Berichten 2021

Het seizoen 2021 komt er aan!
(L. Offermans : IVN afd. Ubach o/ Worms 1 mei )
Weldra zullen de eerste exemplaren van het GVH ook bij ons tevoorschijn komen (vliegperiode normaal: eind mei tot half augustus) om zich weer voort te planten. Als men geluk heeft kan men het dier in de late namiddag of bij het vallen van de avond zien. Deze zeldzame en beschermde kever houdt dan wel van warme /zwoele en droge dagen.
Mannetje Groot Vliegend Hert (Grootte: 34 – 86 mm) (Foto: Archief IVN Ubach over Worms)
Groot Vliegend Hert
Vrouwtje Groot Vliegend Hert (Grootte: 28 – 45 mm) (Foto: Archief IVN Ubach over Worms)
In 2018 startte de IVN afd. Ubach o/ Worms intensief de inventarisatie van de waarnemingen m.b.v. waarnemers. Deze waarnemers zijn de bewoners zelf van dit leefgebied van het GVH.
Na een succesvolle mediacampagne in 2019 steeg het aantal waarnemers van 18 naar 28 waarnemers. Een prachtig resultaat, maar afgelopen jaar deden we er nog een schepje bovenop (zie cijfers hierna)!!
Enkele vergelijkende cijfers tussen 2018, 2019 en 2020 voor het GVH (gebied. Ubach over Worms):
2018
2019
2020
Aantal waarnemingen
     42
     83
  123
Aantal waarnemers
     18
     28
    42
Aantal waargenomen dieren
     67
   162
  271
Voor meer gegevens over aantallen man/vrouw/ slachtoffers (verkeer/predatie etc.) kijkt U ook eens even op de website van IVN afd. Ubach o/ Worms:
www.ivn.nl/afdeling/ubach-over-worms ; U komt dan op onze webpagina met klaprozen! Kies hier direct onder “MENU” voor: Groot Vliegend Hert en verder hierop klikkend voor meer relevante info (b.v. waarnemingen 2019 of 2020).
Ook na het seizoen 2020 zijn een aantal activiteiten uitgevoerd in samenwerking met Gemeente Landgraaf waaronder het aanleggen van 2 nieuwe broedstoven op geselecteerde plaatsen. Verder werd een bijdrage gegeven aan het achterstallige bomenonderhoud in onze gemeente waarbij het bekende bureau Buiting de leiding had. Wij hebben daarbij gezorgd dat er, daar waar verantwoord, voldoende kwijnende bomen of stamstukken en stobben zijn blijven staan en dan vooral in het directe waarnemingsgebied. Tenslotte is er in de Groenstraat-oost aan een gekortwiekte kwijnende eik, een Cortenstalen GVH geplaatst als symbool voor het centrum van ons waarnemingsgebied van dit beschermde dier.
Broedstoof Groot Vliegen Hert
Aanleg broedstoof Groenstergracht 1-5-2020
Broedstoof Groot Vliegen Hert
Aanleg broedstoof Jufferweg 2020
Op het ogenblik worden we nog steeds zwaar beperkt in onze bewegingsvrijheid vanwege het Coronavirus. Misschien is het daarom goed de komende tijd wat intensiever rond te kijken in onze natuur. Let wel op de bestaande regels!
We roepen daarom alle bewoners in het leefgebied en daarbuiten op, samen zoveel mogelijk waarnemingen te doen. Belangrijk is om deze waarnemingen op een foto vast te leggen (dat kan tegenwoordig makkelijk met ons mobieltje) en datum/tijd en waarnemingsplek te noteren of door contact op te nemen met onze Coördinator/waarnemer Leo Offermans mobiel: 06-31797976. U kunt het dier ook even in een doosje/pot doen met de deksel lichtjes erop. Wij komen dan zo snel mogelijk langs om ook grootte en gewicht te bepalen waarna het diertje op de vindplaats wordt teruggezet.
GVH van Cortenstaal
Plaatsen GVH van Cortenstaal op gekortwiekte eik Groenstraat-Oost 10-3-2021
Kunnen we het aantal waarnemers van afgelopen seizoen 2020 nog verder verhogen? Met uw hulp kan dat!! Vertel het verder aan buren, familie, vrienden en kennissen.