Online training Insecten en bodemdieren

Online training

Ubach over Worms 14 april 2022

Beste,

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) komt steeds vaker voor in Nederland en sinds 2020 ook in Limburg. Het is een grote uitheemse wesp en invasieve exoot, die schadelijk is voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Daarom staat de soort op de Europese lijst van te bestrijden soorten en is (tijdige) opsporing van de Aziatische hoornaars en hun nesten nodig.  

Om groene professionals, zoals plaagdierbestrijders, groenwerkers, hoveniers, terreineigenaren, ambtenaren, opleiders, imkers en (groene) vrijwilligers hierover te informeren organiseert IVN Natuureducatie in opdracht van Provincie Limburg twee digitale trainingen op donderdag 12 mei. Eén middagsessie van 15.00 tot 16.30 uur voor groene professionals en een avondsessie van 19.30 tot 21.00 uur voor groene vrijwilligers.

Aziatische hoornaar

Bron: Jean Haxaire

Online training Aziatische hoornaar

Tijdens de interactieve training vertellen Theo Zeegers en Daan Drukker van EIS Kenniscentrum Insecten over de herkenning, levenswijze en verspreiding van de Aziatische hoornaar en de gevaren voor de honingbij, andere inheemse bestuivers en de mens. Daarna vertellen Rob Voesten en René Janssen hoe dit jaar de bestrijding van deze invasieve exoot gaat plaatsvinden. Het melden, opsporen en verdelgen van de verschillende stadia van nesten in Nederlands Limburg zullen de revue passeren. En natuurlijk leer je hoe je de Aziatische hoornaar kunt onderscheiden van de Europese hoornaar en andere grote gelijkende insecten. Doe mee en help de verspreiding van de Aziatische hoornaar te stoppen!

De twee trainingen vinden digitaal plaats op donderdag 12 mei 2022:

Voor professionals: 15.00 – 16.30 uur
Aanmelden >>

Voor vrijwilligers: 19.30 – 21.00 uur
Aanmelden >>

Alle geïnteresseerde groene vrijwilligers en professionals zijn welkom. Deel deze uitnodiging en/of bijgevoegde flyer dus gerust met hen!

Verschil tussen Aziatische en Europese hoornaar

Het belangrijkste verschil tussen de Europese hoornaar en de Aziatische hoornaar is de kleur van het borststuk en de uiteinden van de poten. Het borststuk is bij de Aziatische hoornaar zwart van kleur, bij de Europese hoornaar rood-zwart. Verder zijn de uiteinden van de poten bij de Aziatische hoornaar duidelijk geel van kleur ten opzichte van de verder donkerbruine poten. Bij de gewone hoornaar zijn de poten roodachtig en hebben geen lichtere uiteinden.

Lees meer informatie over de Aziatische hoornaar op de website van EIS Kenniscentrum Insecten.

Lees meer informatie over invasieve exoten in Limburg op de website van de Provincie Limburg.

Provincie Limburg

Ontdek meer over

Deel deze pagina