Op leven en dood

Ubach over Worms 26 juli 2023
In de gft-container trof ik een geel beestje aan. Het was een zogenaamde Kameleonspin, een soort krabspin. Waarschijnlijk was ze in bak terecht gekomen met snoeiafval. De spin heet zo omdat ze net als een kameleon haar kleur kan aanpassen aan de bloem waarop ze zit. Meestal betreft het witte of gele exemplaren. Andere kleuren heb ik nog nooit waargenomen. Die kleurverandering kan overigens wel enkele dagen in beslag nemen.
Ik redde het diertje uit de afvalbak en zette het op een bloem van de Beemdkroon.

Want op Beemdkroon had ik wel vaker een Kameleonspin zien zitten. Zij kan daar dan wel dagenlang wachten tot een argeloos insect de bloem bezoekt. Dan slaat de spin toe. Met haar twee paar grote voorpoten grijpt zij de prooi en injecteert hem onmiddellijk met een dodelijk gif. Vervolgens kan ze beginnen met het leegzuigen van het slachtoffer.
Maar deze spin had andere plannen. Met haar lange voorpoten zag ik haar spartelende bewegingen in de lucht maken.

En toen ik wat beter keek, zag ik ragfijne draadjes het spinnenlichaam verlaten. De draadjes werden door de wind meegevoerd en landden aan de andere kant van de tuinvijver op de bloeiende Marjolein en vonden er houvast. 
Tot mijn stomme verbazing verliet de spin even later de Beemdkroon en bewoog via de gesponnen draad in rap tempo naar de overkant van de vijver.

Hoewel deze spin dus geen web maakt, weet ze toch handig gebruik te maken van haar spinsels om een aanzienlijke afstand door de lucht te overbruggen.
En daar zat ze dan weer bewegingloos op de bloemetjes van de Marjolein, een echte insectenlokker.

Zou het roofdiertje hier succes hebben?
Deze keer ging het verbazend snel. Toen ik na een uurtje nog eens in de Marjolein ging kijken, had ze al beet gehad.
Ze had een bij gegrepen en was bezig met het nuttigen van de vangst. En kleine vliegjes probeerden ook wat mee te snoepen.
Toen ik na het avondeten nog eens ging kijken naar de plaats delict, was alles verdwenen. Niets meer te zien, geen dader, geen slachtoffer, geen vliegjes.

Frans Verlaan, 24 juli 2023

Deel deze pagina