IVN zet heel Drenthe in de bloemetjes Biodiversiteit

IVN zet heel Drenthe in de bloemetjes

Borger-Odoorn 6 mei 2022

IVN Borger-Odoorn is drie jaar geleden gestart met de actie “Bloemenweides in particuliere tuinen”. Inmiddels is al in 100 tuinen een bloemenweide aangelegd. Zo’n 10.000 m2 extra leefgebied voor vlinders en bijen. De bewoners genieten van de bloemenpracht en de schitterende vlinders in hun tuin.

Bloemenweides nu in heel Drenthe

Dit jaar wordt de actie uitgebreid tot de hele provincie Drenthe. Alle IVN afdelingen doen mee. Op de website van IVN Borger-Odoorn wordt informatie gegeven over hoe je zo’n bloemenweide kunt aanleggen en onderhouden. Ook is aangegeven hoe voor Drenthe geschikt bloemenzaad kan worden besteld met maar liefst 20% korting. De bestelperiode is van 1 mei t/m 31 augustus. Op de website van de andere IVN afdelingen in Drenthe staat een link die direct verwijst naar de informatie op de website van IVN Borger-Odoorn.

Bloemenweides voor meer biodiversiteit

Het gaat niet goed met de insecten in ons land. In de afgelopen 30 jaar is zo’n 75% gewoon verdwenen. En dat is heel slecht voor de biodiversiteit. Dat betekent minder voedsel voor andere dieren zoals vogels en vleermuizen. Ook vlinders en bijen leggen langzaam het loodje. En wie bestuift onze fruitbomen als er straks geen bijen meer zijn? Tijd voor actie. Gelukkig beseffen veel wegbeheerders, waterschappen en landbouwers dat zij hierin een belangrijke rol spelen. Wegbermen en slootkanten worden steeds minder gemaaid waardoor bloemrijke planten een kans krijgen. We zien steeds meer bloemrijke akkerranden. Niet alleen goed voor de natuur, maar ook prachtig om te zien.

Uiteraard kunnen we zelf iets doen. Tuinen moeten natuurlijker worden. Minder tegels, meer planten en vooral meer inheemse bloemen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina