriendelijk. Zowel voor begeleiders die weinig van natuur weten als voor IVN Natuurgidsen die niet veel van ouderen weten. Een goede handleiding wijst de weg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het effect: positieve invloed van natuur op gezondheid
Natuuractiviteiten hebben een positieve invloed op de gezondheid van ouderen. Het zien van natuur brengt mensen tot rust. Een verblijf in de natuur is een probaat middel tegen stress.

Praktische Informatie

Prijzen
De IVN Natuurkoffer is te huur voor € 25,-. Deze prijs geldt alleen indien je het materiaal zelf afhaalt in Silvolde. Je kunt de koffer ook laten bezorgen tegen een vergoeding van € 0,30 per kilometer. De koffer mag je maximaal een week gebruiken. Wil je de koffer langer of korter lenen, dan maken we graag een individuele prijsafspraak.

Begeleiding
Je kunt als vrijwilliger/activiteitenbegeleider zelf met de koffer aan de slag. Het is ook mogelijk hiervoor een IVN natuurgids in te zetten of de activiteit samen met een gids te begeleiden. Voor de begeleiding door een natuurgids vragen we een minimale vergoeding van € 15,- (exclusief reiskosten à € 0,30 per kilometer). Offerte is op aanvraag.

Betaling
Je betaalt de huur van de koffer en de eventuele begeleidingskosten bij voorkeur contant bij het afhalen van de koffer. Eventuele ontbrekende materialen worden achteraf doorberekend.

Het formulier voor het reserveren of aanvragen van de Natuurkoffer is nog niet beschikbaar.
Neem voor meer informatie contact op met mw. Wil Paulus, per e-mail wpaulus15@gmail.com of telefonisch 0315-681815.