Landschap
donderdag29jun2017

Zomeravondfietstocht langs de Schipbeek

Op dinsdag 27 juni waren er 15 mensen bij de start van de zomeravondfietstocht. Het aantal deelnemers viel best mee, want het weer was niet geweldig. Het druppelde af en toe, maar de temperatuur was prima. Menigeen mompelde ‘beter zo dan in die hitte van vorige week’.

Onze gidsen, Hieke Bokkinga en Annet Eertink, werden bijgestaan door IVN-lid Jan van der Schoot, Schipbeek-deskundige (medewerker van Waterschap Rijn en IJssel).

Allereerst reden via Stokkum naar de plek waar de Schipbeek en Twentekanaal elkaar kruisen. Door drie buizen wordt daar de Schipbeek onder het Twente kanaal door geleid.

Op dit punt gaf Jan een uitgebreide uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de Schipbeek en het huidig beheer met stuwen en de daarbij behorende vistrappen.

De vistrap bij dit punt zag er ingewikkeld uit, maar dankzij de uitleg van Jan konden we begrijpen, wat voor capriolen de vissen moesten uit halen om verder stroomopwaarts de Schipbeek te kunnen volgen.vistrap

Op het moment dat we daar waren stonden er pompen aan en werd er water vanuit het Twentekanaal in de Schipbeek gepompt.

Wat verderop stroomafwaarts stonden we stil bij een grote duiker waardoor er weer water vanuit de Schipbeek richting Bolksbeek kon stromen.

We fietsten een heel eind langs de Schipbeek en tenslotte kwamen we terecht bij camping ‘de Kattenberg’ waar we onze pauzestop hadden.

Onderweg zagen we veel bloeiende planten en omdat we geen tijd hadden om uitgebreid daar naar te kijken had Hieke een boeket veldbloemen meegenomen en tijdens deze koffiestop vertelde zij allerlei wetenswaardigheden over deze bloemen.

Na deze pauze reden via het Markelosebroek en de Rietdijk weer naar de Schipbeek. Over een hoge wal/kade, beplant met mooie oude beuken, kwamen we uit bij de Sandermansstuw, in de buurt van Holten. Ook hier was een mooie vistrap aangelegd.

Jan gaf daar uitleg o.a. over de geheel automatisch geregelde stuwhoogte.

Inmiddels waren we al een tijdje onderweg en het werd eigenlijk ook steeds natter, dus snel weer op de fiets richting Markelo.

Hieke bedankte Jan, namens ons allen, voor de mooie uitleg. Het was een mooie fietsexcursie.

schipbeek