Nestkastjes als wapen tegen de Eikenprocessierups Biodiversiteit

Nestkastjes als wapen tegen de Eikenprocessierups

Borger-Odoorn 26 februari 2018

Vrijdag 2 maart hangt de gemeente 50 mezennestkastjes op aan de Strengenweg in Borger. Deze actie in samenwerking met IVN Borger-Odoorn en Promens Care is gericht op de natuurlijke beheersing van de Eikenprocessierups. Mezen voeden zich namelijk met de rupsen. En hiermee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de beheersing van dit overlast veroorzakende beestje.

De nestkastjes zijn gemaakt door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt die vanuit Promens Care een werkplek hebben bij de Huneborg in Borger. Het project draagt bij aan de bevordering van de biodiversiteit. Een van de doelen waar IVN en de gemeente zich samen sterk voor maken. Wethouder Freek Buijtelaar hangt vrijdag 2 maart samen met IVN in Borger het eerste nestkastje op.

Buijtelaar: “Als gemeente vinden we het belangrijk om milieubewust te zijn. Dat doen we op allerlei manieren. Dit project is ook zo’n voorbeeld. Door gebruik te maken van de voedselketen, kunnen we de eikenprocessierups op een natuurlijke manier beheersen en de biodiversiteit bevorderen. Dit is beter voor de natuur en biedt een mooie impuls aan de betrokken partijen om de verbinding te zoeken waar het gaat om een groter natuurbewustzijn.”

Gratis nestkastjes uitgedeeld op afvalbrengpunt

Aanvullend worden op het afvalbrengpunt in 2e Exloërmond op zaterdag 3 maart van 10.00 tot 12.00 uur gratis nestkastjes uitgedeeld aan inwoners die afval komen brengen en hun afvalpas tonen (zolang de voorraad strekt). De nestkasten zijn voorzien van bevestigingsmateriaal en instructies voor het ophangen.

IVN Borger-Odoorn zorgde voor een hand-out met meer informatie over het nestkastjes project.
Logo BOWethouder Buijtelaar en Lidy Kuiper voorzitter van IVN Borger-Odoorn zijn hierbij aanwezig.

Over de leefwijze van de eikenprocessierups en de natuurlijke bestrijding van deze rups schreef IVN-lid Jan Veldman een informatief artikel.  Dit artikel kunt hier lezen.

Foto: Lenie Doornkamp

Ontdek meer over

Deel deze pagina