Werkgroep ‘t Ven

Werkgroep ’t Ven in Eesergroen

Bent u wel eens bij ’t Ven geweest? Het ligt aan de rand van boswachterij Odoorn, vlakbij de N34, afslag Exloo. ’t Ven is een prachtig stukje natuur met een rijke fauna en flora. Zo komen er kamsalamanders en heikikkers voor. Je kunt er ook verschillende soorten veenmos en kleine zonnedauw vinden. Twee jaar geleden is vastgesteld dat ’t Ven een voormalige pingo is die tijdens de laatste IJstijd is ontstaan. Dit maakt ’t Ven nog unieker en zeker een bezoekje waard.

Werkgroep

‘t Ven wordt onderhouden door de werkgroep ’t Ven. Deze werkgroep is dertig jaar geleden opgericht door natuurvoedingswinkel De Ieme in Borger om een geschikte biotoop voor de kamsalamander te creëren. Er zijn bomen weggehaald, zodat de bladeren het water niet meer konden verzuren. Een paar jaar geleden ontdekten we wat overwoekerde heidestruikjes. We hebben een flinke strook rondom de struikjes geplagd en nu is er een mooi heideveldje ontstaan. Door de lage waterstand waren we in 2019 in staat om dichter bij de waterkant te werken. We hebben daar boompjes weggehaald zodat er minder schaduw in het water valt. Het ven wordt nu ook beter zichtbaar vanaf het naburige wandelpad en vanaf onze picknicktafel van onbehandeld dennenhout.

Wanneer

Van oktober tot en met maart gaat de werkgroep ’t Ven iedere eerste zaterdag van de maand aan de slag bij ‘t Ven. In november valt het samen met de landelijke natuurwerkdag. We beginnen om 9.00 uur. Er wordt gezorgd voor koffie of thee en koek en om 12.00 uur is er soep en brood. Dit wordt ter beschikking gesteld door De Ieme. We hebben meestal een groep van tien tot twintig mensen. Gereedschap, zoals snoeischaren en spades worden beschikbaar gesteld door Landschapsbeheer Drenthe.

Zin om mee te helpen?

Als u mee wilt helpen kunt u op één van de zaterdagen langskomen. Soms werken we de tweede zaterdag van de maand als dat beter uitkomt met de feestdagen of als het weer slecht is. Het is daarom beter de contactpersoon te mailen als je wilt komen.

Wilt u meer informatie?
Contactpersoon: Jaap de Bruijn