Berichten 2019

(L. Offermans : IVN afd. Ubach o/ Worms 13 mei 2019 )
Het nieuwe seizoen zit er aan te komen. Weldra zullen de eerste exemplaren van het GVH tevoorschijn komen (vliegperiode: eind mei tot half augustus) om zich weer voort te planten. Als men geluk heeft kan men het dier in de late namiddag of bij het vallen van de avond zien. Deze zeldzame en beschermde kever houdt dan wel van warme/zwoele en droge dagen.
Groot Vliegend Hert
Mannetje Groot Vliegend Hert (Foto: Archief IVN Ubach over Worms)
Groot Vliegend Hert (vrouwtje)
Vrouwtje Groot Vliegend Hert (Foto: Archief IVN Ubach over Worms)
In 2018 is de IVN afd. Ubach o/ Worms gestart met een intensivering van de inventarisatie in hun werkgebied m.b.v. waarnemers. Deze waarnemers zijn de bewoners zelf van het leefgebied van het GVH. De meldingen in 2018 hebben geresulteerd in 67 GVH-dieren gedaan door 16 waarn(e)em(st)ers. Ruim 80% van de waarnemingen betrof levende dieren. Let wel: ook dode gevonden GVH kevers zijn waarnemingen!
De dieren werden waargenomen in het gebied Maastrichterweg, Europaweg-Zuid, Groenstraat-Oost, Rimburgerweg maar ook in de Groenstraat-West zijn een paar vliegende exemplaren gezien.
Op de website van de IVN-afd. Ubach o/ Worms vindt U meer informatie over het GVH algemeen maar ook over de resultaten van 2018. (de website is voor het GVH wat gebruikersvriendelijker gemaakt: Ga naar www. IVN.nl/afdeling/ubach-over-worms ; U komt dan op onze webpagina (met klaprozen), en als U op menu klikt vindt U meteen de link naar Groot Vliegend Hert en daarop klikkend alle verdere informatie).
In 2018 heeft onze IVN-afd. en ook de Gemeente Landgraaf onderhoud gepleegd aan diverse bestaande broedstoven (zo noemt men de plekken waar de vrouwtjes GVH diep in de grond op rottend eikenhout hun eitjes afzetten). Verder is er begin april 2019 een duurzame nieuwe grote broedstoof aangelegd aan de bosrand in Rimburg (in de buurt van de Lindegracht).
Groot Vliegend HertGroot Vliegend Hert
Aanleg van duurzame broedstoof aan de rand van Rimburger bos; april 2019. (Foto: Leo Offermans)
We hopen dat de grote droogte in 2018 niet te veel schade aangericht heeft, want het GVH is zeker ook als larve in de grond een gevoelig dier. Zeker gedurende de 4 tot 8 lange jaren in de grond voordat het weer volwassen boven de grond verschijnt.
We roepen daarom alle bewoners in het leefgebied en daarbuiten op, samen zoveel mogelijk waarnemingen te doen. Belangrijk is om dat op een foto vast te leggen (dat kan tegenwoordig makkelijk met ons mobieltje) of door contact op te nemen met onze Coördinator/waarnemer Leo Offermans mobiel: 06-31797976. U kunt het dier ook even in een doosje/pot doen met de deksel lichtjes erop. Wij komen dan zo snel mogelijk langs om ook grootte en gewicht te bepalen waarna het diertje op de vindplaats wordt teruggezet.
Laten we het aantal waarnemers van 2018: van 16, in 2019 uitbreiden. Met uw hulp kan dat!! Vertel het verder aan buren, familie, vrienden en kennissen.